Existenta zecilor de artisti care lucrau in atelierul de gravura din strada Sperantei nr. 15 a fost data peste cap, la inceputul acestui an. O avere inestimabila, reprezentata de obiecte de arta sau piese de muzeu - prese si placi de gravura, pietre litografice si dalti -, a fost furata in urma unor spargeri succesive si vinduta apoi la fier vechi.

Hotii s-au ales cu contravaloarea unei tone de fier vechi: circa doua milioane de lei... Socul resimtit a fost atit de puternic, incit unii artisti s-au imbolnavit grav, inregistrindu-se chiar un caz de paralizie.

Atelier „subtilizat“ de avocatul Camatarilor

Artistii sustin ca spargerile au fost orchestrate de avocatul clanului Camatarilor, Mihai Costea. Impreuna cu alte doua persoane, Nicolae Botea si Eugen Scarlat, Costea a devenit proprietarul imobilului, in urma unei fraude judiciare, anchetata acum de procurori.

Pentru a-i determina sa evacueze atelierul, avocatul a pornit o lupta de gherila cu artistii, dupa cum spun acestia, punctata de injurii si amenintari. In cele din urma, dupa repetatele vandalizari din lunile martie si aprilie 2004, artistii au cedat, ajungind in strada, iar Costea si partenerii sai s-au instalat ca proprietari „cu acte in regula“.

O drama pentru cultura europeana

Din relatarile vecinilor imobilului, cei care au devastat fostul atelier de gravura erau, in majoritate, copii rromi. Sistematic, acestia au scos din strada Sperantei 15 prese si placi de gravura, pe care le-au vindut apoi cu 2.000 de lei kilogramul la fier vechi. Asta, in conditiile in care doar valoarea preselor este estimata la peste 100.000 de euro.

„Erau piese foarte rare, unele chiar de muzeu. Ce s-a intimplat acolo a fost o jefuiala nemaipomenita“, isi exprima indignarea celebrul grafician Marcel Chirnoaga. La fel de categoric in privinta valorii preselor si placilor de gravura s-a exprimat criticul de arta Radu Ionescu.

107 kg de piese de arta sau de muzeu au fost recuperate de la un centru de colectare a fierului vechi situat chiar in apropierea atelierului. Cantitati mai mici au fost gasite la un centru din zona Berceni. In total, artistii apreciaza ca s-a reconstituit, astfel, doar a zecea parte din ce s-a jefuit. „E ca si cum ar veni acum cineva si ar desfiinta Opera“, spune revoltat pictorul Stefan Ciltia.

Unii dintre artisti, cum sint Cornelia Danet, Ana-Maria Smigelschi si Ileana Micodin, si-au pierdut nu doar locul in care creau, ci si aproape toate lucrarile, pe care, neavind conditii speciale de depozitare acasa, le tineau in atelier. Pentru Cornelia Danet socul a fost atit de mare, incit a paralizat.

Fieruta si Patrita, tapii ispasitori

Pentru actul de vandalism au fost arestati Marin Fieruta si Patrita Constantin, doi adulti ce-i insoteau pe copiii rromi la furat. Artistii considera ca responsabilitatea morala a jafului se imparte intre Uniunea Artistilor Plastici (UAP), Costea, si Politie. UAP nu a angajat o firma de paza la timpul potrivit. Iar, de la evacuare, nu a gasit alta locatie potrivita pentru artisti.

Zamfir Dumitrescu, presedintele UAP, refuza orice comentariu pe aceasta tema. „Tot ce s-a recuperat a fost dus la Combinatul Fondului Plastic, unde artistii au primit un spatiu pentru atelier“, spune Marilena Dumitriu, sefa de cabinet a lui Zamfirescu. Spatiul de la combinat, o hala cu geamuri sparte, este cu totul impropriu amenajarii unui atelier, intrucit nu exista racorduri la utilitati.

Nefolosite, presele si placile recuperate au inceput sa rugineasca.

Costea vrea 1.050.000 de euro pentru fostul atelier

Mihai Costea, unul dintre cei care au cumparat imobilul din Sperantei 15, este celebrul avocat al fratilor Camataru, retinut in urma cu doua luni de Parchetul de pe linga Curtea de Apel pentru inselaciune, fals si alte infractiuni, fapte ce au dus la retrocedarea ilegala a 3 imobile din centrul Bucurestiului, unul dintre ele fiind fostul atelier de gravura.

Dupa ce in apararea lui Costea au sarit mai multi avocati, in frunte cu decanul Baroului Bucuresti, Cristian Iordanescu, avocatul interlopilor a fost eliberat. El va fi judecat, in continuare, in stare de libertate. Surprins de reporterul „Cotidianul“ in timp ce trata cu un agent imobiliar, Eugen Scarlat, partenerul avocatului Costea, a recunoscut ca incearca sa vinda imobilul din Sperantei 15.

„Din pacate, in extrasul de carte funciara exista interdictia de a vinde“, spune cu nonsalanta Scarlat. El a negat orice legatura cu vandalizarea atelierului. Mizind pe suprafata totala de 576 de metri patrati si pe zona centrala in care se afla fostul atelier de gravura, proprietarii au lansat ca pret de pornire 1.050.000 de euro.

„Nebun nu este cel care cere, ci acela care da“, justifica Eugen Scarlat.

„Punte de legatura cu Occidentul“

De peste 3 decenii, Sperantei nr. 15 a fost loc de pelerinaj pentru zeci de artisti din toata tara. Locatia a fost inchiriata, in 1972, de la Primaria Bucuresti, Uniunea Artistilor Plastici investind colosala - la acea vreme - suma de 400.000 de lei in consolidarea si amenajarea cladirii, in care a functionat inclusiv o galerie permanenta de arta.

„In acest loc, in anii ’80, aveau loc evenimente cu totul atipice pentru perioada comunista. Vizitat de diplomati si artisti straini, reprezenta o punte de legatura cu Occidentul“, spune pictorul Stefan Ciltia.