Adrian Nastase si Traian Basescu s-au prezentat in emisiunea TVR pregatiti sa raspunda atacurilor adversarului politic, pe teme previzibile altfel, tocate in ultimele saptamini. Moderatorul Cristian Tudor Popescu s-a straduit sa fie ofensiv cu amindoi prezidentiabilii, dar i-a iesit mai bine cu Traian Basescu. Spre finalul emisiunii, C.T.

Popescu s-a substituit practic lui Adrian Nastase, tintuindu-l pe Traian Basescu cu tiruri de intrebari, cele mai consistente fiind pe tema retragerii lui Stolojan si a voturilor PRM.

Candidatii au parcurs toate temele propuse de realizatorii TVR: politica interna, internationala, economie, probleme sociale si au atacat, in premiera, subiectele fierbinti ale zilei, inclusiv cele mai delicate, legate de homosexualitate si religie.

Basescu a reusit sa transmita mesaje clare, la obiect, bazate pe argumente si documente, rasturnind in doua ore toate prejudecatile legate de capacitatea de a-si gestiona discursul. Nastase a punctat mai ales cu realizarile de politica externa ale cabinetului, amintind de mai multe ori ca ieri au fost incheiate tehnic negocierile de aderare cu UE.

Statul de drept si Biserica

Basescu si-a incoltit contracandidatul pe problema coruptiei si a promis ca, daca va fi presedinte, va transforma coruptia intr-o problema de securitate nationala. Frauda in alegeri i-a inversunat pe cei doi prezidentiabili.

Basescu a explicat ca hotul greseste si nu cel care reclama o hotie si ca, desi considera votul din 28 noiembrie viciat, s-a supus deciziei institutiilor statului, nu a cerut oamenilor sa iasa in strada si nici nu s-a retras din competitia pentru Cotroceni.

De altfel, mesajul principal al candidatului D.A. a fost ca va impune respectarea regulilor statului de drept si ca aceasta este marea schimbare fata de atitudinile totalitariste ale PSD.

Nastase a incercat sa demonstreze ca Basescu este un lider iresponsabil in relatiile cu cancelariile occidentale, gata sa ucrainizeze Romania si ca nu crede in Dumnezeu, reformulind, cu un succes indoielnic, intrebarea care l-a facut pe Emil Constantinescu presedinte in 1996.

Moment de sinceritate

„Domnule Nastase, noi doi avem o problema, pe cuvintul meu, sa discutam sincer, sintem amindoi fosti comunisti. Poporul roman merita alti candidati“.

Acesta a fost punctul culminant al emsiunii, cind cei doi candidati au devenit Traian si Adrian. „Tu ma convingi in fiecare zi ca noi, romanii, nu am scapat de mentalitatile comuniste“, i-a reprosat primul celui de-al doilea.

Putin surprins de turnura discutiei, premierul i-a raspuns: „Tu nu ai invatat ca trebuie sa respecti niste reguli“.