Armata americana trimite impotriva insurgentilor din Irak roboti inzestrati cu pusti mitraliera sau lansatoare de racheta. Din aer, avioane-robot trimit trupelor de la sol informatii detaliate despre trupele si pozitiile inamice.

Povestea robotului intra intr-un nou capitol: conceput sa omoare oameni. Pentru inceput, vor fi vazuti pe campurile de lupta ale Irakului. Prima unitate de lupta a masinii este formata din 18 combatanti. Este vorba de unitatea TALON, creata in laboratoarele Foster-Miller, o companie cu sediul principal in Boston si fondata acum 50 de ani.

Avionul-robot, ScanEagle, este realizat de catre Boeing si Insitu Group.

O NOUA "RASA"? Robotii "militari" TALON sunt activi inca din 2000, cand au fost folositi ca detectoare de mine antipersonal in Bosnia. De asemenea, se pot "lauda" si cu faptul ca sunt singurii roboti americani folositi printre daramaturile de la World Trade Center, dupa atentatul de la 11 septembrie, si fara sa necesite ulterior reparatii majore. Sau cel putin asa sustin creatorii lor (www.

foster-miller.com).

In 2002, robotii TALON au fost trimisi in Afganistan, iar in 2003 si-au facut aparitia in Kuweit si Irak, avand de fiecare data aceeasi misiune. Pana in prezent, 100 de roboti TALON au luat parte la 20.000 de misiuni. Din 2005 insa, noii roboti TALON vor fi capabili si sa ucida "dusmani".

ROBOTII PRIND ARIPI. ScanEagle este un avion-robot, cu computer la bord, survoleaza pozitii inamice din Irak si trimite in timp real imagini catre puscasii marini de la sol. Dupa cum se arata intr-un material usatoday.com, imaginile trimise de avion sunt capabile sa redea si expresia faciala a soldatilor sau aburul unui ceai fierbinte.

Fara sa dezvaluie detalii despre misiunile ScanEagle, cei de la Boeing spuna ca in prezent se lucreaza la variante "imbunatatite" ale avionului-robot, unul si cu arme la bord.

"In general, aparatele de zbor fara om la bord vor fi capabile sa indeplineasca «dirty missions», adica acele actiuni in care pilotii nu vor sa se implice", spune Dave Martin, program manager al proiectului "ScanEagle".

Robotul "razboinic" TALON (neinarmat) cantareste 45 de kilograme si este considerat cel mai rapid exemplar de pe piata, avand 7 trepte de viteza. Cele 18 masinarii ucigase au in dotare pusca mitraliera M240 sau M249, lansator de racheta sau aruncator de grenade. Comunica cu baza prin semnal radio si mai sunt echipate si cu camera video.

In unitatea trimisa recent in Irak se mai afla si o ambulanta fara sofer cu un robotel care poate sa traga dupa el pe cel ranit, acest model fiind inca in faza de teste. Pentru noua comanda din partea armatei s-a platit catre Foster Miller suma de 20 de milioane de dolari.