Italia a lansat recent raiduri de amploare care au implicat peste 1500 de politisti si carabinieri in tentativa de a pune capat unor "lupte" care au durat peste o luna de zile si au ucis 23 de oameni in public si intr-o maniera cat se poate de violenta, informeaza The Independent si Corriere della Sera.

In sudul tarii, intr-o suburbie din vestul orasului Napoli, B·coli, se afla o pizzerie cocheta, "Da Enrico", unde familiile napoletane prefera sa-si petreaca o duminica agreabila. Restaurantul este foarte primitor, are o mica gradina si chiar si o piscina, fiind considerat de cei mai multi ca o oaza.

Foarte putini clienti stiu ca proprietarul, Enrico Mazzarella, in varsta de 47 de ani, este un fost gangster.

Intr-o duminica, in pizzerie au intrat patru tineri, care pareau a fi clienti obisnuiti. Unul dintre ei a intrebat: "Cine este Enrico Mazzarella?" Cand cineva l-a aratat pe Mazzarella cu degetul - care lua comenzi de la clienti - cei patru si-au scos pistoalele si l-au impuscat de opt ori in cap.

In cateva secunde, scena linistita de duminica - cu familii, copii, bebelusi si batrani la mese-, s-a transformat intr-o secventa desprinsa din Chicago anilor '30. Oameni ingroziti care urlau si alergau de colo-colo, care se aruncau la pamant trantindu-se peste copiii pe care incercau sa-i protejeze.

Dupa "incheierea misiunii", in numai cateva minute, ucigasii au parasit scena crimei. Clientii au fugit din restaurant, cu mult inainte de aparitia Politiei. Nimeni din Napoli nu doreste sa fie martor atunci cand Camorra ucide.

A 23-a victima

Enrico Mazzarella a fost cea de-a 23-a victima din ultima luna de la Napoli. Acest oras este acum ravasit de lupta pentru suprematie a Mafiei, cea mai sangeroasa si mai violenta confruntare din ultimii 24 de ani. Poate parea teatral, insa pare imposibil ca acest oras magnific, cu o arhitectura impresionanta, sa fie martorul unor asemenea atrocitati.

Se poate spune fara greseala ca acum Napoli este intr-un razboi total, parca desprins din filmele cu Nasul. Combatantii sunt gangsterii care ucid cu sange rece si fac tot posibilul ca executia rivalilor sa fie cat mai "la vedere".

Un tanar a explodat cu motocicleta cu tot, altul o fost ucis intr-o pizzerie plina pana la refuz intr-o maniera mai mult decat grotesca: asasinii i-au zburat efectiv creierii, iar victima a cazut cu fata in mancarea care tocmai ii fusese adusa.

O aventura criminala

Pentru ca unii dintre cei vizati au fugit din oras la declansarea conflictului, iar altii s-au baricadat in casele de vacanta din afara orasului, asasinii au inceput sa execute si tintele colaterale - oameni ca Enrico Mazzarella - pentru care trecutul infractional fusese lasat de mult in urma.

A fost executata si Gelsomina Verde, o femeie de 21 de ani - al carei singur pacat a fost ca a avut o aventura cu un gangster care a fugit din oras.

Trupul torturat si ars al Gelsominei a fost descoperit acum doua saptamani. Este un razboi in care sunt implicati multi tineri si in care se pierd multe vieti nevinovate. Bande puternice fac in multe orase italiene averi imense din droguri ca heroina, cocaina si marijuana, insa foarte rar curge sange, pentru ca ei sunt de parere ca asasinatele le aduc numai necazuri pe cap.

Zece ani au fost interzise asasinatele

La Palermo, cartierul general al Mafiei siciliene, a fost liniste de zece ani incoace, pentru ca toti sefii Cosa Nostra au decis sa interzica asasinatele, pentru a putea vietui in liniste.

Din pacate, din acest punct de vedere, la Napoli a fost mereu haos, pentru ca cei din Camorra au fost intotdeauna divizati in clanuri, iar in prezent activeaza numai in Napoli 20 de clanuri, intr-un climat deloc propice pacii: rata de somaj este foarte mare printre tineri, autoritatile mentionand ca un procent de 58% dintre tineri sunt someri.

Mai mult decat atat, foarte multi dintre adolecenti sunt dependenti de droguri. In tot acest mediu, cei care nu au educatie si care nu pot emigra au putine posibilitati de a duce o viata fara sa fie certati cu legea, mai ales ca din traficul de droguri se fac, numai la Napoli, lunar, zeci de milioane de euro.

Camorra mai scoate bani si din taxe de protectie si diverse alte activitati "necurate".

Politia este de parere ca aceste clanuri fac numai din extorcari aproape trei milioane de euro. Insa, acest moment - cu executii in miezul zilei si cu terorizarea civililor care nu mai au acces in zonele unde stau mafiotii si cu asasinarea celor care nu sunt vinovati decat ca-i cunosc pe unii dintre cei vizati - a adus orasul intr-o stare de razboi efectiv.

Arestarea lui Ciruzzo Milionarul

Paradoxal, totul a inceput cu o initiativa a politiei, care a emis un mandat de arestare pe numele lui Paolo di Lauro, care este poreclit "Ciruzzo Milionarul". Acesta este seful clanului di Lauro - care reprezinta o poveste moderna "de succes" din Napoli. De ani de zile, al a fost obedient unuia dintre sefii legendari ai Camorrei - un gangster pe nume Aniello la Monica.

Ciruzzo Milionarul a fost prezent la o intalnire renumita a mafiotilor care a avut loc la inceputul anilor '80. Atunci seful sau, Aniello, a cazut la pace cu Michele Greco, "capo di tutti capi" al Mafiei din Sicilia - care era poreclit "Papa".

In cartea sa, "Cosa Nostra", John Dickie l-a descris pe "Papa" ca fiind "un tip de mafiot clasic - taciturn, nu zambea niciodata, vorbea putin, cand o facea, vorbea numai in maxime si parabole aluzive". Di Lauro a fost de asemenea printre cei care l-au plans pe La Monica cand acesta a fost ucis.

Atunci, in ziua inmormantarii, in cartierul unde acesta "facea legea", in semn de respect, s-au inchis toate magazinele. Di Lauro nu a ezitat sa-si exprime public regretul pentru asasinarea sefului sau, chiar daca au existat voci care au declarat ca el ar fi implicat in uciderea acestuia. De atunci, Di Lauro a prosperat, iar imperiul sau s-a dezvoltat, "calcand pe cadavre".

Locotenentii sai - denumiti spaniarzi pentru traseele lor cu droguri de pe ruta Galicia - Spania - au devenit stapanii strazilor si au impartit "dreptatea" cu armele.

Politia este de parere ca Di Lauro scoate din traficul de droguri cam 200 de milioane de euro anual. El spala banii in afaceri cu blanuri, lenjerie, detine magazine in Franta si Olanda si este implicat si in afaceri imobiliare.

Cariera stralucita a lui Ciruzzo Milionarul nu putea fi ignorata total. Acum doi ani, politia a emis un mandat de arestare pe numele lui Di Lauro, care era acuzat de trafic de droguri. Cand a aflat, acesta s-a facut nevazut. De atunci, Di Lauro nu a mai aparut niciodata in public.

Anul trecut Interpolul l-a pus pe lista celor mai cautati infractori, cerand chiar si extradarea acestuia in cazul in care ar fi prins in afara Italiei.

Totusi, Di Lauro "si-a asigurat viitorul clanului" pentru ca are zece copii cu sotia sa Luisa. Tanarul care a primit dupa Di Lauro conducerea clanului, Cosimo di Lauro, in varsta de 25 de ani, a picat testul la care a fost supus de tatal sau. Tatal lui Cosimo a invatat de la vechiul sau mentor, Don Aniello, ca "asasinatele nu sunt o idee buna.

Totusi, daca trebuie neaparat apelat la arme, ar trebui ca "operatiunile" sa fie facute in liniste, fara zarva si tam-tam". Din pacate, tanarul Cosimo di Lauro nu a vrut sa asimileze aceasta invatatura, el fiind "foarte arogant si fara experienta", dupa cum spun cei care il cunosc.

La doi ani de la preluarea conducerii - fara sa aiba capacitatea de a-si tine oamenii in frau ca tatal sau - banda di Lauro s-a divizat in doua. Fostii locotenenti ai "boss-ului" au profitat de slabiciunea noului lor sef si au pus stapanire peste o mare parte din traficul de droguri din oras. Reactia lui Cosimo di Lauro si a acolitilor sai a fost extrem de sangeroasa.

Primii care au murit au fost cei doi locotenenti, Fulvio Montanino si Claudio Salerno, care au fost executati la data de 28 octombrie. De atunci, nu a mai trecut nici o zi fara sa mai moara cineva de-o parte sau alta a baricadei, ambele tabere incercand sa fie cat mai violente si mai sangeroase cu putinta.

Sase intr-o zi

Evenimentele au culminat acum doua saptamani cand in 24 de ore (intre 22 si 23 noiembrie) au fost ucisi nici mai mult nici mai putin de sase oameni. De exemplu, dimineata, ostilitatile au fost declansate de doi barbati care au ucis un om care vindea la o tutungerie. Ei l-au impuscat pe acesta si pe o ruda de-a sa, din cauza ca se pare ca ar fi fost implicat in rebeliunea anti-di Lauro.

Apoi, raspunsul celor anti-di Lauro nu a ezitat sa apara, la nici jumatate de ora de la asasinat.

Un membru al bandei di Lauro, in varsta de 63 de ani, a fost impuscat de cinci ori in fata, in timp ce citea ziarul in masina. Asasinii au luat apoi cadavrul acestuia, l-au dus intr-un cartier marginas si i-au dat foc cu tot cu masina.

Gelsomina, victima colaterala

Totusi, s-ar putea spune ca pana la un moment dat, aceste asasinate nu au impresionat pe nimeni din afara conflictului: chiar si oamenii din Napoli sunt de parere ca de fapt este vorba de niste gangsteri care omoara alti gansteri. Insa lucrurile s-au schimbat atunci cand Gelsomina Verde, care abia implinise 21 de ani, a fost rapita de clanul di Lauro in timp ce se intorcea seara acasa.

Adevarata tinta a rapitorilor ei era un membru al bandei, Vincenzo, care era prieten sau iubit cu fata respectiva. Ce s-a intamplat in seara aceea a fost reconstituit de catre Politie. Gelsomina a fost batuta cu brutalitate, probabil pentru a marturisi unde se afla prietenul ei. Apoi, tanara a fost impuscata in ceafa, iar dupa aceea mafiotii i-au pus trupul intr-o masina careia i-au dat foc.

Moartea Gelsominei Verde a deschis ochii italienilor, care au realizat ca razboiul mafiot din Napoli a scapat de sub orice control. Guvernatorul regiunii Campania (a carei capitala este Napoli), Antonio Bassolino, a declarat ca "trebuie sa punem capat acestor conflicte".

Doua zile mai tarziu, ministrul de Interne, Giuseppe Pisanu, a trimis intariri in oras, suplimentand efectivele cu inca 325 de politisti, intr-un oras care oricum avea cei mai multi politisti din Italia.

"Avem nevoie de vechii nostri sefi"

Marti dupa-amiaza, autoritatile italiane au intregistrat primul succes notabil: dupa o operatiune care a implicat peste 1500 de politisti, acestia au retinut un numar totusi destul de mic de gangsteri, adica 52.

Unul dintre gangsteri a declarat pentru cotidianul Corriere della Sera ca "avem nevoie de vechii nostri sefi", iar un expert in Camorra a apreciat ca "pacea" se va instaura numai daca unul dintre gruparile mafiote va prelua conducerea, elimand concurenta declansatoare de conflicte.

Monica BICA, Camelia CIOBANU