In ziua alegerilor pentru cel de-al doilea tur de scrutin, politistii vor realiza filtre pe principalele artere de circulatie pentru a controla preventiv autobuzele cu "turistii" electorali, scrie Adevarul.

In tara vor functiona nu mai putin de 150 de sectii de votare speciale, fapt care va crea, in opinia Ev. Zilei, toate conditiile pentru "Operatiunea Autobuzul II". Potrivit cotidianului Romania Libera, autobaza lui Nastase numara 65.000 de autocare.

Liber la turism electoral!

In tara vor functiona nu mai putin de 150 de sectii de votare speciale, desi BEC si guvernul anuntasera ca numarul acestora va fi limitat

Birourile Electorale Judetene au aprobat ieri, pe banda rulanta, sectii de votare in care cei aflati in tranzit duminica sa poata vota pe liste speciale. “Evenimentul zilei” a descoperit ieri ca intelegerea dintre Asociatia Pro Democratia si guvern, conform careia “turistii” pot vota la doar 58 de sectii in toata tara, a fost ignorata, fiind stabilite aproape 150 de astfel de sectii.

Deciziile luate de Birourile Judetene reprezinta, de fapt, inca o poarta deschisa catre frauda electorala, despre care la turul intii societatea civila si opozitia au reclamat ca s-a produs in buna parte tocmai prin votul multiplu pe listele suplimentare.

Recordul absolut este detinut de judetul Suceava, unde Biroul Electoral Judetean a stabilit nu mai putin de 16 localitati in care sa se poata vota pe liste speciale, chiar si in mediul rural, precum comunele Siret, Putna, Slatina, Sucevita sau Vama.

In judetul Caras-Severin, Biroul Electoral a dat liber la votul pe liste suplimentare in localitati la fel de necunoscute, unde e greu de crezut ca turistii s-ar putea inghesui sa-si petreaca weekend-ul (principalul motiv invocat de BEC pentru necesitatea listelor suplimentare): Armenis, Bucova, Birzeasca, Valiug sau Zavoi.

Un alt judet fruntas la sectii unde se poate vota pe liste suplimentare este Bacau: doua astfel de sectii in municipiul Bacau si cite una in localitatile Comanesti, Moinesti, Onesti, Buhusi, Tirgu Ocna si Slanic Moldova. De mentionat ca in multe dintre aceste localitati nici macar nu exista gara.

“Nu stim noi, prefectura le-a stabilit asa, iar noi doar le-am aprobat”, a fost explicatia unanim oferita de reprezentantii Birourilor Electorale Judetene din cele trei judete. O situatie similara exista si in judetul Dimbovita, unde au fost infiintate sase sectii speciale la: Tirgoviste, Moreni, Fieni, Gaesti, Pucioasa si Titu.

In Ilfov (unul dintre judetele unde exista cele mai mari suspiciuni de frauda la primul tur), presedintele Biroului Electoral ne-a declarat ca sint in acest moment doua sectii, ambele la aeroportul Otopeni, dar s-ar putea infiinta inca doua. “Stiti, din cauza formei judetului, ca inconjoara tot Bucurestiul”, a fost explicatia presedintelui BEJ.

In Vrancea vor exista patru sectii speciale: in gara Focsani, autogara Focsani, gara Adjud si gara Marasesti. In Arges, vor fi trei: una in apropierea garii din Pitesti, una in Curtea de Arges si alta in Cimpulung. Prin comparatie, in Capitala va functiona o singura sectie de votare cu liste suplimentare, la Gara de Nord.

Exista si alte judete unde Birourile Electorale au anuntat ca va functiona o singura sectie speciala, in gara resedintei de judet: Arad, Satu Mare, Ialomita, Bihor sau Galati. Presedintele Asociatiei Pro Democratia, Cristian Parvulescu, anunta marti, dupa o intilnire cu reprezentantii guvernului, ca s-a convenit ca duminica se va putea vota in toata tara pe liste speciale in doar 58 de sectii.

Joi, Parvulescu declara ca are deja semnale ca intelegerea va fi incalcata: “Avem informatii ca la nivelul BEJ se discuta despre neaplicarea hotaririi BEC, astfel incit sa se permita din nou ca persoanele aflate in tranzit sa voteze oriunde”.

Ev. Zilei - 11 decembrie 2004

Politistii vor face filtre pentru depistarea "turistilor" electorali

In ziua alegerilor pentru cel de-al doilea tur de scrutin, politistii vor realiza filtre pe principalele artere de circulatie pentru a controla preventiv autobuzele cu "turistii" electorali, a declarat, in videoconferinta cu prefectii, Toma Zaharia, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor.

"Vom controla preventiv prezenta unor grupuri de persoane, organizate sau nu, aflate in alte localitati decat cele in care isi au domiciliul. Preventiv, li se va atrage atentia ca n-au voie sa voteze decat o singura data", a precizat Zaharia. Dupa neregulile semnalate in primul tur la alegerile parlamentare si prezidentiale, autoritatile sufla acum si in iaurt.

George SOLOMON

Adevarul - 11 decembrie 2004

Candidatul la Presedintie al Uniunii PSD+PUR, Adrian Nastase, a incercat sa treaca in ridicol, in cursul a doua emisiuni televizate in direct, "operatiunea Autobuzul", sustinand ca sase ONG-uri ar fi trimis la Bruxelles o scrisoare prin care atentionau ca pentru duminica PSD ar pune in miscare 65.000 de autobuze, in conditiile in care in Romania sunt doar 25.000 de autobuze.

Scrisoarea este insa negata categoric de toate ONG-urile care apareau ca semnatare intr-un text fals. Ceea ce demonstreaza ca Nastase s-a folosit de o diversiune pentru a-si face jocurile, mai ales ca "protestul" care a circulat pe Internet a fost preluat si difuzat doar de Agentia Nationala Rompres.

Romania Libera - 11 decembrie 2004