Uniunea Europeana este preocupata de gradul de satisfactie al cetatenilor sai si, pentru a afla cat sunt de multumiti, plateste anual 18 milioane de euro Fundatiei Europene pentru Imbunatatirea Conditiilor de Viata si de Munca. Acesti bani sunt destinati studiilor privind calitatea vietii, conditiile de munca, relatiile industriale si monitorizarea schimbarilor.

De pe site-ul fundatiei poti sa afli ce intreprinderi urmeaza sa se restructureze, sa fuzioneze sau sa-si schimbe locatia sucursalelor, cate locuri de munca se vor crea si cate se vor pierde in urma acestor schimbari, cate gospodarii au usi, ferestre sau holuri putrezite, cati salariati reclama ca sunt stresati de locul de munca, nu au timp sa se ocupe de familie sau sa-si intalneasca prietenii,

cata incredere au cetatenii unei tari in propriul sistem de pensii sau de protectie sociala si multe altele. Aproape nimic nu este lasat la voia intamplarii. Specialistii fundatiei incearca sa schiteze diferite scenarii despre cum va arata industria peste 5 - 10 ani si sa anticipeze influenta acestor schimbari asupra conditiilor de munca si calitatii vietii.

In opinia lor, largirea UE nu va fi finalizata pana cand nu vor fi conditii egale in tarile vechii Europe si in cele nou admise. Si cum este luata in calcul intrarea altor trei state in UE - Romania, Bulgaria si Turcia - studiile fundatiei s-au extins in ultimul an si asupra a ceea ce se intampla in tara noastra.

Culmea este ca din datele lor poti afla mai multe despre Romania decat din informatiile oficiale ale guvernului roman.

De pilda, 74 la suta din romani nu-si pot permite o saptamana de vacanta pe an, fata de 24 la suta dintre cetatenii celor 15 tari "veterane" ale UE (UE15); 51 la suta dintre romani nu au locuintele incalzite suficient, fata de 9 la suta in UE; 30 la suta dintre romani au probleme cu plata utilitatilor fata de 7 la suta in UE etc.

Singurele aspecte in care ii depasim pe europeni este optimismul in privinta viitorului - 29 la suta, fata de 19 la suta - si detinerea de locuinte proprietate personala - 85 la suta, fata de 38 la suta. Situatia locuintelor s-ar putea insa sa se schimbe. Majoritatea au fost achizitionate inainte de 1989.

In prezent, costul unei locuinte este prea mare pentru venitul lunar al unei familii, conform studiilor fundatiei majoritatea copiilor traiesc sub acelasi acoperis cu parintii chiar si dupa ce si-au intemeiat o familie, iar gradul de confort al locuintelor este scazut fata de UE 15.

Diferenta dintre calitatea vietii in statele candidate fata de UE 15 e ca de la cer la pamant, iar specialistii fundatiei spun ca, dupa integrare, se va accentua. UE va finanta masiv doar integrarea grupurilor sociale defavorizate.

Alinierea preturilor, in conditiile in care previziunile pentru salariul mediu pe economie in 2007 sunt de cel mult 400 de euro pe luna, va face insa ca peste 80 la suta din populatie sa se poata considera defavorizata. Evident, banii UE nu vor ajunge.