O serie de informatii neoficiale, furnizate de persoane din Coreea de Sud care au dorit sa-si pastreze anonimatul, arata ca inalti demnitari nord-coreeni fug in China, informeaza AFP. Ceea ce alimenteaza, potrivit specialistilor, speculatiile cu privire la o eventuala lovitura de stat contra regimului totalitar al lui Kim Jong-Il de la Phenian.

Conform unui articol aparut in "International Herald Tribune", aproximativ 130 de generali nord-coreeni au dezertat, iar o parte dintre ei s-au integrat in armata chineza.

"Nu este vorba insa numai de generali care dezerteaza in China, ci si de alte cadre, dintre care unele de rang foarte inalt, imediat sub cel de ministru", spune un expert in Coreea de Nord, de la Scoala centrala a Partidului Comunist din Beijing. Motivul? Acesti privilegiati ai regimului lui Kim pleaca pentru a se pune la adapost, nu din motive materiale, explica acelasi expert.

In acelasi timp, informatiile arata ca marea majoritate a acestor dezertori vor sa ramana in China, iar altii spera sa ajunga in Statele Unite. Intrebat despre aceste dezertari, guvernul chinez nu a facut nici un comentariu.

Pe de alta parte, observatorii chinezi marturisesc ca Beijingul nu are nici o influenta asupra regimului lui Kim Jong-Il. Ca guvernul chinez nu este in pozitia de a face presiuni asupra Coreii de Nord, in ciuda ajutorului economic furnizat. "Kim Jong-Il nu asculta de nimeni", a declarat Cui Jingjiu, directorul unui centru de cercetare.

Mai mult, Jingjiu apreciaza ca Kim Jong-Il incearca sa marginalizeze China, sa se apropie de Statele Unite si chiar sa intoarca Washingtonul impotriva Beijingului, asa cum Phenianul a intors China impotriva Rusiei.

Ceea ce este echivalent, din punctul sau de vedere, cu un cosmar pentru autoritatile chineze, daca se mai ia in calcul si posibilitatea ca Phenianul sa intretina relatii bune cu Taiwanul. Ar insemna ca Beijingul sa se vada "incercuit" de aliati ai Statelor Unite, a conchis Jingjiu.