Aritmetica parlamentara arata ca Alianta PNL-PD impreuna cu UDMR si cu PUR fac o majoritate mai solida decit cea dintre ultimele doua si PSD. Daca Basescu iese presedinte, nu-i exclus sa avem un guvern condus de cele trei formatiuni si un PSD facind opozitie.

Negocierile care dureaza de doua saptamini dintre PSD, PUR si UDMR ar putea intra in impas inca de astazi. Aceasta pentru ca rezultatele exit-poll-ului realizat de CURS, date publicitatii aseara, arata ca Traian Basescu are mari sanse de a cistiga Presedintia.

Daca rezultatul numerotarii voturilor va confirma victoria lui Basescu, Alianta ar putea demara ea insasi negocieri pentru formarea unei majoritati guvernamentale. Primele semne au si inceput sa apara. Intr-o declaratie acordata ‘’Cotidianului’’, aseara tirziu, senatorul Peter Eckstein Kovacs lasa sa se inteleaga ca UDMR ar putea lua in calcul si varianta unor negocieri cu Alianta PNL-PD.

“UDMR se va intruni dupa anuntarea rezultatelor si, daca acestea vor fi in sensul tendintei de crestere a candidatului Basescu, atunci va cugeta si va lua decizii intelepte pentru a merge la negocieri. Am fost de parere ca UDMR sa adopte pozitii neutre inaintea turului doi de scrutin, pentru ca nici unul dintre candidati nu e nationalist pursinge.

Daca poporul vrea schimbare, atunci trebuie sa fim si noi pentru schimbare”, ne-a declarat senatorul UDMR. El este contrazis totusi de deputatul clujean al UDMR, Konya Hamar Sandor, care spune ca “UDMR isi va respecta cuvintul dat PSD-ului” si va merge in continuare cu acesta.

O pozitie similara a avut aseara si Marko Bela, dar e clar ca UDMR va lua o decizie finala in functie si de alte date care vor aparea cit de curind. Cum ar fi miscarea pe care ar putea-o face PUR, partidul condus de Dan Voiculescu.

Desi aliat in acest moment cu PSD, PUR ar putea deschide si el negocieri cu Alianta in conditiile in care, alaturi si de UDMR, cele trei formatiuni pot face o majoritate mult mai solida decit cea cu PSD. Alianta D.A., cu PUR si cu UDMR au, impreuna, 51,9% in Senat si 49,6 procente la Camera Deputatilor, unde, cu citeva voturi de la minoritati, altele decit cea maghiara, pot depasi pragul de 50%.

Daca acest lucru se va intimpla, vom afla cit de curind. E o chestiune de o zi, doua cel mult.