Puscasul marin american care l-a ucis pe cantaretul roman Teo Peter nu va fi adus in Romania pentru a fi judecat. Cel putin aceasta este, in momentul de fata predictia pe care o face ambasadorul american la Bucuresti, Jack Dyer Crouch. Acesta spune ca justitia militara americana este singura in masura sa-l judece pe militarul american, indiferent de cerererile autoritatilor romane.

Jack Dyer Crouch spune insa ca Statele Unite coopereaza cu autoritatile romane in investigarea circumstantelor producerii accidentului, o echipa de procurori americani sosind inca de ieri la Bucuresti.

Identitatea puscasului

Ambasadorul american a confirmat ca puscasul marin se numeste Cris Van Gothen. El este inca membru al fortelor armate al Statelor Unite si s-a intors la unitatea de care apartine in Statul Virginia.

Dar, dat fiind faptul ca este membru al armatei SUA, asa cum spune ambasadorul american, puscasul marin este sub jurisdictia militara americana, el fiind trimis in SUA, tocmai pentru a coopera in cadrul anchetelor guvernului privind acest accident.

Jack Dyer Crouch spune chiar ca inainte de a parasi Romania puscasul american s-ar fi intalnit cu anchetatorii politiei romane carora le-ar fi raspuns la intrebari. El ar fi dat si declaratie scrisa si s-ar fi supus voluntar unui test de alcoolemie la locul accidentului.

De indata ce informatiile despre accident vor fi stranse, spune domnul Crouch, vor fi stabiliti pasii urmatori ce ar trebui urmati in cazul puscasului marin:

"Daca dovezile arata ca a incalcat prevederile legislatiei penale militare, poate suporta consecintele unei actiuni disciplinare, inclusiv un proces penal in fata unei instante militare din Statele Unite.

Statutul sau de Comandant al Detasamentului Puscasilor Marini si membru al personalului administrativ si tehnic al Ambasadei Statelor Unite nu ii da dreptul sa comita infratiuni si nici nu are vreun efect asupra procesului juridic militar.

Daca va fi gasit vinovat, poate fi judecat in cadrul unui proces penal in fata unei instante militare din Statele Unite", precizeaza ambasadorul SUA la Bucuresti.

Judecata in Romania sau Statele Unite?

Cu toate acestea, atat familia, cat si prietenii lui Teo Peter au cerut ca puscasului marin sa-i fie ridicata imunitatea si sa fie adus in Romania pentru a fi judecat.

Primul ministru Adrian Nastase i-a trimis la randul sau presedintelui George Bush o scrisoare in acest sens.

Ambasadorul american spune ca in acest moment, Casa Alba studiaza cu atentie chestiunile prezentate.

Dar, dupa cum intareste Dyer Cruch, puscasul marin va fi judecat de o curte militara americana, daca va fi gasit vinovat. Insemana acest lucru ca exista probabilitatea ca Statele Unite sa raspunda negativ cererii premierului roman? a fost intrebat ambasadorul american:

"Repet, acest infanterist marin se supune Codului Dreptului Militar al Statelor Unite. Si acest lucru este valabil indiferent unde se afla. Procedura juridica aflata acum in derulare va continua sa se desfasoare indiferent de raspunsul care va fi dat cererii romane de ridicare a imunitatii.

Dar, trebuie sa lasam ancheta sa continue, iar atunci cand aceasta va fi terminata se va face un raport si procurorii vor fi cei care vor lua decizia privind urmatorii pasi. Procedura legala este aceeasi ca si in Romania.

Desigur ancheta va continua in colaborare intre cele doua tari si in acelasi timp va fi una separata in zona Washington DC", a mai precizat ambasadorul SUA la Bucuresti Jack Dyer Crouch.