Parlamentul Ucrainei a adoptat o hotarare care prevede modificarea legii electorale si o serie de schimbari constitutionale menite sa slabeasca puterea presedintelui.

Este primul semn de progres in criza politica din tara declansata dupa alegerile prezidentiale anulate si o victorie a presedintelui Leonid Kucima, aflat la sfarsit de mandat.

Hotararea Parlamentului prevede amendarea legii electorale, asa cum ceruse opozitia, astfel incat sa fie eliminate eventualele cai de falsificare a alegerilor.

In acelasi timp, Parlamentul a satisfacut si o cerere a presedintelui Kucima care dorea modificarea Constitutiei, astfel incat o serie de atributii ale presedintelui sa fie transferate guvernului si parlamentului.

Dupa adoptarea hotararii in Parlament, purtatorul de cuvant al legislativului a declarat ca masura luata marti este o dovada a dorintei de reconciliere in Ucraina.

"Este un act de consolidare, de conciliere, care dovedeste ca Ucraina este o tara suverana, indivizibila si ca poate decide pentru ea insasi asa cum a facut-o astazi", a spus acesta.

Presedintele Kucima a tinut un discurs in fata Parlamentului inaintea adoptarii hotararii, declarand ca Ucraina a mai trecut prin crize politice si in alte randuri dar ca a gasit intotdeauna vointa politica sa ia deciziile potrivite.

Modificarile la legea electorala ar urma trebuie sa intre in vigoare pana la 13 decembrie, astfel incat sa fie valabile la scrutinul prezidential din 26 decembrie.

In cursa prezidentiala se vor infrunta candidatul opozitiei, Viktor Iuscenko si premierul Viktor Ianukovici.

Curtea Suprema de Justitie a decis repetarea alegerilor prezidentiale de luna trecuta din cauza acuzatiilor aduse de opozitie ca scrutinul ar fi fost manipulat.