Istoria s-a repetat, duminica, la vot. Un intreg convoi de autobuze a plecat cu noaptea in cap in judetul Dolj sa transporte alegatorii in beneficiul PSD, scrie Curentul. PSD a invatat ceva din experienta turului intii.

La actiunea “Autobuzul” s-a schimbat tactica, turismul electoral capatand unda verde doar dupa lasarea intunericului, scrie Ev. Zilei. In orasul Voluntari din judetul Ilfov, aflat la doar un kilometru de Capitala au votat sute de bucuresteni care au votat si la sectiile unde au fost arondati, scrie Ziua. Asociatia Pro Democratia acuza ca proasta organizare a sectiei de votare din Gara de Nord s-a facut in mod deliberat pentru a descuraja sutele de oameni care au stat la coada in frig, scrie Gardianul.

Microbuzul lui Vanghelie a dus urna mobila la sectiile de votare organizate in Scoala Generala "I. Gh.Duca" din Capitala, scrie Romania Libera.

Masina de vot a iesit din nou pe drumurile tarii

Operatiunea "Autobuzul", turul II

articol preluat din Curentul

Istoria s-a repetat, ieri, la vot. Un intreg convoi de autobuze a plecat cu noaptea in cap in judetul Dolj sa transporte alegatorii in beneficiul PSD. "Intre orele 5.00 si 7.00, de la RAT Craiova au plecat aproximativ 50 de autobuze cu placute , fara ca aceste curse sa fie curse curente, acestea fiind facute doar pentru ziua de astazi", se arata in intampinarea Aliantei D.A.

semnata de copresedintele judetean Radu Berceanu. Daca va imaginati ca a fost vorba de un caz singular, v-ati inselat. Pe tot cuprinsul tarii, autocarele au avut motoarele turate la maximum. Din Ialomita, de pilda, un autocar cu numarul predestinat parca, 02 Il-PCR, si un altul cu numar de rodaj au plecat spre Valea Prahovei facand popasuri de votare in mai multe locuri.

Apoi, spre seara se indreptau pe Valea Macinului.

Constatand aceasta situatie, Pro Democratia a facut in cursul zilei mai multe rapoarte privind turismul electoral si in zonele limitrofe Bucurestiului.

Adrian Horincar

Curentul

Sute de bucuresteni dusi la vot in Voluntari

articol preluat din Ziua

In orasul Voluntari din judetul Ilfov, aflat la doar un kilometru de Capitala au votat ieri sute de bucuresteni. La sectia speciala pentru cetatenii aflati in tranzit au votat zeci de cetateni cu domiciliul stabil in Capitala, mai ales din Sectorul 2. Liderii Aliantei din Voluntari si-au exprimat ingrijorarea legat de aceasta invazie electorala care s-a abatut asupra orasului ilfovean.

Ei cred ca este vorba de o frauda electorala, iar bucurestenii care au votat in Voluntari si-ar fi exprimat opinia si la sectiile de vot la care sunt arondati dupa domiciliul stabil. Redactorii ZIUA au obtinut o copie dupa lista persoanelor, majoritatea bucuresteni, care au votat in Voluntari.

O alta abatere constata in orasul Voluntari din judetul Ilfov se refera la aplicarea unor stampile de flotant unor persoane care nu au domiciliul stabil in aceasta localitate. Astfel, Serviciul de evidenta a populatiei din cadrul Politiei Voluntari a pus vize de flotant pe buletinele a sute de cetateni, pentru ca acestia sa poata vota pe listele speciale de tip I.

"Acordarea vizei de flotant s-a facut in mod abuziv, fara respectarea legislatiei in vigoare.

Nici unul dintre cetatenii carora li s-au pus vize de flotant pe buletinul sau cartea de identitate nu a venit insotit de persoana ce domiciliaza in oras, pentru a-si exprima acordul scris de luare in spatiu, acord ce nici nu a fost prezentat de vreunul dintre beneficiarii vizei de flotant instant" - sustine Departamentul de comunicare al Aliantei D.A. PNL-PD intr-un comunicat remis presei.

Doua microbuze de Voluntari

APD a atras atentia asupra faptului ca observatorii sai au fost impiedicati sa intre in sectiile de votare. Asa s-a intamplat in sectorul 1, la sectia 1340, unde observatorul nu a fost primit sub pretextul ca pe acreditare nu este trecut numarul sectiei, desi acreditarea este valabila pentru toata circumscriptia.

Pro Democratia a mentionat existenta unor suspiciuni de turism electoral din cauza prezentei alegatorilor in grupuri organizate localitate, cum ar fi la sectia 905.

Aici o alegatoare a semnalat APD faptul ca sunt adusi alegatori, se pare ca din Voluntari, cu microbuzele: B 29 UTN si B 94 ECM. In sectorul 2, la sectia 253, una dintre cele in care pot vota persoanele cu domiciliul in alte localitati, alegatorii vin in grupuri mai, insotite de "sefi de grup" care ii asteapta in afara sectiei. APD a trimis o echipa mobila. (L.K.)

Ziua - 13 decembrie 2004

Pro Democratia: Organizare proasta a votarii in Gara de Nord

articol preluat din Gardianul

Asociatia Pro Democratia (APD) a sesizat, ieri, proasta organizare a sectiei de votare din Gara de Nord, unde sute de oameni au stat la coada in frig. APD a subliniat ca procesul de vot s-a desfasurat anevoios deoarece incaperea unde era amenajata sectia nu avea mai mult de 15 metri patrati.

Avand in vedere faptul ca, la scrutinul din 28 noiembrie, aceasta sectie de votare a fost organizata in sala de asteptare de la clasa I , nu putem sa nu fim convinsi de faptul ca este vorba de o actiune deliberata de a ingreuna sau a descuraja participarea la acest al doilea tur a unor categorii de cetateni.

Acestia sunt, in marea lor majoritate, tineri absolventi de studii superioare, care lucreaza in Capitala si locuiesc aici, de cele mai multe ori cu chirie, fara a avea viza de flotant, a mai subliniat APD.

Gardianul - 13 decembrie 2004

Microbuzul lui Vanghelie a transportat urna mobila

articol preluat din Romania Libera

Microbuzul Primariei Sectorului 5 a dus urna mobila la sectiile de votare organizate in Scoala Generala "I. Gh. Duca" din Capitala. Reprezentantii PSD au sarit ca arsi in momentul in care jurnalistii de la "Romania libera" au inceput sa se intereseze de microbuz si au incercat sa-i alunge pe reprezentantii presei, asmutind Politia impotriva lor.

Cele doua persoane care au iscat scandalul au refuzat sa se legitimeze si au disparut apoi intr-o masina cu permis de acces in Parlament. De altfel, la toate sectiile de votare cu liste speciale a fost aglomeratie, posibilitatea de turism electoral nefiind exclusa.

Romania Libera - 13 decembrie 2004