Potrivit unor cercetari facute de Metro Media Transilvania la comanda TVR, Traian Basescu are la dispozitie un bazin electoral mai larg de unde sa adune voturi in turul al doilea. Adrian Nastase ar putea conta pe voturile a 60% dintre cei 500.000 de alegatori care au mers pe mina lui Marko Bela. Precizam ca Marko Bela a obtinut pe 28 noiembrie cu 100.000 de voturi mai putin decit UDMR.

Astfel, cele 600.000 de voturi ale maghiarilor s-ar putea imparti in mod egal intre Nastase si Basescu, apreciaza sociologi de la MMT.

Vadim, o variabila necunoscuta

Electoratul lui Vadim ar putea sa-i ofere lui Basescu exact ceea ce are nevoie pentru a recupera distanta de 700.000 de voturi pe care Nastase a stabilit-o in primul tur. Potrivit cercetarilor facute de MMT, mai mult de 60% dintre votantii lui Vadim Tudor, daca s-ar prezenta la vot, l-ar alege pe Traian Basescu.

In ceea ce priveste alegatorii lui Ciuhandu si Becali, acestia s-ar indrepta in aceleasi proportii de 60% catre Basescu si de 40% catre Nastase.

Daca aceste estimari sociologice sint corecte, Basescu are la indemina circa 1,2 milioane de voturi, in timp ce Nastase poate avea circa 900.000. In aceste conditii, e greu de crezut cum poate fi egalata diferenta de 700.000 de voturi dintre cei doi.

Intr-o cercetare alternativa, directorul CURS, Sebastian Lazaroiu, apreciaza ca electoratul maghiar se distribuie aproximativ egal intre Basescu si Nastase, cu mentiunea ca, fiind foarte disciplinat, ar putea merge, la semnalul lui Marko Bela, in mai mare masura cu candidatul Uniunii PSD+PUR. „De cealalta parte, electoratul lui Vadim este mai apropiat de Basescu.

Riscul insa este sa nu se prezinte la vot“, a apreciat Lazaroiu. Directorul CURS estimeaza o prezenta redusa la vot, maxim 8 milioane, situatie care „ii creeaza lui Adrian Nastase un usor avantaj“. Spre deosebire de Sebastian Lazaroiu, sociologii MMT apreciaza, in baza cercetarilor efectuate, ca 9-9,5 milioane de alegatori se vor prezenta la urne pe 12 decembrie.

Distribuirea pe regiuni si medii rezidentiale

In turul intii, electoratul lui Traian Basescu a avut ca bazin de pornire votantii Aliantei PNL-PD. Acestora li s-au adaugat parti din electoratul pe care l-am putea denumi generic „anti-Nastase si anti-PSD“.

Acest electorat a votat in turul intii la alegerile parlamentare cu UDMR, PRM, PNG, AP si cu Basescu la Presedintie, pe considerentul ca acei candidati ai formatiunilor politice preferate nu au sanse. Aceasta optiune este evidenta din faptul ca acei candidati la Presedintie ai formatiunilor politice mentionate au obtinut mai putine voturi decit formatiunile pentru care au candidat.

Din nou, candidatul Aliantei PNL-PD depinde de prezenta la vot a celor care in primul tur au optat pentru „un candidat fara sanse“.

Traian Basescu a cistigat majoritatea judetelor din Transilvania. Totodata, in judetele din aceasta regiune s-a inregistrat cea mai scazuta prezenta la vot. In ceea ce priveste votul pe medii rezidentiale, Adrian Nastase este avantajat de o prezenta ridicata la urne in mediul rural, unde votantii sai sint de doua ori mai multi decit cei ai lui Traian Basescu.

In mediul urban, chiar daca situatia ii este favorabila lui Basescu, acesta are doar cu 50% mai multi alegatori decit Adrian Nastase. Acesta a cistigat insa majoritatea confruntarilor din judetele Moldovei, Munteniei, Olteniei si Dobrogei.

Polarizarea din primul tur restringe marja de manevra

Dupa cum reiese din distribuirea voturilor pentru candidatii la Presedintie in primul tur al alegerilor, Nastase si Basescu au polarizat 75% din electorat. Candidatul Uniunii PSD+PUR a avut un avantaj de 700.000 de voturi fata de cel al Aliantei PNL-PD. Adrian Nastase a primit cu aproximativ 500.000 de voturi mai mult decit Uniunea PSD+PUR. Traian Basescu a obtinut cu doar 300.

000 de voturi mai mult decit Alianta PNL-PD. Urmatorii doi candidati clasati au obtinut un numar de voturi mai mic decit formatiunile ce i-au sustinut. Corneliu Vadim Tudor a avut cu 80.000 de voturi mai putin decit PRM, iar Marko Bela a avut cu 100.000 de voturi mai putin decit UDMR. Gheorghe Ciuhandu, candidatul PNTCD, a obtinut un numar de voturi aproximativ egal cu cel al partidului sau.

Distribuirea voturilor pe formatiuni, asemenea analizelor sociologice facute de CURS si MMT, arata ca Adrian Nastase are la dispozitie un bazin electoral mai redus decit Traian Basescu.

Cu toate acestea, bazinul electoral aflat la dispozitia lui Basescu nu este suficient de mare pentru a fi sigur ca egaleaza si depaseste avantajul pe care si l-a creat Nastase in primul tur.

Mai mult, candidatul Uniunii a obtinut un avantaj suplimentar prin acordul cu UDMR si Marko Bela. Acesta contine riscul ca electoratul PRM sa fie motivat sa vina la vot dincolo de semnalele pe care le-a dat liderul sau. Daca electoratul PRM va absenta, acordul dintre Marko Bela si Nastase va fi decisiv pentru cistigarea turului al doilea.

Strategia PSD: demobilizarea electoratului urban

Analistul politic Cristian Pirvulescu considera ca mediul de desfasurare a alegerilor este de asa natura incit e imposibil sa faci cercetari exacte privind transferul votului pentru turul al doilea. „Atita vreme cit nu exista o campanie egala, nu putem vorbi de transferuri de voturi.

In acest moment, strategia folosita de PSD merge in directia demobilizarii electoratului urban, prin folosirea la maximum a campaniei murdare, prin fluturasi si reclama in presa. Pe de alta parte, PSD cauta sa mobilizeze electoratul rural in favoarea sa aplicind tactica pomenilor electorale. Sa nu uitam ca PSD are de partea sa 42 de prefecti si 52% dintre primari.

Presiunea exercitata prin toate institutiile si resursele statului ne face sa spunem ca nu avem de-a face cu o campanie egala. Deci, nu avem de-a face cu alegeri libere si corecte. Legal, campania se incheie cu 48 de ore inaintea votarii.

Dar, prin miile de echipe pe care PSD le foloseste in ziua votarii pentru a-si aduce electoratul la vot, de fapt PSD incalca legea, continuind campania electorala“, sustine Cristian Pirvulescu.