Partidul Socialist Ungar (MZSP), formatiunea aflata la putere la Budapesta, a anuntat ca la inceputul anului viitor va inainta in Parlament o propunere legislativa prin care toate dosarele politiei politice a regimului comunist vor fi facute publice, fara restrictii.

„Toate documentele de securitate ale statului datind din perioada fostului sistem comunist, adica de la 21 decembrie 1944 pina la 14 februarie 1990, trebuie date publicitatii“, a afirmat presedintele MSZP, Istvan Hiller, subliniind ca liderii socialisti au acceptat in unanimitate proiectul legislativ.

Legea deconspirarii arhivelor secrete va intra in discutia Parlamentului in luna februarie a anului viitor, avind toate sansele sa fie votata in varianta propusa de MSZP.

Atit aliatii la guvernare ai socialistilor, cit si formatiunile de dreapta au salutat initiativa MSZP, chiar daca partidele de opozitie, FIDESZ si Forumul Democratic, nu au ratat ocazia de a critica intirzierea demersului, pe care au pus-o in seama socialistilor.

Conform legilor actuale, accesul la dosarele Securitatii este limitat in Ungaria, identitatea informatorilor si a agentilor care au intocmit dosarele fiind protejata. In 2002, chestiunea deconspirarii dosarelor l-a pus in dificultate pe premierul socialist Peter Megyessy, dupa ce presa a dezvaluit ca acesta a lucrat ca ofiter de contrainformatii intre 1977 si 1982.