Anul viitor, piata imobiliara va fi imprevizibila pentru analisti. Acestia estimeaza ca se va inregistra cea mai puternica interventie speculativa din ultimii 15 ani. Interesul se va canaliza pe terenurile de constructie din orasele mari si pe terenurile agricole din regiunile ieftine.

In 2005, piata imobiliara din Romania va fi marcata de investitii speculative, estimeaza analistii de pe piata imobiliara. „Va fi cea mai puternica interventie speculativa din ultimii 15 ani“, ne-a declarat Artur Silvestri, analist imobiliar. Ce ii va face pe speculanti sa isi intensifice activitatea? In principiu, exista 4 motive.

Pe de o parte, este vorba de faptul ca achizitia unui imobil sau a unui teren este perceputa de romani ca un plasament sigur. La aceasta se adauga faptul ca in ultimii ani preturile la imobiliare au crescut spectaculos, fapt ce le-a dat romanilor sentimentul ca afacerile in domeniul imobiliar merg de la sine.

De asemenea, in tara noastra exista sume importante inca neinghitite de la romanii care muncesc in afara granitelor. Nu este de neglijat nici influenta pe care ar putea-o avea la bursa jocul marilor speculanti, atit romani, cit mai ales straini.

Terenurile de constructii vor fi la mare cautare

Analistii de pe piata imobiliara estimeaza ca anul viitor interesul cumparatorilor se va orienta in special catre terenurile de constructii din orasele mari si din localitatile aflate in imediata apropiere a marilor orase. Nu in ultimul rind, se vor tranzactiona foarte mult terenurile agricole, in mod special in zonele tarii unde preturile acestora sint momentan mai mici.

Cum se traduce aceasta in preturi? Teoretic, in momentul in care cererea pe un anumit segment creste, este de asteptat ca si preturile vehiculate sa se majoreze. Aceasta cu atit mai mult cu cit analistii vorbesc de investitii speculative.

Spre exemplu, in cazul terenurilor agricole, in zonele unde preturile sint la ora actuala mai reduse comparativ cu restul tarii, majorarile de pret pot ajunge pina la 100%. „Pe piata terenurilor agricole este evident ca vom avea parte de o crestere de preturi de pina la 100% pe zonele unde terenurile sint mai ieftine“, ne-a mai declarat Artur Silvestri.

Economia globala intra si in casele romanilor

Preturile ce se vor practica pe piata imobiliara anul viitor vor fi influentate si de situatia economica globala. Aceasta datorita faptului ca piata imobiliara autohtona a intrat sub incidenta mecanismelor de finantare. „Orice fel de prognoza imobiliara trebuie sa tina cont ca Romania nu mai este un vas inchis ermetic.

Daca se produc deficiente, prabusiri la nivel global, este afectata in diverse proportii, in sus sau in jos, si piata imobiliara autohtona“, a mai precizat Artur Silvestri.

In unele zone, preturile la apartamente au scazut

In ceea ce priveste situatia de pe piata imobiliara din acest an, se pare ca pe sectorul apartamentelor apele s-au mai linistit, astfel incit se poate vorbi de ghetou si cartiere scumpe; casele pe pamint au fost la mare cautare, iar terenurile au devenit pentru vinzatori o afacere, dar nu in orice zona.

Mai exact, potrivit Raportului de piata imobiliara - Bilant anual 2004, realizat de Institutul de Consultanta Imobiliara SGA Romania, la comanda Casa Lux, preturile la apartamente nu au mai avut aceleasi cresteri fulminante ca in 2003 si chiar in unele zone au inceput sa scada. Spre exemplu, pretul apartamentelor de la periferia Bucurestiului chiar au scazut intre 10 si 15%, chiar mai mult.

E vorba de acele imobile din zone cum sint Militari, Berceni, Pantelimon, unde acum un an s-au observat cresteri spectaculoase de 40-60% si chiar mai mult. In schimb, zona „clasica“ a Centrului Civic, precum si zona de Nord au ramas „scumpe“ si nu cedeaza decit punctual din cotele dobindite cu ocazia „marii escaladari“.

Zona 1 Mai - cu 30% mai scumpa

Casele pe pamint sint din ce in ce mai rivnite de bucuresteni. Astfel, s-a produs o „deschidere“ catre zone si cartiere altadata subapreciate - Grivita, 1 Mai, Colentina, Vasile Lascar, Lacul Tei, unde preturile, fara a deveni insuportabile, au crescut treptat cu peste 30% de-a lungul anului. Pe segmentul imobilelor de prestigiu, preturile au ramas exorbitante, depasind uneori 1.000.

000 de euro, dar comparativ cu anii trecuti ciclul de vinzare a devenit mai lung. De asemenea, moda vilelor noi, cu preturi intre 300.000 si 650.000 de euro, este inca prezenta.