Prietenia omului de afaceri Ion Tiriac cu sefii grupului german WAZ si premierul Adrian Nastase l-a determinat pe fostul tenismen sa medieze scandalul izbucnit la "Romania libera" intre patronat si jurnalisti.

Presedintele "Sindicatului R", Romulus Cristea, ne-a declarat ca Ion Tiriac a incercat, pe 13 septembrie, sa-i convinga pe ziaristi "sa o lase mai moale cu PSD", pentru ca, astfel, vor putea sa-si pastreze locul de munca.

Presedintele "Sindicatului R" ne-a precizat, de asemenea, ca Ion Tiriac a avut o discutie cu Petre Mihai Bacanu, directorul publicatiei, in cadrul careia si-a exprimat intentia sa cumpere actiunile detinute de partea romana in societatea care editeaza ziarul. Mai exact, omul de afaceri ar fi dorit sa cumpere chiar actiunile domnului Bacanu.

"Ion Tiriac este, de fapt, mesagerul PSD in redactia Romaniei Libere", a mai spus Romulus Cristea.

Ion Tiriac nu a putut fi contactat direct ieri, fiind plecat in strainatate. Totusi, omul de afaceri ne-a transmis un raspuns sec prin intermediul secretarei sale, Geta Uglay: "Nu doresc sa cumpar actiuni la Romania libera".

Doamna Uglay nu a putut sa ne confirme daca Ion Tiriac a fost in redactia "Romaniei libere" pe 13 septembrie: "Din cite cunosc domnia sa nu a fost acolo, insa nu am putut sa ii pun domnului Tiriac mai multe intrebari". Si jurnalistii "Romaniei libere" sustin ca Ion Tiriac a incercat sa medieze conflictul dintre ei si grupul german WAZ, care controleaza 70% din societatea "R-SA".

Mai mult, ziaristii sustin ca Ion Tiriac a fost cel care a intermediat intrarea grupului german in "Romania libera".

Ziarul "Bursa" a relatat recent ca afacerea "EADS" privind securizarea frontierei pare sa stea in spatele scandalului de la "Romania libera". Guvernul Nastase l-a numit, in mai 2003, pe Ion Tiriac seful Consiliului de Strategie din Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS).

La doar citeva zile, Ion Tiriac a anuntat ca i-a cooptat in consiliul de strategie pe Bodo Hombach, seful WAZ, si pe pe presedintele companiei "DaimlerCrysler", care detine o pondere importanta in afacerea "EADS".

Cit ar fi platit Tiriac?

Grupul german WAZ a intrat oficial ca actionar in societatea "R-SA" in mai 2001, in urma unei majorari de capital subscrisa partial. WAZ a varsat atunci 6,2 milioane de dolari pentru un pachet de 35%. La majorarea de capital a mai subscris "East European Development Fund" care si-a pastrat astfel ponderea de 21%. Restul actionarilor nu au subscris, diminuindu-si ponderile.

Prin actionari mai figurau: 1424 de actionari persoane fizice romane (34,29%), 13 companii romanesti (2,7%), 4 companii straine (2,13%), 6 investitori straini (4,26%).

Dintre companiile romanesti, grosul actiunilor erau controlate de George Copos (2,4%), iar dintre persoanele fizice straine, Dan Adamescu (patronul societatii de asigurare ASTRA), detinea 4%. Astazi, grupul WAZ, controleaza direct si indirect aproape 70% din "Romania libera", restul actiunilor fiind detinute de jurnalisti si companiile romanesti.

Este greu de crezut ca, sub presiune, Ion Tiriac ar fi putut negocia un pret mai mic de 18 dolari/ actiune. De unde rezulta ca Ion Tiriac chiar tine la prietenia sa cu Bodo Hombach daca, asa cum sustin jurnalistii, era dispus sa scoata minim 5,5 milioane de dolari din buzunar.

Acum trei ani, Ion Tiriac s-a batut in instanta sa nu plateasca 1,9 milioane de dolari ca sa isi pastreze ponderea in postul de televiziune condus de Adrian Sirbu...

"Sindicatul R", sprijinit de reprezentantii sindicatelor si ai societatii civile, a protestat, ieri, in fata Ambasadei Republicii Federale Germane, fata de presiunile la care sint supusi ziaristii Romaniei Libere de grupul german WAZ: "Presiunile sint de tot felul, dar toate au un numitor comun- presiunea politica.

Primim amenintari, sintem atentionati sa nu mai scriem despre PSD sau Ion Iliescu. Trustul WAZ trebuie sa inceteze cu minciunile. Ei fac politica PSD. Ne invata cum sa ne scriem articolele, au realizat chiar si un studiu deontologic in aceasta privinta". Sindicatul sustine ca Ion Tiriac (foto) a incercat sa ii potoleasca pe jurnalisti, ca mesager al PSD si al grupului WAZ.

Ziaristii de la Romania Libera au cerut, ieri, ambasadei germane sa i-a atitudine fata de grupul WAZ care incalca,"in permanenta" legislatia din tara.

Atasatul de presa al Ambasadei Germaniei, Kruse Mathias, s-a aratat preocupat de problemele "Romaniei libere", dar a precizat ca ambasada nu poate lua o pozitie oficiala deoarece Trustul WAZ este o firma privata si nu una publica: "Problema trebuie sa fie rezolvata de institutiile statului roman" a mai declarat Kruse Mathias.