Amplasata la o distanta de 10 km de zacamantul de sare de la Ocnele Mari, unul din cele mai mari zacaminte din Europa, compania OLTCHIM S.A. Ramnicu Valcea este cel mai mare producator de soda caustica si clor din Europa Centrala si de Est.

OLTCHIM a dobandit pozitia de lider de piata in Europa Centrala si de Est de-a lungul ultimilor ani castigand abilitatea de a rezista pe o piata cu probleme financiare si de concurenta prin politici manageriale bine gandite.

Desi la inceputul anilor ‘90 mediul economic nu era favorabil productiei de bunuri industriale, in special din cauza caderii consumului pe piata interna, conducerea companiei a trecut la elaborarea si aplicarea unor politici manageriale revolutionare pentru adaptarea la economia de piata, concretizate in programe de cercetare-dezvoltare, investitii, protectia mediului, marketing s.a.

Gratie acestor programe sustinute cu eforturi valutare insemnate, OLTCHIM nu numai ca nu a redus sau nu a oprit productia, ci a dezvoltat in continuare capacitatile de produse clorosodice, ajungand azi intr-o pozitie de lider de piata.

Management performant Si tehnologii moderne

Avand avantajul apropierii de zacamantul de sare, la Ramnicu-Valcea s-au construit, intre 1968-1984, trei instalatii de electroliza a saramurii, bazate pe cele mai moderne procedee tehnice ale acelor ani: procedeul de electroliza cu mercur si procedeul cu diafragma.

In anii ‘90, cel mai modern procedeu de electroliza (nepoluant si caracterizat prin consumuri energetice reduse) era cel cu membrana ion-permisiva, dezvoltat in Japonia, USA, Europa de Vest.

Studii si prognoze publicate arata ca aceasta tehnologie va deveni predominanta in industria de produse clorosodice in anii 2005-2008, ea prezentand avantajul eliminarii poluarii cu mercur si obtinerii sodei caustice cu consumuri energetice cu 30% mai mici comparativ cu procedeul cu mercur.

In baza unor programe de dezvoltare inspirate, conducerea companiei a decis, inca de la inceputul anilor ‘90, alinierea la tendintele mondiale de modernizare tehnologica, prin adoptarea celor mai bune tehnologii disponibile in industria mondiala de produse clorosodice.

Tinta acestor programe a fost reducerea poluarii cu mercur a mediului, precum si reducerea costurilor de productie (ridicate, in cazul procedeului cu diafragma).

Astfel, instalatiile de electroliza puse in functiune in anii 1968 si 1984 au fost oprite si inlocuite cu o instalatie noua, bazata pe cea mai moderna tehnologie existenta – procedeul de electroliza cu membrana ion-permisiva.

Rezultatele modernizarii tehnologice au fost deosebit de benefice pentru angajati, autoritati si comunitatea locala.

Cel mai important efect a fost reducerea poluarii mediului, eliminandu-se o sursa potentiala de poluare cu mercur a aerului, apelor curgatoare si solului (se cunoaste deosebita toxicitate a mercurului pentru om, fauna si flora). Un alt efect deloc neglijabil este reducerea consumului energetic, care este cu 30% mai mic decat in cazul altor procedee de electroliza.

Au fost astfel create premisele pentru ca OLTCHIM sa devina un jucator competitiv pe piata. Cu soda caustica astfel fabricata de foarte buna calitate, fara continut de mercur sau sare si cu un pret competitiv, patrunderea pe noi piete si contactarea unor clienti mai pretentiosi a ramas doar o problema de timp.

De altfel, legislatia europeana aparuta in ultimii ani obliga companiile producatoare care pun pe piata produse chimice sa-si asume unele obligatii privind protectia sanatatii omului si mediului.

OLTCHIM a facut astfel pasi importanti in alinierea la legislatia europeana, in pregatirea momentului apropiat al integrarii europene.

In prezent, ca urmare a unei politici manageriale novatoare de dezvoltare durabila, sanatoasa a companiei, se lucreaza la conversia ultimei instalatii existente de electroliza cu mercur, de la procedeul cu mercur la procedeul cu membrana. Astfel, poluantul "mercur" va disparea definitiv de pe platforma industriala OLTCHIM SA.