Ponta dezvaluie ca senatorul Apostolache si fiul sau, deputat PSD, au fost supusi unor presiuni din partid

articol preluat din Adevarul

Victor Ponta a participat la inmormantarea senatorului Victor Apostolache. Tanarul pesedist a facut pentru Adevarul o declaratie care ar putea duce anchetatorii catre mobilul sinuciderii. "Mihai Apostolache este la noi, la tineret. Stiu de la Mihai ca i s-au facut destule mizerii si lui, si tatalui lui atat de la organizatia de partid din Prahova, cat si de la Bucuresti.

Ce fel de mizerii? Tot felul de sicane privind candidatura si necandidatura si a unuia, si a altuia. Sicane privind viitorul lor politic. Cativa dintre colegii lui Victor Apostolache ar trebui sa lase capul in jos pentru ce s-a intamplat", ne-a declarat Victor Ponta.

Liderul tinerilor pesedisti a aratat ca, astazi, ar fi trebuit sa-l sarbatoreasca pe Mihai Apostolache pentru inceputul mandatului de deputat. Acest lucru nu se va mai intampla, insa Mihai Apostolache va dezvalui presei "mizeriile" cu care s-au confruntat el si tatal lui.

Adevarul - 13 decembrie 2004

De ce si-a luat viata senatorul Apostolache?

articol preluat din Evenimentul Zilei

Misterul in cazul mortii senatorului PSD persista, chiar daca anchetatorii inclina spre sinucidere

Medicii legisti au efectuat simbata expertiza medico-legala in cazul senatorului PSD Victor Apostolache decedat vineri, dupa ce a cazut de la etajul sase in casa scarilor din aripa Hotelului Bucuresti care-i adaposteste pe parlamentari. Si medicii, la fel ca si anchetatorii, sustin ipoteza sinuciderii.

Martorii, ginerele si soferul senatorului, spun ca l-au surprins pe acesta in momentul in care s-a aruncat, dar nu au mai avut timp sa-l opreasca.

Expertiza medico-legala efectuata simbata de medicii legisti de la Institutul National de Medicina Legala “Mina Minovici” sustine ipoteza sinuciderii senatorului Victor Apostolache. Necropsia, care a durat aproximativ trei ore, a fost efectuata de cinci medici, coordonati de profesorul Dan Dermengiu. Rezultatul a aratat ca decesul senatorului Apostolache a fost violent, cauzat de politraumatisme.

De asemenea, acestia sustin ca nu exista indicii care sa arate ca ar fi fost vorba despre crima si nici despre vreo boala cronica.

A fost vazut cind s-a aruncat

Anchetatorii i-au audiat pe ginerele si soferul senatorului, care au fost martori ai incidentului, dar si pe angajatii Hotelului Bucuresti. Dupa inmormintarea senatorului vor fi audiati si alti membri ai familiei. Ginerele si soferul lui Victor Apostolache, care l-au insotit pe acesta la Spitalul Universitar, au declarat ca, ajunsi la Hotelul Bucuresti, l-au asteptat pe senator la receptie.

Apostolache ar fi trebuit sa ia citeva lucruri din camera si sa coboare in cinci minute. Dupa un sfert de ora, ginerele l-a sunat, iar senatorul a respins apelul. A insistat insa, dar senatorul nu a raspuns. S-au hotarit atunci sa urce la etajul sase sa vada ce se intimpla.

La iesirea din lift, spun cei doi, l-au vazut pe Apostolache “cind si-a dat si al doilea picior peste balustrada, apoi s-a aruncat”. Ginerele si soferul senatorului sustin ca nu au mai avut vreme

sa-l opreasca.

Motivul sinuciderii, necunoscut

Avind in vedere ca senatorul nu suferea de vreo boala cronica, iar in camera lui nu s-a gasit nici un inscris, anchetatorii urmeaza sa stabileasca motivul sinuciderii. Apropiatii lui Victor Apostolache au declarat ca, in ultimul timp, acesta a fost mai abatut, dar nimeni nu se astepta ca el sa se sinucida.

Senatorul PSD a murit la spital, vineri seara. Prim-procurorul adjunct al Parchetului Tribunalului Bucuresti, Marius Iacob, a declarat ca primele investigatii conduc la ipoteza ca senatorul s-ar fi sinucis. Victor Apostolache, originar din localitatea Ciorani, judetul Prahova, avea 58 de ani. In perioada 1992-2004, el a fost senator de Prahova din partea PSD.

A fost membru in Comisia de agricultura a Senatului. La alegerile din acest an nu a mai candidat, dar l-a propulsat in Camera Deputatilor pe fiul sau, in virsta de 25 de ani, Mihai Cristian Apostolache.

Funeralii de senator

Senatorul PSD de Prahova, Victor Apostolache, care a decedat vineri seara, la o ora dupa ce a cazut de la etajul sase al Hotelului Bucuresti, a fost inmormintat ieri, la Cimitirul “Mihai Bravu” din Ploiesti. La funeralii au participat, alaturi de familie, Victor Ponta si Daciana Sirbu, precum si alti parlamentari prahoveni.

Desi fiul sau, Mihai Apostolache, proaspat deputat, exclude varianta sinuciderii, slujba religioasa s-a desfasurat in curtea Directiei Agricole Prahova, si nu intr-o biserica.

Intre apropiatii senatorului ploiestean parerile sint impartite: unii sustin ipoteza sinuciderii, hotarire luata in urma aflarii vestii ca are metastaza si, probabil, ca mai avea putin de trait, iar altii ca ar fi fost un accident stupid. Apostolache venise in Bucuresti pentru un control la Spitalul Universitar, pentru ca suferise in urma cu un an si jumatate un accident vascular cerebral. (M.N.)

Ev. Zilei - 13 decembrie 2004