Numarul utilizatorilor de telefoane mobile la nivel mondial a ajuns, la jumatatea acestui an, la aproximativ 1,5 miliarde de oameni, aproape un sfert din populatia globului, potrivit unui raport al Uniunii Internationale de Telecomunicatii (UIT), preluat de Reuters.

Cifra reflecta un ritm accelerat de crestere a sectorului telefoniei mobile, mai ales in tarile in curs de dezvoltare, printre care se remarca cele mai populate state ale lumii: China, India si Rusia. Potrivit raportului agentiei ONU, numarul de utilizatori s-a dublat din 2000 incoace.

UIT a aratat ca ritmul de dezvoltare a telefoniei mobile l-a depasit pe cel al serviciilor fixe, care conteaza pe 1,85 miliarde utilizatori, fata de un miliard la inceputul secolului, fiind de asemenea depasit de rata de extindere a Internetului.

Pana la jumatatea acestui an, utilizatorii de telefoane mobile in tarile in curs de dezvoltare reprezentau 56% din totalul mondial, acoperind 79% din cresterea in volum din 2000 pana acum.

In China erau inregistrati 310 milioane urilizatori, aproape 25% din toata populatia tarii, in India 44,5 milioane, in urcare cu 25%, in timp ce Rusia a avut un ritm si mai rapid de penetrare a telefoniei mobile, de la 36,5 milioane clienti in 2003 la 60 milioane in septembrie 2004. Numarul utilizatorilor Internet a crescut la 700 milioane, fata de 400 milioane in 2000.

Ritmul de crestere in acest domeniu este impulsionat de dezvoltarea tehnologiilor care permit conectarea la Internet de pe telefonul mobil si disponibilitatea lor in toate tarile lumii.