Miercuri si joi, indicele BET al celor mai valoroase 10 actiuni cotate la Bursa de Valori Bucuresti a doborat noi maxime ale intregii sale existente. Recordul de miercuri a fost de 4.072,8 puncte, iar joi inaintea inchiderii indicele se apropia de 4.120 de puncte.

BET – C (compozit, al tuturor actiunilor, cu exceptia SIF-urilor) si BET – FI (indicele celor cinci SIF-uri) au fost de asemenea in crestere.

CAUTATE. Printre emitentii de actiuni foarte cautate, cele ale Petrom (cu simbolul bursier SNP) au ajuns la un maxim de 3.160 lei/actiune, cu peste 110% mai mult decat la inceputul anului. Capitalizarea SNP (valoarea de piata, egala cu numarul actiunilor inmultit cu pretul unei actiuni) este de peste 80 de ori mai mare decat profitul net de anul trecut al companiei.

La randul sau, Rompetrol Rafinare Constanta (RRC, care detine Petromidia) isi apropia tot mai mult pretul de piata pe o actiune cu valoarea nominala de 1.000 de lei, maximul de joi fiind de 944 de lei/actiune. Cele doua banci care se tranzactionau (BRD si Banca Transilvania) inregistrau de asemenea cresteri, desi mai putin semnificative, ca de altfel si SIF-urile.

Presiunea de cumparare pe actiunile SNP este justificata de recenta imbunatatire a calificativului acordat de Fitch Ratings datoriei pe termen lung, de la BB– la BB, ca si faptului ca OMV a platit actiunile prin care va ajunge la o detinere de 51%.

Interesul pentru Rompetrol se datoreaza anuntului ca Petromidia a inregistrat profit in ultimele trei luni si, in plus, asteptatei emisiuni de noi actiuni.

BROKERI. Atractivitatea tot mai mare a pietei romanesti face ca in clasamentul societatilor de brokeraj sa apara noi campioni, asa cum s-a intamplat in statistica aferenta lunii trecute. SWISS Capital a revenit in forta pe piata, plasandu-se pe primul loc, cu o valoare totala a tranzactiilor intermediate in noiembrie de 723,8 miliarde lei.

Remarcabil este faptul ca operatiunile lunii trecute au reprezentat 45,6% din totalul tranzactiilor intermediate de Swiss in toate cele 11 luni ale anului. Faptul este de natura sa confirme patrunderea de noi fonduri pe piata, deci aparitia "banilor fierbinti" si la cele doua burse romanesti.

Acest tip de fonduri urmareste plasamentele pe termen scurt si pe cat de repede vin, contribuind inclusiv la aprecierea leului, pe atat de repede pleaca, creand dezechilibre valutare majore.

ASTEPTATA LIBERALIZARE

Autoritatile romanesti se asteapta ca fenomenul sa se accentueze o data cu asa-numita liberalizare a contului de capital din aprilie 2005, dupa care investitorii straini vor putea face plasamente directe in depozite bancare sau in titluri de stat romanesti. Mai trebuie spus ca valoarea cumulata a tranzactiilor intermediate la Bursa de Valori Bucuresti si Bursa Electronica Rasdaq a depasit 6.

536 miliarde lei in noiembrie.

TOPUL PRIMELOR CINCI CASE DE BROKERAJ

Societate de brokeraj / Tranzactii (miliarde lei)

SWISS CAPITAL / 723,8

RAIFFEISEN CAPITAL & INVESTMENT / 588,3

SSIF BROKER / 570,8

ING BARING SECURITIES / 474,0

ACTIVE INTERNATIONAL / 422,6