PSD+PUR si UDMR au ajuns la un acord zilele trecute, privind formarea viitorului guvern. Cele doua formatiuni politice discuta in aceste zile programul de guvernare si abia apoi structura executivului. Potrivit declaratiilor lui Marko Bela, UDMR ar putea sa primeasca mai multe ministere si un post de viceprim-ministru.

Surse din partid ne-au spus ca domeniile de interes sunt Justitia, Administratia, Cultura, Agricultura, Comunicatiile, Integrarea, precum si functii de secretar de stat in alte structuri.

Aceste informatii nu au fost confirmate inca de liderii formatiunii, lideri care au cerut, in schimb, alegatorilor maghiari sa-l sprijine pe Adrian Nastase in turul al doilea al alegerilor prezidentiale de duminica.

Basescu nu ne-a mai cautat

”Am ajuns la o intelegere cu PSD in privinta formarii unui nou guvern, o intelegere in principiu, in care am convenit ca o echipa mixta a PSD-PUR si o echipa a UDMR sa lucreze la programul coalitiei guvernamentale.

Dupa ce acest program va fi gata si il vom adopta, vom discuta celelalte elemente legate de structura guvernului”, a declarat vicepresedintele UDMR György Frunda, intru-un interviu acordat pentru Radio Delta RFI. El a aratat ca se doreste "un program stabil, de integrare europeana, cu un accent ferm pe lupta impotriva coruptiei”.

Intrebat daca intelegerea la care s-a ajuns cu PSD inseamna ca nu se va mai discuta si cu Alianta PNL-PD Frunda a raspuns: "Inseamna acest lucru, cu atat mai mult cu cat Alianta PNL-PD nici nu ne-a cautat”. El a explicat ca imediat dupa alegeri, Markó a avut o discutie cu Basescu, dar nu a fost urmata de o invitatie la dialog.

Colaborarea prematura?

Reactia Alaintei PNL-PD privind intelegerea dintre PSD+PUR si UDMR nu a fost una pozitiva, liderii acestei formatiuni considerand ca ea a fost facuta prea devreme. Frunda a respins aceste afirmatii, apreciind ca momentul a fost unul foarte bun. "Eu cred ca este bune ca am facut aceasta intelegere acum, pentru ca pana la turul doi al prezidentialelor trebuie lucrat la program.

Ar fi mult prea tarziu ca abia dupa aceea sa incepi sa lucrezi la un program”, a explicat el. Vicele UDMR a mai aratat ca nici in cazul in care Basescu ar castiga presedintia, planurile pentru formarea unui guvern alaturi de PSD, nu sunt deloc incurcate.

"Chiar daca domnul Basescu va castiga alegerile prezidentiale, trebuie sa respecte prevederile constitutionale, care arata ca presedintele investit trebuie sa numeasca un candidat la functia de prim-ministru din partidul sau partidele care asigura majoritatea in Parlament.

Din moment ce PSD+PUR, UDMR, cu ajutorul si sustinerea a inca catorva voturi, ma gandesc la minoritatile nationale, asigura aceasta majoritate, atunci presedintele desemnat nu are alta alternativa decat sa numeasca candidatul din aceasta alianta guvernamentala”, a asigurat Frunda.