In timp ce investitorul american John Perez, proprietarul Cross Lander, isi vede de propriile afaceri, marindu-si participatia la ARO Campulung, societatea este intr-o situatie delicata. De joi, 2 decembrie, ARO este in bezna, fiind taiata si de la gaze, iar salariatii au fost trimisi acasa.

Motivul: societatea nu a achitat facturi la curent si gaze de miliarde de lei si, prin urmare, Electrica si Distrigaz au decis sa sisteze livrarile catre ARO. Pentru ca nu se poate lucra in aceste conditii, directorii ARO au trimis toti angajatii acasa pentru 4-5 zile pana "se rezolva problema".

Chiar daca muncitorilor li s-a comunicat sa se intoarca la munca pe 8 decembrie, ARO nu s-a achitat inca de datoriile pe care le are la Electrica si Distrigaz.

"Am deconectat ARO Campulung pentru neplata facturii emise, in data de 1 octombrie, de peste 2 miliarde lei", ne-au declarat reprezentantii Electrica, adaugand ca, pe langa aceasta suma, societatea mai are de platit, in plus, inca 7 miliarde lei pentru energia electrica consumata, dar neplatita.

Desi am dat preaviz ARO inca din data de 24 noiembrie si am acordat o amanare pana pe 29 noiembrie, pana acum nu a fost incasat nici un leu de la aceasta societate, sustin reprezentantii Electrica. Ei au anuntat ca vor furniza din nou energie electrica la ARO numai daca se platesc cele 2 miliarde de lei. Perez&Co. mai are achitat mai mult de un miliard de lei si facturi la gaze.

Furnizorii de utilitati nu mai sunt dispusi sa acorde concesii investitorului american, care la momentul privatizarii societatii, a beneficiat de scutiri la plata unor penalitati de 27 miliarde lei catre Electrica. Surse autorizate ne-au declarat ca Perez va rezolva problema datoriilor catre Electrica si Distrigaz dupa Adunarea Generala a Actionarilor care va avea loc joi, 9 decembrie.

Tot atunci, investitorul american s-a laudat ca va plati si salariile restante. Pe de alta parte, procesul intentat ARO de catre 500 de fosti angajati, care solicita falimentul societatii pentru o creanta de 10 miliarde lei, avanseaza. Acestia acuza conducerea societatii ca nu nu le-a platit salariile compensatorii desi a trecut un an.

Pentru toate acestea, precum si pentru faptul ca nu a facut investitiile promise, in timp ce a vandut o serie de active din societate, Perez nu poate fi tras la raspundere. AVAS poate interveni doar dupa data de 6 ianuarie, cand expira termenul prevazut in contractul de privatizare pana la care investitorul este obligat sa-si respecte angajamentele.