„Destinul unui militar“ este o carte lansata cu putine zile in urma. Tiparit in conditii grafice excelente, la Regia Autonoma „Monitorul Oficial“, volumul este semnat de Marin Gh. Nastase. Cine este acesta? Nimeni altul decit tatal lui Adrian Nastase si al Danei Barb, cea care, de altfel, ingrijeste aceasta editie.

Volumul, scris in stil lemnos, reia, intre altele, un text publicat in 1987, la Editura Militara, intitulat „Bateria albastra“. Cele citeva zeci de pagini de confesiuni coafate si „fardate“ in cel mai transparent limbaj de sorginte comunista, cu accente comice pe alocuri, incearca sa contureze un portret de erou si e discutabil daca reusesc asa ceva.

Cartea apare, spune Dana Barb, ca sa lamureasca un paradox. Care anume e greu de detectat din „argumentul“ pe care aceasta il formuleaza. In orice caz, aparitia volumului este cel putin surprinzatoare. El a iesit pe piata in plina campanie electorala si taman in zilele in care, pe Internet, o biografie a lui Adrian Nastase facea si continua sa faca deliciul consumatorilor de texte virtuale.

Intitulata „Adrian Nastase - 20 de ani de comunism“, respectiva biografie contine mai multe pasaje ce se refera, in termeni nu tocmai magulitori, la Marin Gh. Nastase. In cartea pe care o semnalam, Nastase fiul spune ca tatal sau s-a retras din Armata incarcat de eroism, pentru ca „maurul isi facuse datoria“.

Era timpul, spun cei care au publicat acea biografie pe Internet, ca acesta sa treaca „din slujba Regelui Mihai in slujba lui Gheorghe Gheorghiu-Dej“.