Candidatul opozitiei din Ucraina a fost otravit

preluare BBC

Medicii din Austria - unde se afla internat Viktor Iuscenko - sustin ca acesta a fost otravit cu o subtanta numita dioxina. Fata lui a fost desfigurata in ultimele luni de o forma foarte grava de acnee, rezultat al otravirii.

Viktor Iuscenko a sustinut inca de la inceput ca a fost otravit. In luna septembrie el a fost foarte bolnav si a fost din nou in spitalul din Austria.

Si-a reluat campania electorala la scurta vreme, fata fiindu-i plina de acnee. Schimbarea a fost dramatica, fata fiindu-i aproape de nerecunoscut.

Alegerile prezidentiale au fost marcate de frauda. Rezultatele au fost anulate de Curtea Suprema si invalidate de Parlament.

Un nou scrutin prezidential va avea loc in 26 decembrie.

Sotia a simtit gust de medicamente

Viktor Iuscenko sustine ca adversarii sai l-au otravit in luna septembrie, in timpul campaniei electorale. Doctorii au confirmat acum acesta varianta.

Nu este nici o indoiala ca boala domnului Iuscenko a fost cauzata de o otrava pe baza de dioxina

Michael Zimpfer, medic

Doctorii de la clinica din Viena, au facut biopsii pe baza unor tesuturi de piele, care au fost recoltate inclusiv din zona fetei.

"Dupa efectuarea unor analize complete, in ultimele 24 de ore, si dupa efectuarea mai multor teste de sange, nu este nici o indoiala ca boala domnului Iuscenko a fost cauzata de o otrava pe baza de dioxina" a declarat Michael Zimpfer, directorul spitalului din Austria, unde este internat liderul opozitiei din Ucriana.

Doctorul Michael Zimpfer a declarat ca domnul Iuscenko ar putea avea nevoie de pana la doi pentru a se vindeca.

Sotia candidatului opozitiei, Kateryna Iuscenko, a declarat ca a simtit gust de medicamente pe buzele sotului ei, inainte cu o nopate de a se imbolnavi.

"El nu ia niciodata medicamente, este un om foarte sanatos" a declarat doamna Iuscenko.

BBC

Dioxina electorala

articol preluat din Cotidianul

Presupusa tentativa de asasinat a liderului Opozitiei ucrainene, Viktor Iuscenko, a redevenit, cu aproximativ doua saptamini inaintea scrutinului programat pentru 26 decembrie, principalul subiect de campanie.

Simbata, doctorii de la o clinica vieneza au confirmat prezenta unei substante toxice in organismul lui Iuscenko, iar autoritatile ucrainene au anuntat ca vor redeschide investigatia criminala privind misterioasa imbolnavire din luna septembrie a liderului prooccidental.

In vreme ce Departamentul de Stat american si-a declarat ingrijorarea, dar si speranta privind refacerea rapida a lui Iuscenko, oficialii ministerului rus al Sanatatii au incercat sa minimalizeze importanta subiectului, precizind ca dioxina, substanta depistata de medicii austrieci, nu este o otrava cu efect puternic sau imediat.

Purtat pe val de victoriile politice obtinute si de o intensa campanie de imagine, Iuscenko a preluat deja, la modul virtual, rolul de presedinte, propunind o integrare europeana in patru pasi a Ucrainei, ce ar viza recunoasterea statutului de economie de piata, aderarea la Organizatia Mondiala a Comertului, stabilirea unui parteneriat special cu UE si, in fine, aderarea propriu-zisa.

Planul propus de Iuscenko a urmat declaratiilor surprinzatoare ale presedintelui rus Vladimir Putin, care a asigurat comunitatea internationala ca sustine o integrare europeana a Ucrainei.

Cotidianul - 13 decembrie 2004