Anchetatorii brasoveni au ajuns la concluzia ca farmacistele ucise luni seara de o persoana ramasa inca necunoscuta au fost de fapt impuscate, si nu atacate cu o surubelnita, cum declarasera initial.

Potrivit unui nou comunicat al Parchetului de pe linga Tribunalul Brasov, “in timpul efectuarii autopsiei celor doua victime, medicii de la Serviciul de Medicina Legala Brasov au identificat si prelevat doua proiectile de arma de foc, stabilind astfel ca decesul s-a produs prin impuscare”.

Procurorii nu pot spune cu precizie ce calibru avea pistolul, dar afirma ca e posibil sa fi fost o arma foarte rar intilnita in Romania, care a lasat “urme atipice, pentru ca nu exista arsuri in jurul leziunilor si nici urme de iesire”. Cele doua gloante au fost trimise pentru a fi analizate la Bucuresti, la Institutul National de Balistica.

Desi au stabilit ca din farmacie lipsesc 40 de milioane de lei, anchetatorii continua sa urmareasca mai multe piste in acest caz. “Una este varianta jafului, iar a doua cea a unei rafuieli personale”, a declarat Catalin Borcoman, purtatorul de cuvint al Parchetului de pe linga Tribunalul Brasov.

Deja au fost audiate peste 100 de persoane, principalului suspect fiind un barbat in tinuta de culoare neagra, compusa din pantaloni si geaca, si care are peste 1,80 metri inaltime. Cele doua farmaciste, Manuela Cistian si Daga Susan, au fost ucise luni seara in farmacia unde lucrau, situata chiar in centrul orasului.

Ev. Zilei - 9 decembrie 2004

Sotul unei victime, audiat de procurori

Investigatiile in cazul celor doua femei ucise intr-o farmacie din Brasov inainteaza cu greu. Initial s-a crezut ca victimele au fost batute crunt, apoi oamenii legii au stabilit ca, de fapt, cele doua farmaciste au fost impuscate. in acest moment, anchetatorii nu exclud nici o pista, chiar si apropiatii Manuelei Cistian si ai Dagai Susan fiind considerati, pana la proba contrarie, suspecti.

Sotul Manuelei, de pilda, a fost audiat de mai multe ori. Manuela Cistian si Daga Susan, femeile ucise cu sange rece, luni seara, in farmacia din Brasov unde lucrau, nu au avut nici o sansa sa scape cu viata. Criminalul le-a impuscat pe fiecare in cap.

Pentru ca nu au prea multe indicii care sa ii duca la autorul oribilelor crime, politistii l-au audiat in repetate randuri pe sotul Manuelei Cistian. De altfel, oamenii legii nu au avut de ales: in ciuda situatiei grele in care se afla barbatul Manuelei, el a fost tratat ca un suspect in acest caz.

Anchetatorii trebuie sa elimine orice suspiciune in privinta persoanelor apropiate victimelor, mai ales ca ei nu exclud nici varianta ca atacul sa fi fost o razbunare din gelozie. O coincidenta stranie ar fi ca sotul farmacistei avea legal o arma pe care politistii si procurorii au ridicat-o pentru analize.

Barbatul a fost cooperant, mai ales ca nimeni nu il acuza de nimic in acest moment, anchetatorii fi- ind nevoiti sa se foloseasca de orice indiciu care apare in timpul cercetari- lor. si alte piste sunt luate in calcul si pana ieri peste 100 de persoane au fost chestionate de politisti. Acasa la familia Manuelei Cistian toata lumea era in stare de soc.

Femeia locuia impreuna cu sotul si soacra ei intr-un apartament din centrul orasului. "imi tot spunea ca ii e frica seara la serviciu, ca intr-o zi o sa intre un nebun sa le dea in cap. Nu imi vine sa cred ca s-a intamplat chiar lucrul de care se temea", spune Tudosia Cistian, soacra Manuelei. in urma cu doi ani, aceeasi farmacie a fost pradata, noaptea. Hotul a fost prins.

Manuela Cistian abia implinise 37 de ani. Facuse Liceul sanitar si in 2003 absolvise Facultatea de stiinte Economice. S-a casatorit cu Daniel si nu aveau copii. Manuela lucra de 18 ani la farmacia de pe bd. Victoriei, iar Daniel o lua de la serviciu in fiecare seara. Barbatul e in stare de soc: "M-am dus sa o iau de la serviciu.

Cand am vazut-o acolo plina de sange am crezut ca printr-o minune o putem salva. Nu exista pedeapsa suficienta pentru cine a facut asa ceva. As vrea totusi sa il lase trei minute cu mine. Atat ar fi de ajuns", a spus Daniel Cistian. Cealalta farmacista, Daga Susan, locuia singura intr-un apartament din Brasov. Nu era casatorita si nu avea copii, iar putinele ei rude locuiesc in Prahova.

Deocamdata nu se stie cu ce fel de arma au fost ucise farmacistele. Se pare ca e vorba despre un pistol fie de 4,5 milimetri, fie de 5,6 milimetri. Procurorii spun insa ca arma este una foarte rar intalnita in Romania. "Urmarim doua piste de ancheta. Una este varianta jafului, iar a doua cea a unei rafuieli personale. Gloantele au lasat urme atipice.

Nu exista arsuri in jurul leziunilor si nici urme de iesire. Cele doua proiectile si probele ADN au fost trimise spre a fi analizate la Bucuresti", ne-a declarat Catalin Borcoman, purtator de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Brasov.

Cainele inca isi mai asteapta stapana

Manuela si Daniel Cistian (in foto sus, la nunta lor) s-au casatorit acum 15 ani. Tudosia Cistian (foto dreapta), soacra farmacistei ucise, ne-a povestit ca tinea enorm la nora ei si ca Manuela si Daniel se intelegeau foarte bine: "Nu am avut nici o discutie cu ea, nu a existat nici macar o cearta. Era o minune de fata!".

Pe Manuela o mai asteapta in zadar sa vina acasa si cainele familei, Charlie, care de cand s-a intamplat nenorocirea nu s-a miscat din holul locuintei. (Mara Barbu)

Doliu in farmacii

In semn de solidaritatea, pe usile farmaciilor din oras au fost puse bentite negre (foto detaliu). Farmacistii au luat deja masuri si vor sa isi intareasca sistemele de siguranta si sa isi angajeze agenti de paza care sa stea in farmacie in timpul programului. Ei au strans bani si vor sa ajute familiile indoliate.

Colegiul Farmacistilor se va ocupa si de inmormantarea colegei lor Daga Susan, care era singura. "Vom ajuta cum putem, mai ales ca una dintre farmaciste nu avea familie. Patroana unitatii a cumparat toate cele necesare, iar Colegiul se va ocupa de organizarea inmormantarii. inca nu imi vine sa cred cum ar putea cineva sa comita o astfel de grozavie.

Farmacistii sunt speriati, s-a creat o panica generala, mai ales ca este un criminal in libertate. Am fost sunata de o colega care mi-a spus ca nu mai gaseste sa angajeze un gardian, deoarece toti sunt deja ocupati", a spus plangand Maria Botezatu, presedinta Colegiului Farmacistilor din Brasov.

Libertatea - 9 decembrie 2004