'Extinderea Uniunii ofera posibilitatea dezvoltarii unei colaborari mai stranse intre UE si Moldova' se spune in planul de actiune propus de Uniunea Europeana Republicii Moldova.

Uniunea Europeana invita Republica Moldova sa dezvolte relatii politice, economice, pe probleme de securitate si culturale cu Uniunea Europeana.

Unul din obiectivele planului, se spune in document, este sprijinul acordat in vederea gasirii unei solutii viabile conflictului din Transnistria.

Nivelul la care vor ajunge relatiile bilaterale va depinde de hotararea Republicii Moldova de a isi asuma valorile comune si de a pune in practica prioritatile ce vor fi convenite de cele doua parti.

Un prim pas

In documentul intocmit de Uniunea Europeana nu se vorbeste deloc de o posibila aderarea a Republicii Moldova la Uniunea Europeana.

Ministrul de extrene, Andrei Stratan

Ministrul de externe al Republicii Moldova, Andrei Stratan, a declarat ca autoritatile de la Chisinau ar dori sa inceapa negocieri de aderare in 2007, lucru care nu apare deloc in document.

Autoritatile de la Chisinau, invocand absenta ministrului Andrei Stratan din tara, s-au limitat doar la un comunicat sec, in care se spune, intre altele, ca acest eveniment marcheaza o etapa calitativ noua a relatiilor cu comunitatea europeana.

"Planul de actiune este primul pas in acest proces." se spune in document.

Planul de actiune dintre Uniunea Europeana si Republica Moldova este definit drept un document politic, care contine obiective strategice pentru cele doua parti.

Documentul va fi valabil pe o perioada de trei ani si va incuraja Republica Moldova sa ia masuri in vederea unei adaptarii la structurile economice si sociale din Republica Moldova.

Prioritati

Principala prioritate a planului este gasirea unei solutii viabile la conflcitul transnistrean.

Republica separatista, auto-intitulata Transnistria, nu este recunoscuta de nici un stat.

Analistii militari occidentali spun insa ca pe teritoriul ei s-ar afla multe depozite de armament si ca unele fabrici militare ar fi inca active.

Alte prioritati ale planului sunt:

- Intarirea institutiilor garante ale democratiei si statului de drept

- asigurarea unor alegeri parlamentare democratice, in februarie 2005

- asigurarea libertatii de exprimare si a libertatii presei

- intarirea capacitatii administrative si judiciare

Este mentionata de asemenea, problema imigratiei. Planul propune initierea unui proces de readmisie a cetatenilor Republicii Moldova aflati ilegal pe teritoriul statelor membre UE.

Reactii de la Chisinau

Liderul Partidului Popular Crestin Democrat, Iurie Rosca, spune ca acest document ofera Republica Moldova perspectiva de accedere in UE in calitate de asociat si ulterior de membru.

„Nu poate nimeni sa declare si sa sustina cu tarie ca pentru Republica Moldova o astfel de perspectiva ar fi exclusa si imposibila" a spus el.

Iuris Rosca a declarat ca totul depinde de performantele din plan intern, de capacitatea de reformare a societatii si de capacitatea diplomatiei moldovenesti de convingere.

In opinia co-presedintelui Blocului "Moldova Democrata”, Oleg Serebrean, Republica Moldova s-ar putea sa obtina calitatea de membru asociat dupa 2007 daca va indeplini cu succes conditiile propuse de Uniunea Europeana in document.

„Semnalele trebuie sa vina de la Chisinau. Republica Moldova nu este la momentul de fata pregatita sub nici o forma sa discute la modul serios despre integrarea europeana. Nici la capitolul social, nici la capitolul social, nici la cel juridic si nici la cel politic” a declarat Oleg Serebrean.