Politicienii sint niste intelectuali ratati. Liderii politici din Romania, in frunte cu toti presedintii pe care i-a avut tara noastra, se straduiesc din rasputeri sa demonstreze adevarul acestei afirmatii, chiar daca ea este exagerata. Sa ne amintim putin. Cu cartile sale, Ceausescu a burdusit citeva rafturi de biblioteca. E drept ca nu numai ca nu le-a scris el, dar nici macar nu le-a citit.

Ion Iliescu, la rindul sau, a trimis la taiat citeva hectare bune de padure pentru volumele sale din care nu afla nimeni nimic nou. Nici Emil Constantinescu nu s-a lasat mai prejos. La citiva ani de la terminarea mandatului de presedinte de stat scirbit, Constantinescu a scos pe piata citeva volume de memorii, care au citeva mii de pagini, si a promis ca va reveni cu altele.

Ca sa aduca un argument in plus tezei acestui comentariu, Emil Constantinescu s-a tinut de cuvint. Multe dintre cartile publicate de Iliescu si Constantinescu sint scrise in timpul mandatelor acestora. Or, teoretic, un presedinte de stat este delegat pentru a administra problemele statului si nu pentru a scrie carti. In plus, nici unul, nici altul nu are statura unui, spre pilda, Havel.

E mult mai probabil ca reveria si disponibilitatea pentru scris a celor doi presedinti sint o explicatie – nu singura insa - pentru esecurile politice repetate ale Romaniei. Ceausescu nu mai e. In schimb, Ion Iliescu se tine bine si nici Emil Constantinescu nu arata ca ar da semne de oboseala.

Prin urmare, nimic nu ne poate face sa credem ca sirul cartilor care au pe copertele lor semnaturile celor doi s-a sfirsit.

Pe de alta parte, nici Adrian Nastase nu e, in privinta cartilor, departe de fostii presedinti ai Romaniei. Cartile publicate de acesta acopera o arie mai larga decit a predecesorilor sai. Nastase a scos in librarii carti de drept, de interviuri, dar si de panseuri. Ca sa nu mai vorbim despre compilatii pe care doar le-a semnat cu numele sau.

Numai in campania electorala care tocmai s-a terminat, acesta a lansat doua carti, plus ca a orchestrat reeditarea a inca uneia, a tatalui sau. Or, daca Nastase a avut atita „vina“ incit sa scrie si sa publice atitea carti pe vremea cind avea atitea probleme de rezolvat din postura de prim-ministru, va dati seama ce frecventa vor avea aparitiile sale in cazul in care acesta va iesi presedinte.

Premiera ar fi aceasta: daca Traian Basescu ar iesi presedinte, ar fi pentru prima data in istoria noastra cind am avea un presedinte care nu isi da aere de intelectual. Si care nu a scris nici o carte.Desi, fie vorba intre noi, „Aventurile unui marinar“ ar fi singura carte pe care lumea ar putea s-o citeasca cu nedisimulata placere.