Dupa ce a vandut fabrica de scule si matrite, investitorul american John Perez a dat din nou lovitura la ARO Campulung. Pe considerentul ca este proprietar si poate face ce vrea cu societatea, el a scos la vanzare si inchiriere mai multe hale de productie si terenuri aflate in afara ARO.

"Adunarea Generala a Actionarilor (AGA), care a avut loc vineri, 10 decembrie, a aprobat vanzarea unor hale si terenuri, la preturi mici, fara o evaluare corecta a acestora si fara sa se organizeze o licitatie", ne-a declarat liderul de sindicat, Gheorghe Apostu.

In conditiile in care nu s-au facut investitii, angajatii nu sunt platiti din luna septembrie si de o saptamana sunt acasa deoarece societatea este in bezna si fara gaze, dl. Perez nu are dreptul sa vanda din activele societatii, sustine Apostu. Pe langa vanzarea de hale si terenuri, reprezentantii ARO au inchiriat unele hale de productie cu doar un euro pe metru patrat.

Este foarte putin, halele avand dotarile corespunzatoare", sustine liderul de sindicat. Desi nu a participat la AGA, sedinta a decurs conform planificarii, si lui Perez i-a reusit si o a doua lovitura. El a imprumutat ARO cu bani ca sa poata sa-si mareasca participatia la societate.

AGA a aprobat majorarea capitalului social al ARO cu 3,6 milioane dolari prin aport in numerar al actionarului majoritar, firma Cross Lander, si conversia in actiuni a unor creante ale acesteia asupra uzinei. Seful AVAS, Mircea Ursache, ne-a declarat ca operatiunea "este corecta".

Prin contractul de privatizare, investitorul are dreptul sa vanda o serie de active din societate si sa faca majorare de capital. In ce priveste obligatiile contractuale - realizarea de investitii, plata salariilor si a datoriilor societatii, Perez va fi tras la raspundere de AVAS pe 6 ianuarie (termenul-limita prevazut in contract).

Pana atunci insa, investitorul are dreptul sa faca ce vrea in fabrica. Insa, in timp ce acesta isi umple conturile cu banii obtinuti din vanzarea halelor si a terenurilor, ARO Campulung este intr-o situatie critica. Pentru ca nu s-au platit facturi de miliarde de lei la Electrica si Distrigaz, societatea a fost inchisa si muncitorii trimisi acasa de mai bine de o saptamana.

Perez a promis sindicatelor ca "va rezolva toate problemele" - plata salariilor si datoriilor catre stat si furnizorii de utilitati - cu 3,6 milioane dolari, suma destinata majorarii de capital. Deocamdata, banii n-au venit din America, conducerea ARO anuntand ca sunt dificultati legate de "formalitati bancare". Muncitorii de la ARO vor reveni la munca miercuri, 15 decembrie.

Daca, pana atunci, patronii nu vor plati Electrica si Distrigaz, pentru reluarea activitatii societatii si nu vor achita lefurile restante, angajatii ARO sunt pregatiti sa protesteze. AVAS trebuie sa se sesizeze si sa ia masuri, afirma Gheorghe Apostu.