BNR, Asociatia Romana a Bancilor (ARB) si Biroul Roman de Credit (BRC) le-au pus gind rau romanilor care nu isi ramburseaza creditele la timp. Cele 3 institutii au solicitat ca, incepind din 2005, si societatile de leasing sa participe cu informatii la Biroul de Credit si la Centrala Riscurilor Bancare.

“Sustinem necesitatea ca societatile de leasing sa devina participante la Biroul de Credit, sa transmita informatii despre clientii finantati, pentru ca la rindul lor sa beneficieze de informatii despre clientii actuali si potentiali.

Sustinem ca activitatea de leasing trebuie sa fie reglementata corespunzator si mai ales sa fie supravegheata”, a declarat Radu Ghetea, presedintele ARB, in cadrul Forumului de Leasing din Romania, organizat de Finmedia.

De asemenea, Veronica Raducanescu, sef serviciu in cadrul BNR, a declarat ca, incepind cu 1 ianuarie 2005, Banca Nationala va trece la supravegherea calitativa a institutiilor de credite care au filiale societati de leasing. Altfel spus, BNR va arunca un ochi critic asupra situatiei financiare consolidate a institutiilor financiare care au sub aripa si o companie de leasing.

BRC a stabilit ca, incepind de anul viitor, institutia sa treaca la a doua faza. Este vorba de etapa in care si institutiile nonbancare - societatile de leasing, de asigurari, cele de telefonie mobila si institutiile financiare - vor trebui sa participle cu informatii la baza de date a Biroului. “Zilele acestea, vom defini conditiile de participare a societatilor de leasing la Biroul de Credit.

Se va fixa un volum de informatii pe care o institutie nonbancara va trebui sa le furnizeze Biroului”, a declarat Serban Epure, director general in cadrul Biroului de Credit. Potrivit acestuia, in a treia etapa, Biroul de Credit va fi capabil sa stabileasca un scoring pentru persoanele fizice, care va indica gradul in care acestea sint capabile sa isi ramburseze creditele.

155.000 de romani figureaza in baza de date

Pentru companiile de leasing, participarea la baza de date a Biroului Roman de Credit inseamna o mai mare siguranta. Altfel spus, societatea de leasing isi poate face o idee obiectiva despre potentialii clienti din punct de vedere al capacitatii sale de a rambursa un credit.

Reprezentantii BRC apreciaza, de asemenea, ca pentru o societate de finantare a raporta datele despre clienti la BRC poate conduce la o crestere a numarul creditelor acordate. “Trecind la a doua faza a Biroului de Credit, numarul creditelor va creste”, a precizat Serban Epure.

Din perspectiva clientilor companiilor de leasing, aceasta masura inseamna ca isi pot lua adio de la un credit sau de la alta forma de finantare daca in istoria lor de “imprumutati” au intirziat cu plata ratelor. “Cei cu restante vor ramine in baza de date cu un raport negativ”, a mai spus Epure.

Potrivit datelor BRC, valoarea creditelor cu restante la plata imprumuturilor se ridica la 447 de miliarde de lei, la care se adauga un milion de euro si 746.000 de dolari. De asemenea, in baza de date a BRC figureaza 155.000 de romani, iar numarul conturilor deschise se ridica la 173.000.