Bobita este un pusti care nu a implinit inca 14 ani. Are spirit de lider, este semianalfabet, poarta haine de firma, ii plac localurile luxoase si plateste cu 100 de euro o cursa cu taxiul prin oras. Este extrem de istet si pana ieri avea instrumentate nu mai putin de 400 de dosare de furt si talharie doar la una din sectiile de politie ale municipiului Cluj-Napoca.

RITUAL. Copilul traieste de ani in sir in strada, iar principala lui ocupatie este sa le dea de lucru politistilor clujeni, care il cunosc deja ca pe un cal breaz.

Fura si de nevoie si de placere si pentru ca asa s-a obisnuit si afiseaza fata de autoritati o nonsalanta vecina cu impertinenta pentru ca de cand sta pe strazi a invatat ca legislatia romana prevede ca minorii nu pot fi arestati si nu raspund penal pentru faptele lor. Insa pot fi trimisi in centre de reeducare... daca acestea ar functiona.

El stie deja ritualul pe de rost: este adus la sectie, interogat, pus sa dea o declaratie, dupa care este lasat sa plece. In mod normal ar trebui dus la un centru de plasament, dar, pentru ca de fiecare data a fugit, nici acolo nu mai este primit. Iar in cazul amenzilor date parintilor ca sa aiba mai mare grija de el... mai mare este risipa facuta cu hartia consumata.

CV. "Moldovan Grigore Ilie s-a nascut la data de 23 septembrie 1991, la Reghin, judetul Mures", spune din memorie un agent de la sectia de politie nr. 1 din Cluj. Il cunoaste pe Bobita de patru ani. "Pana anul trecut spargea magazine si chioscuri, dar acum s-a reprofilat pe locuinte. Stie ca nu pateste nimic si nu se teme, a prins o indrazneala teribila.

Exista pericolul sa devina agresiv si a comis chiar si talharii. Cand era mai mic era mai cinstit. Numai trebuia sa-l intreb ce-a facut si spunea repede. Uneori venea chiar el singur si se lauda si de multe ori ne-a aratat chiar si unde a ascuns marfa. Avea niste ascunzatori de te durea mintea. Mie nici nu m-ar fi dat prin cap...", povesteste agentul.

8.000 DE DOLARI. De cateva luni, Bobita a renuntat sa mai fure de prin magazine si chioscuri pentru ca ii era destul de greu sa valorifice bunurile furate. S-a reprofilat pe locuinte. Bate din usa in usa, cere o cana de apa si in timpul care se scurge pana primeste apa, scaneaza tot. Urmareste in special casele in care locuiesc batrani si nu se incurca decat cu apartamente din centrul Clujului.

Odata a incercat chiar o usa, care, spre norocul lui, era deschisa, s-a furisat pe hol, a bagat mana in buzunarul unei geci agatate in cuier, a luat portofelul si dus a fost. Spre ghinionul proprietarului, portofelul continea nu mai putin de 8.000 de dolari.

Alta data a intrat intr-un apartament, prin aceeasi metoda de incercare a usii de la intrare, in care locuia un batran care isi facea somnul de dupa-amiaza. Bobita a intrat calm in casa, a cotrobait in liniste, a indesat in buzunare ce i-a convenit, dupa care a deschis televizorul, s-a asezat linistit si a urmarit jumatate dintr-un film – cat a avut rabdare – dupa care a plecat.

FAMILIA. Bobita mai are cinci frati si este in special mandru de fratele sau mai mare si de faptul ca are o sora care a fost adoptata in America. Pe tatal sau natural nu l-a cunoscut vreodata, iar pe cel vitreg vrea sa-l dea in judecata pentru ca nu i-a platit niciodata pensie alimentara. Din cand in cand trece pe acasa sa-si vada mama, dar rar. Copilul a fugit de acasa pe cand avea 6 ani.

"Am plecat de acasa pentru ca eram si io curios sa vad cum e lumea. Da’ n-am stat decat o zi si m-am intors. Pe urma am fugit din nou", spune el. De patru ani sta pe strazile Clujului. Dupa cum spun politistii, in oras sunt mai multe bande – grupul Iasi, grupul Turda, grupul Bistrita. Vin la Cluj pentru ca au ramas, de pe vremea Caritas-ului, cu ideea ca aici e bine, "la Cluj merge treaba".

GUSTURI SELECTE. Pustiul are uneori mai multi bani in buzunar decat politistii sau asistentii de la centrele de plasament cu care vine in contact. Si stie asta.

Ii place sa se plimbe cu taxiul, sa manance la restaurante de lux – mancarea lui preferata fiind snitel cu cartofi prajiti –, fumeaza numai Marlboro – altceva nu-i place – si se imbraca cu haine de firma, pe care nu le spala niciodata, iar dupa o saptamana-doua, le arunca si-si ia altele. Politistii il prind de multe ori dupa cum vad ca este imbracat sau dupa cum se poarta.

Daca are haine noi, e clar ca a dat o spargere de curand si-l umfla. Ii place sa se plimbe, sa vada locuri noi. S-a suit in tren cu alti prieteni si s-a mai dat jos la Oradea sau Arad, a fost si pana la Suceava, Targu-Mures sau Roman, dar cel mai mult i-a placut la Lacul Rosu.

GRIJA. Pana la construirea unui centru functional pentru infractori minori, Directia Generala pentru Protectia Copilului din Cluj va deschide in cursul anului urmator un centru de zi si un altul de noapte pentru copiii strazii, fiecare avand o capacitate de 12 locuri. "Vom incerca sa-i atragem sa faca un dus, sa ia o masa buna.

Poate ca dormind intr-un pat, la caldura, le va fi greu sa iasa iar sub cerul liber. Vom incerca sa-i atragem in diferite activitati, dar e important si faptul ca in felul acesta ii vom putea controla oarecum si le vom face investigatii medicale", ne spune Monica Filip, directorul general al Directiei pentru Protectia Copilului.

INITIATIVA

"De multe ori cand patrulam cu masina prin oras auzim prin statie ca cine da de Bobita sa-l aduca la sectie. De fapt, de cate ori dam peste el, il luam cu noi, ca sa nu mai pierdem timpul, ca sigur a facut ceva" - ofiter la Politia Cluj-Napoca