Interviu cu Valeriu Zgonea, coordonatorul national PSD al proiectului “ziua votului”

Valeriu Zgonea este coordonatorul national al proiectului “ziua votului” la PSD. Intr-un interviu pe care ni l-a acordat ieri, Zgonea recunoaste ca la partid exista o evidenta cu membrii PSD, dar si cu simpatizanti din toata tara carora, in ziua votului, li se pun la dispozitie autovehicule pentru a fi transportati la sectiile de votare.

Ieri a avut loc o simulare la scara nationala a zilei votului, la care au participat peste 100.000 de oameni ai PSD. In editia de ieri a ziarului nostru ati putut vedea, in premiera, cum arata un ordin de partid, din filiala PSD Hunedoara, privind simularea zilei votului.

In document se vorbeste despre “imbunatatirea substantiala a echipelor de mobilizare la vot cu autovehicule si intocmirea de liste nominale cu votantii nostri care vor fi transportati cu acestea”.

Cum s-a desfasurat simularea?

Din punctul meu de vedere, simularea s-a desfasurat in limitele normale ale unei echipe care organizeaza de foarte mult timp acest sistem. Pe care-l face, de altfel, si Alianta D.A.

Pe noi ne intereseaza sistemul dv. Cum se desfasoara...

Ce anume vreti sa stiti?

Ce ati facut astazi, la simularea votului.

Haideti sa va explic de unde e sistemul, ca sa intelegeti. Sistemul e folosit in toata Europa si in America si se bazeaza pe contactul pe care-l ai cu cetatenii intre doua campanii electorale. Tinta ta, dupa toate sistemele care au fost predate in Europa privind organizarea unui partid politic, este sa-i convingi pe membrii tai sa vina la vot.

Si asta ati facut astazi, la simulare?

Lasati-ma sa va explic pina la sfirsit.

Deci, pe baza acestor liste de membri si simpatizanti, la inceputul campaniei electorale transmitem din usa-n usa, cum zice ghidul Aliantei, din om la om, cum zicem noi, se desfasoara zi de zi timp de 30 de zile, dupa care in momentul zilei votului, batalia in toate tarile europene in acest moment, unde de obicei doua partide politice sint apropiate si diferenta se face la 3-4-5 procente, este

cine isi scoate membrii si simpatizantii la vot... Si acum... Nici o lege, legea electorala din Romania sau din alte parti, nu interzice mobilizarea membrilor si simpatizantilor tai la vot.

Pai...

Lasati-ma sa va explic finalul. La sfirsit, noi am dus acest exercitiu si in ziua votului. Ei (Alianta - n.r.) n-au mai dus. Noi, in ziua votului, am mobilizat mai multi cetateni la vot care sint pro-Uniunea PSD+PUR decit au mobilizat ei.

Citi ati mobilizat dv.?

Pai, n-ati vazut scorul? Atit am mobilizat...

Adica ati mobilizat milioane de oameni?

Da. Daca ai 600.000 de membri si daca fiecare membru, timp de patru ani, convinge sapte persoane, ai 4,2 milioane de cetateni care e posibil sa voteze cu tine. E foarte simplu.

Si pentru toti acestia ati avut autovehicule cu care i-ati dus la sectiile de votare?

Ca si in ghidul Aliantei D.A., exista doua tipuri de activisti de partid. Unii vin la vot, altii nu vin la vot. La fel, exista si cetatenii care voteaza: unii vin la vot si sint cetatenii activi ai societatii, ceilalti nu vin la vot si trebuie sa fie intr-un fel mobilizati. Ori te duci la ei si ii intrebi: “Ai votat, n-ai votat, te rog frumos sa te duci sa votezi”.

Sau, pentru cei care sint in virsta, sint batrini, distanta pina la sectia de votare este foarte mare - iti folosesti autovehiculele care sint ori inchiriate, ori sint ale membrilor tai de partid. Nu ai voie sa faci politica in sectia de votare si in jurul sectiei de vot. Punct.

“Toate organizatiile noastre sint pregatite”

Eu vreau sa stiu citi ati mobilizat astazi (ieri - n.r.) la sectia de votare? Citi oameni?

Astazi la sectia de votare au fost toate echipele de campanie electorala din organizatiile noastre judetene, toti reprezentantii nostri in sectiile de votare, loctiitorii lor plus echipele de mobilizare la vot. Deci eu zic ca in jur de 150.000. 100.000-150.000 de oameni au fost astazi mobilizati pentru simulare. Asta inseamna capacitatea organizatorica a unui partid. Si organizationala.

Si cite autovehicule ati avut astazi?

Noi astazi n-am avut cu autovehicule. Aceasta este responsabilitatea fiecarei organizatii judetene, cum isi mobilizeaza oamenii la vot. Ceea ce este important pentru noi e sa stim ca aceste echipe de mobilizare, pe fiecare sectie de vot, se intilnesc, isi cunosc reprezentantii, isi cunosc coordonatorul zonal, isi cunosc coordonatorul sectiei de vot.

Deci manualul de educare a structurii organizationale politice, atit al nostru, cit si al Aliantei D.A. sint identice. Numai ca noi il respectam si ne respectam electoratul, si ei nu si-l respecta. Deci nu conteaza citi oameni te iubesc pe tine, conteaza citi oameni ai scos la vot in ziua votului.

Ne puteti spune cum arata o structura a dv. dintr-un oras sau dintr-o comuna oarecare? Care este structura de partid care se pune in miscare pentru acest lucru?

Adica, ce vreti dv. acum? Sa va divulg eu toata structura mea organizatorica?

Macar in linii mari.

V-am spus: exista un coordonator al zilei votului pe fiecare comuna si exista echipe de mobilizare pe fiecare sectie de vot formata din membri de partid cunoscuti, de obicei primari, viceprimari si consilieri locali, cetatenii care au notorietate in comunitatile respective si sint membri de partid. In orase si municipii, la fel. Faceti si dv. socoteala: 17.

565 de sectii de vot plus o echipa de mobilizare la vot, care este cuprinsa intre 5 si 10 persoane... Sint 11... Ori 17.565...

Oamenii acestia pe care ii mobilizati sint...

Sint membri de partid. Toti acestia care se mobilizeaza pentru simularea zilei votului si ziua votului sint membri de partid. Ca altfel nu te asculta nimeni.

Dar spuneati ca aveti citeva sute de mii de membri, care trebuie sa convinga 6-7 persoane sa voteze cu PSD.

In patru ani. Nu faci campanie 30 de zile. Patru ani bati din usa in usa, zici saru’-mina, te critica, transmiti mai tirziu pe aceeasi structura de ce te-a criticat, modifici legea, o faci ordonanta de urgenta, faci o initiativa parlamentara, sa vada cetatenii, ca te iubesc, mai cistigi 5-6 voturi. Deci este structura care se preda in orice facultate despre cei care fac managementul politic.

“Ce ii fac eu? Il fortez? Il iau din casa?”

Pe mine ma intereseaza urmatorul subiect: ca dv., in anumite localitati, puneti la dispozitie niste autovehicule cu care transportati anumiti oameni catre sectiile de vot.

Sinteti tendentios.

Nu sint deloc tendentios.

Ascultati-ma! Deci eu imi mobilizez membrii de partid si simpatizantii.

Perfect. Vreau sa va citesc acum un articol din legea electorala. Articolul 102 spune asa: “Promsiunea, oferirea sau darea de bunuri, bani sau alte foloase...”. Putem sa introducem la “alte foloase” un autobuz?

Nu. Pai, eu am fost membru in comisia speciala electorala. Deci eu nu ii ofer nimic.

Cum nu le oferiti? Le oferiti un autocar!

Nu le ofer autocarul! Pai, ce? Ii dau autocarul acasa?

Nu, il transportati cu autocarul de acasa la sectia de vot. E un folos. Cineva cistiga din asta.

Cine cistiga?

Acel alegator. Chiar daca e membru de partid. Nu mai merge pe jos.

Si ce e ilegal?

Va citesc mai departe din lege: “...in scopul determinarii alegatorului sa voteze cu o lista de candidati sau cu un candidat...”

Nu-l determin pe alegator sa voteze. Este membru si simpatizantul meu. Nu fiti tendentios in interpretarea legii. Deci eu cind am verificat si am facut acest lucru, am citit legea din scoarta in scoarta. Deci dv. nu stiti legea asa cum o stiu eu. Nu-i fac nimic, nu-i duc galeata portocalie cu orez si cu carne inauntru...

Ii dati un autocar!

Nu-i dau nici un autocar. Eu ii pun la dispozitie. Daca vrea, se suie, daca nu vrea, nu se suie. Ce-i fac eu? Ce-i fac ilegal? Il fortez? Il iau din casa? Nu. Deci, nu fac nimic altceva decit sa-i pun la dispozitie un mijloc de transport. Acelasi lucru il fac si cei de la Alianta. Numai ca nu sint in stare sa-l faca.

Pai, il fac sau nu?

Acelasi lucru li s-a predat si lor. Nu facem nimic ilegal. Va aduc aminte ca in comisia electorala au fost si membri ai Aliantei si nu s-au opus. Toata lumea stie ca putem face acest lucru. Si ei fac, si noi facem. Din pacate, noi stim cum sa respectam legea. Eu nu ma duc sa-l aduc in sectia de vot, ca n-am voie. Nu fac campanie in sectia de vot, cum a facut Traian Basescu in ziua alegerilor.

Eu, 500 de metri in jurul sectiei de vot, n-am ce sa fac... Eu aduc cetateanul care este membru PSD sau simpatizant si, daca vrea sa se suie in autocarul meu sau in microbuzul meu, il duc pina in jurul sectiei de vot. De acolo merge el pe jos si intra in sectia de vot si voteaza.

“17.565 de echipe de mobilizare la vot”

Duminica, in ziua votului, veti urca in aceste autovehicule membri si simpatizanti. Citi?

Dv. vreti sa puneti in gura mea cuvinte pe care nu le-am folosit. Eu am spus ca punem la dispozitia membrilor si simpatizantilor care nu pot sa se deplaseze in ziua votului la vot mijloace de transport.

Stiti cite persoane sint?

Nu este obligatia mea asta! Eu coordonez ziua votului, nu le pun la dispozitie mibrobuze. Asta o face fiecare organizatie judeteana.

Sinteti coordonatorul national...

Da, eu coordonez ca pe fiecare sectie de vot si in fiecare cartier membrii si simpatizantii PSD sa vina la vot. Care-i problema?

Cite persoane ar putea sa vina la vot, convinse fiind de catre membrii de partid?

Speram sa ne pastram procentul pe care l-am facut si in alegerile generale.

Dar aveti cumva vreo evidenta? In documentul care a aparut astazi in presa si care se refera la simularea de la Hunedoara, se spune ca se va trimite o evidenta cu numerele de inmatriculare a autovehiculelor, numele soferilor si numarul de votanti ce urmeaza a fi transportati.

Aceasta este o responsabilitate a fiecarei structuri de partid judetene, municipale, orasenesti si comunale.

Nu sint trimise la centru?

Noi le recomandam de la centru cum trebuie sa se desfasoare activitatea. Nu le recomand in ce masini, cu numere etc.

Deci nu aveti aceste date?

Va dati seama ca ar trebui sa am o roaba de hirtii aici. Nu este treaba mea. Treaba mea este sa am 17.565 de reprezentanti in sectiile de votare, sa am 17.565 de echipe de mobilizare la vot, care sa-mi aduca membrii si simpatizantii nostri, si sa le reaminteasca ca in ziua votului trebuie sa se prezinte si sa voteze. Daca reusesc sa fac acest lucru peste tot, am cistigat, daca nu, pierd.

“Eu am lista facuta de patru ani cu simpatizantii mei”

Dle Zgonea, tocmai mi-ati spus ca nu numai membrii, ci si simpatizantii sint urcati in autocare.

Da, si care e problema? Daca el vrea sa se urce in autocarul meu, eu nu pot sa-l impiedic. Eu am lista facuta de patru ani cu simpatizantii mei.

Iar dv. ziceti ca nu le oferiti nimic acestor simpatizanti...

Nu, nu. Nu le dau nimic.

Le dati un mijloc de transport sa mearga la sectia de votare.

Nu le dau, ca nu-i dau mijlocul acasa. Nu este nimic ilegal.

Asta spuneti dv.

Asta spunea legea, nu spun eu... Daca ar fi fost ceva ilegal, BEC se sesiza si dadea o hotarire.

Pina la urma, cine se urca in aceste autocare?

Care autocare, dom’ne? Nu e nici un autocar!

Autovehicule, Dacii, ce-or fi...

Da, si care e problema daca se urca in Dacii?

Cine se urca, dle Zgonea?

Membrii mei de partid si simpatizantii. Vor sa voteze PSD si nu au posibilitatea sa ajunga la sectia de vot. Cu ce-i impiedic eu, din punctul de vedere al legii?

Asta ramine de vazut. Ca sa tragem o concluzie, simularea a avut loc astazi...

Simularea a avut loc astazi, fara masinile de transport, cu toti membrii de partid care raspund de ziua votului.