In Dolj, satenii arunca cu pietre dupa OZN-urile care le sperie vitele. Extraterestrilor le place si se intorc aici in fiecare seara.

Credeau ca le-au vazut pe toate si ca nimic nu le va tulbura linistea. Oameni simpli, dar cu scaun la cap. Asa pot fi descrisi cei mai multi locuitori ai comunei Gangiova, dar experientele pe care le-au trait in ultima vreme le depasesc pe cele pe care le stiau ei si le zdruncina din temelii credinta

Prefera sa pastreze secretul, de teama sa nu fie batjocoriti. "Trebuie sa vezi, ca sa crezi", iti spun localnicii. Cu toate acestea, buzele gangiovenilor raman in continuare pecetluite, iar ei martori tacuti ai unor evenimente inexplicabile. Imagini vazute doar pe micul ecran pe care nici oamenii de stiinta nu si le pot explica au devenit reale deasupra Gangiovei.

"Venea in zig-zag si se misca cu o viteza ametitoare. Era ca o minge de foc care se rotea cand la vest, cand la nord-est. Apar in fiecare noapte, de mai bine de trei luni de zile". Acestea sunt cuvintele celor care le-au vazut. Cu greu ii poti convinge sa iti povesteasca despre luminile misterioase care survoleaza cerul noapte de noapte.

Cuvintele sunt inabusite de groaza care ii cuprinde pe sateni ori de cate ori rememoreaza imaginile desprinse parca din documentarele despre OZN-uri.

MINGEA DE FOC. Pana acum trei luni, localitatea doljeana Gangiova era o asezare linistita. Departe de inflatie si disputele politice, principala ocupatie a satenilor erau pana nu de mult muncile agricole. Scaderea monedei americane sau razboiul din Irak sunt evenimente care ii lasa reci pe oamenii obisnuiti sa-si vada de treaba lor.

Viata isi urma cursul firesc, pana in vara, cand aparitia unor lumini misterioase pe cerul Gangiovei a adus neliniste in casele si in sufletele celor care le-au vazut. Lucian Puscasu este unul dintre putinii oameni care au avut curajul sa vorbeasca despre fenomenul care "bantuie" localitatea. Noptile calduroase le petrecea afara, in sopron.

Isi instalase acolo un pat si de fiecare data cand nu avea somn obisnuia sa priveasca cerul instelat. "Nu stiu ce am, dar de la o vreme nu mai pot sa adorm. Sa fie batranetile de vina, ca altfel nu imi explic!?… Cunosc cerul pe dinafara. De mic ma lua al batran si ma invata cum sa prevestesc vremea. Si cum stam eu asa intr-o noapte uitandu-ma pe cer, vad o luminita cum razbate cerul.

Cobora in zig-zag, cand in colo, cand in colo. Era ca o minge de foc, dar de un galben auriu. Mi-am facut cruce… ceea ce vedeam nu putea sa fie adevarat. Am auzit de la copiii care se aduna pe ulita ca ar exista niste extraterestri care ar veni pe Pamant.

M-am gandit eu, sa fie avion, sa fie farfurii din alea zburatoare? Da’ avion nu avea cum sa fie ca ala are luminite rosii care palpaie, or ce vedeam eu era o lumina care cobora spre sat. Si in urma cu un an, am strigat-o repede pe nevasta-mea sa vada si ea. I-am zis: «Iesi fa afara sa vezi si tu ce minune!» Da’ pan’ sa iasa ea, lumina a disparut.

Nu bausem nimic ca sa zici ca am vedenii", se disculpa Lucian Puscasu, 66 ani.

MARTORI TACUTI. Batranul Lucian nu este singurul martor care a asistat la jocul obiectelor luminoase de pe cer. La fel ca el, aproape fiecare gangiovean are cate o poveste de spus despre globurile de foc care le lumineaza cerul noaptea. Omul si varianta. Numai ca putini sunt cei care se lasa convinsi sa isi deschida sufletul.

Teama de a nu cadea in ridicol este pentru gangioveni mai puternica decat frica de niste obiecte a caror aparitie localnicii nu si-o pot explica. "V-as spune eu mai multe, despre ceea ce vedem noi noapte de noapte. Nu e de ieri de azi. De prin ’86 tot apar luminile astea. In fiecare noapte, oricine vrea sa le vada, sa se uite bine pe cer si va avea ce sa vada.

Trebuie doar sa stie incotro sa priveasca, ca la noi, cerul este instelat. Vin intotdeauna de la S-V si strabat cerul cu o repeziciune uluitoare. Uneori incetinesc si atunci coboara spre sat, ca si cum ar vrea sa ne spuna: «Suntem aici, ne vedeti?» Frica e mare, ca daca vin din spatiu, nu stii niciodata la ce sa te astepti", spune ingrozit Ion Tiparu.

Cele mai multe obiecte neidentificate pe care gangiovenii le-au vazut pe cer au aparut in zona transformatoarelor din sat. Unii localnici spun ca energia din acele locuri este cea care atrage obiectele luminoase si ca acestea planeaza deasupra liniilor de inalta tensiune pentru a-si incarca bateriile. "Este prea mare coincidenta.

De ce sa zboare sferele luminoase tocmai in zona acestor transformatoare si taman in satul nostru? Eu, unul, nu pot sa-mi explic altfel", incearca sa ne lamureasca unul dintre localnicii care au vazut globurile de foc, dar care prefera sa nu-si decline identitatea.

Un alt gangiovean care le-a vazut afirma ca sunt alungite, aproape ca o tigara si ca se rotesc numai in jurul liniilor de inalta tensiune. "Apar de vreo trei luni, cand deasupra Sadovei, cand aproape de Bechet si zboara numai aproape de transformatorul electric, cam la 10 km deasupra satului. Le-am vazut cum roiesc in jurul lui ca albinele la miere.

Cateodata apar sub forma de tigara, dar, de cele mai multe ori, sub forma unor mingi de foc", se cutremura Ioan Tiparu, 49 de ani.

DECLARATII CONTRADICTORII. Fie ca apar sub forma unor stele rosii, ca se aseamana cu Luceafarul de seara, cu o minge de un galben intens sau ca sunt alungite, ca le-au vazut pentru prima data in urma cu doua saptamani, cu trei luni sau chiar de prin anii ’80, cert este ca linistea gangiovenilor a fost serios tulburata de niste aparitii misterioase pe cer.

Unii dintre localnicii care le-au vazut sustin cu tarie ca obiectele aveau o forma sferica si ca se deplasau foarte incet, astfel incat oamenii au putut sa le observe pentru minute bune la rand. "Nu sunt chiar asa de mari. Umbla pe cer, dar foarte incet. Multi ar zice ca sunt avioane, dar acestea au luminitele de semnalizare si se deosebesc de ceea ce vedem noi.

Nu cred sa fie nici extraterestri, dar nu imi pot explica provenienta lor. Cert este ca nu sunt de-ale noastre, de-ale pamantenilor. Eu am lucrat in aviatie si pot oricand sa fac diferenta dintre un aparat de zbor si un alt obiect care se misca controlat pe cer", spune Manea Stefan, 57 de ani, fost angajat la Aviatie.

Singurii gangioveni care nu le-au vazut sunt autoritatile locale, pentru care luminitele exista numai in documentarele tv sau in filmele americane. "Poate ca nu ni se arata noua, celor de la conducere. Am vrea sa le vedem si noi, dar pana acum nici nu am auzit de existenta lor.

Consider ca localnicii ar fi trebuit sa ne spuna si noua ca vad astfel de lucruri, sa ne aduca la cunostinta pasurile lor", spune primarul comunei Ion Toie.

FULGERE GLOBULARE?

Specialistii in fizica atomica nu pot sa dea un verdict clar in legatura cu aparitiile misterioase semnalate de catre satenii din Gangiova. Fizicienii inclina mai degraba spre ipoteza fulgerelor globulare, deoarece acest fenomen este frecvent intalnit in preajma transformatoarelor de inalta tensiune.

"Este posibil ca ceea ce vad satenii sa fie numai un fenomen electric dat de campurile electromagnetice miscatoare. Si datorita umiditatii sporite este posibil ca aceste fulgere globulare sa isi faca aparitia.

In acelasi timp, nu exclud nici varianta unui obiect zburator neidentificat deoarece este putin probabil sa fim singuri in Univers", a declarat Florea Uliu, profesor universitar in cadrul Facultatii de Fizica din Craiova.