Atentie la mobilizarea la vot, atentie la PSD! Mobilizarea poate fi un alibi perfect pentru frauda electorala si o metoda de intimidare a nehotaritilor. Presimt un final apoteotic: furtul pe fata. Premeditat, stiintific, ca la carte. Partidul a facut ieri repetitii. Chipurile, organizatiile au simulat mobilizarea propriilor alegatori.

Cu autocare, cu microbuze, cine de ce strada se ocupa, cu liste de activisti, cu simpatizanti, cu numele soferilor si numarul de inmatriculare al autobuzelor. Partidul s-a gindit la toate, in amanunt. A calculat la virgula: 17.565 de echipe de mobilizare vor putea scoate cam 4 milioane de alegatori.

PSD sustine ca are tot dreptul sa-si aduca propriii activisti si sustinatori la vot, punindu-le la dispozitie mijloace de transport. Discutabil, chiar si din punct de vedere legal. Insa am un milion de alte motive sa nu cred in generozitatea si inocenta partidului. In primul rind, va fi aproape imposibil de verificat daca autobuzele si microbuzele PSD vor transporta doar membri de partid.

Zelosi cum ii stim, activistii PSD vor racola alegatori din catunele uitate de lume. Vor gasi destui nevoiasi dispusi sa se imbarce in caravana partidului pentru o cinzeaca sau un covrig. S-ar putea apara cu argumentul ca turismul electoral a fost limitat. Nu-i chiar asa. Au ramas 52 de sectii in care se poate vota pe liste suplimentare.

Va fi mai dificil, dar nu imposibil sa repete figura de la turul intii, cu autocare vijiind dintr-un judet in altul. Singurul neajuns - cozi mai mari la urne. Rabdare si tutun pentru cauza partidului. Iar cind vor incepe sa misune microbuze prin tara vor explica senin: simpla mobilizare de vot.

Ca asa-i democratic! Nu-i democratic deloc, e o manipulare, e o simulare a democratiei! La repetitia organizata ieri de partid au pus umarul si institutii platite din bani publici care vor avea, probabil, misiunea sa indeplineasca “planul la alegatori”. In al doilea rind, guvernul si PSD n-au dat nici cel mai mic semn ca ar dori sa elimine posibilitatile de frauda electorala.

Timbrul autocolant se va putea dezlipi la fel de usor. Ar fi avut la indemina zeci de solutii - de la compostarea cartilor de identitate (varianta propusa de Pro Democratia) pina la folosirea unui lipici de calitate pe timbrul autocolant cu stampila “Votat”. N-au facut-o si nici n-aveau vreun interes s-o faca.

Pe de alta parte, megamobilizarea la vot gindita de PSD mai sugereaza ca, si in turul intii, tot oamenii lui Nastase au regizat operatiunea “Autobuzul”, cu nimic deosebita de cea de acum. Doar ca, in urma cu doua saptamini, operau in clandestinitate, iar acum joaca la vedere, cu cartile pe masa. Au actionat chiar inteligent.

Sint aproape convins ca au avut grija sa “scape” in presa informatia despre marea mobilizare la vot tocmai ca sa nu mai poata fi acuzati ulterior ca umbla cu dedesubturi. Alianta PNL-PD va avea o singura sansa: sa-si mobilizeze, la rindul ei, activistii si sa supravegheze fiecare microbuz sau autocar cu alegatori care voteaza pe liste suplimentare.

Desi, daca n-au facut-o pina acum, s-ar putea sa fie deja tirziu. Strategia PSD mi se pare insa aproape diabolica: a transformat o slabiciune in avantaj si principalul cap de acuzare in exercitiu de democratie! Sfidare totala. Daca-i bal, bal sa fie! David Copperfield mi se pare mic copil pe linga PSD, adevaratul maestru al iluzionismului.

Daca intr-o buna zi isi pune in cap, cred ca ar putea fura, piatra cu piatra, si Casa Poporului. Culmea democratiei lor: “Nu conteaza citi oameni te iubesc, conteaza citi oameni ai scos la vot”. Adica partidul isi alege alegatorii, nu alegatorii isi aleg partidul. Stalin ar putea fi mindru.