Romania a incheiat negocierile la capitolul Concurenta, dar - remarca BBC - acceptind conditii de monitorizare mai stricte decit orice alta tara candidata, ceea ce ar putea duce la aminarea cu un an a aderarii. Printre sectoarele cele mai afectate se numara cel siderurgic.

Astfel, ajutoarele de stat pentru restructurarea siderurgiei vor fi acordate doar pina la sfirsitul acestui an, iar productia de otel a Romaniei va fi redusa cu doua milioane de tone. Pe linga aceste masuri, Romania va trebui sa justifice ordonanta de luna trecuta prin care datoriile de la RAFO Onesti si Carom au fost preluate de Agentia de Valorificare a Activelor Statului (AVAS).

Vasile Puscas, negociator-sef al Romaniei in relatia cu Uniunea Europeana (UE), declara insa ca la negocieri nu s-a ridicat aceasta problema.

In urma negocierilor, partea romana a obtinut acordul UE pentru a acorda ajutoare de stat in valoare de 51.000 de miliarde de lei, insa acestea au fost, in mare parte, date incepind din anul 1993, cind combinatele siderurgice au intrat in restructurari in vederea privatizarii.

Presedintele Consiliului Concurentei, Mihai Berinde, sustine ca din anul 2005 nu vor mai fi acordate ajutoare de stat pentru restructurarea combinatelor siderurgice.

Minus doua milioane de tone

Negociatorul-sef Vasile Puscas spune ca vor exista totusi unele exceptii. “Ajutoarele de stat pentru restructurarea sectorului siderurgic se acorda in mod exceptional, doar pina cind companiile devin viabile. Negocierile pentru siderurgie au fost foarte dure, iar rezultatele pot fi considerate bune”, afirma Puscas.

Potrivit angajamentului asumat de Romania, productia de otel va fi redusa cu doua milioane de tone. Adica, de la 11,2 milioane tone cit este in prezent, la 9,2 tone.

Surse autorizate declara ca aceasta reducere nu va fi urmata de probleme sociale intrucit o parte din capacitatile existente nu mai functioneaza de multi ani.

Liviu Voinea, analist in cadrul Grupului pentru Economie Aplicata, declara ca un regulament privind acordarea ajutoarelor de stat, intrat in vigoare in UE de anul acesta, impune ca aceste ajutoare sa fie insotite de o reducere a capacitatilor de productie pentru a nu fi afectate celelalte societati concurente.

“Singurul lucru pe care l-ar fi putut obtine in plus Romania ar fi fost perioade de tranzitie mai mari. Romania a obtinut la acest capitol o singura perioada de tranzitie: pina la sfirsitul anului 2008.

Cu ochii pe concurenta

In ceea ce priveste preluarea datoriilor RAFO si Carom de catre AVAS, Vasile Puscas declara ca sarcina de a stabili daca reprezinta sau nu ajutor de stat revine Consiliului Concurentei. “Daca va fi ajutor de stat nu se va acorda, dar acest lucru va fi clarificat de Consiliul Concurentei daca va primi notificare”, declara Puscas.

De modul in care Consiliul Concurentei isi va face datoria depinde aminarea sau nu a aderarii. La acest capitol, unii comisari europeni au cerut, si au obtinut, introducerea unei “clauze de salvgardare”. Este un fel de masura de siguranta, valabila pina in toamna lui 2005, care presupune monitorizarea stricta a activitatii Consiliului Concurentei.

Comisia Europeana poate propune aplicarea clauzei dupa intocmirea unui raport care, daca nu remarca progrese, poate duce la aminarea integrarii in UE cu un an, respectiv in 2008. Pentru asta insa este nevoie de votul Consiliului European.