Jonathan Scheele, seful delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, si reprezentanti ai Ministerului de Finante au anuntat ieri finalizarea programului PHARE de restructurare a intreprinderilor si reconversie profesionala RICOP.

Din informatiile prezentate a reiesit ca pe data de 3 noiembrie 2004 peste 99% din fondurile disponibile fusera contractate, respective 86,27 milioane de euro. In cadrul programului au fost incheiate 656 de contracte de finantare nerambursabila si 93,2% din fondurile contractate au fost utilizate. Prin cele cinci componente ale RICOP 69.709 persoane au beneficiat de consiliere, 2.

481 de persoane au fost incluse in programe de formare profesionala si 20.031 persoane au fost plasate in noi locuri de munca. Componentele programului RICOP sunt urmatoarele: interventii in caz de concedieri colective, lucrari publice, masuri active de ocupare a fortei de munca, finantarea de intreprinderi mici si mijlocii (IMM), masuri de raspuns social si asistenta tehnica.

Proiectul care a beneficiat de cea mai mare valoare de finantare - 1,2 milioane de euro, din care imprumut nerambursabil 305.000 euro - a fost aplicat in cadrul componentei finantare IMM pentru crearea unui complex hotelier multifunctional si a unei linii de productie confectii de lux.

RICOP este un program Phare ce a furnizat sprijin pentru reducerea impactului social rezultat din restructurarea, privatizarea sau inchiderea intreprinderilor cu mari pierderi in cinci regiuni desemnate (17 judete) din Romania.