Lautarii din Slobozia-Ciorasti (Vrancea) au cintat in ziua votului de dimineata pina seara, fiind platiti, dupa cum ne-au spus chiar ei, de viceprimarul comunei. Muzicantii nu s-au miscat de la usa sectiei de votare amenajata in incinta gradinitei pina la ora 16.00, cind s-au suparat ca n-au primit destui bani.

Slobozia-Ciorasti parea ieri o comuna in sarbatoare. Fanfara Ciorasti, compusa din cinci membri, a cintat exact in usa sectiei de votare, incepind de la 8.00 dimineata. “Am cintat, lumea intra la vot, noi iar cintam pentru ca mincam si noi o piine...

Ce sa facem!? Am mincat-o si pe vremea lui Ceausescu, o mincam si acum de la astia noi”, spunea Ioan Vascau, seful fanfarei, in timp ce le striga oamenilor adunati in praful drumului “pentru PDSR zii Vasile, ziiii!”.

Cind i-a tacut trompeta, Ioan Vascau a spus ca l-a chemat “vicele” din comuna. “Ne-am inteles si cu pretul... Trei milioane ne-a dat. Stam de la 9.00 dimineata si acum plecam, ca-i trei jumate si atit ne-a fost programul”, adauga acesta.

“N-am eu grija fanfarei”

“Este foarte frumos la votarea asta, fanfara a fost la fiecare alegeri si va fi in continuare, ca e o traditie pentru ca avem multi lautari in comuna”, spune Radu Cristoiu, un satean dintre cei adunati in buza drumului. Nu aceeasi parere o aveau insa si membrii comisiei de votare. “De dimineata, cind era inca ceata afara, cinta aici sub geam si nu mai pleaca.

I-a adus cu microbuzul si a venit primarita (Elena Girneata - n.r.) in sectie cind am vrut sa-i alungam. A zis ca sint oamenii ei si sa-i lasam in pace. Si viceprimarul, si primarita si-au gasit tot felul de pretexte si au intrat in sectie ca sa supravegheze cum se voteaza”, precizeaza Claudia Radu, membru al comisiei de votare.

Presedintele sectiei de votare, Ionel Diaconu, a declarat ca “au cintat baietii cit au cintat, dar eu n-am numai grija fanfarei” si a refuzat sa precizeze motivele pentru care a lasat-o in usa gradinitei.

“Portofele, portofele”, cintata din razbunare

Dupa ce si-au incheiat programul, lautarii au avut o altercatie cu citiva sateni care incercau sa-i convinga sa declare ca n-au primit nici un ban pentru cintarea din ziua votului. Vizibil iritati, muzicantii au inceput sa cinte “Portofele, portofele”, melodie a hotilor de buzunare “interzisa” in judet de presedintele PSD Vrancea, Marian Oprisan, pe motiv ca s-ar referi la el personal.

Pentru ca dupa acest incident microbuzul cu inscriptia “Monitorul de Vrancea” nu le-a mai fost pus la dispozitie, ei si-a luat instrumentele si au plecat spre casa cu alte masini.

Agresat pentru ca a incercat sa filmeze microbuzele

Un satean din satul Ciuslea (Vrancea) a fost bruscat de soferii microbuzelor care carau alegatorii la sectiile de votare pentru ca a incercat sa-i filmeze.

Ioan Macovei a fost agresat in apropierea sectiei de votare numarul 176 din satul Ciuslea, comuna Garoafa, judetul Vrancea, de catre unul dintre soferii celor doua microbuze care “ajutau” satenii sa-si exercite dreptul de vot. “Am incercat sa filmez Ford-ul si Volkswagen-ul care au facut sase-sapte curse pina in acel moment la sectia de votare.

Eram linga biserica si unul dintre microbuze a oprit, a coborit soferul si m-a amenintat ca n-am voie sa-l filmez, apoi a incercat sa-mi sparga camera”, precizeaza victima. Presedintele sectiei de votare nr. 176, Constanta Vasilache, precizeaza insa ca n-a vazut nici un incident. “Eu doar i-am spus sa stea la 500 de metri de sectia de votare.

Am iesit din sectie, dar n-am vazut nimic”, spune aceasta. Nici politistii din Ciuslea nu au consemnat vreun eveniment pe raza comunei de care raspund.

In acelasi timp, un alt satean spune ca soferii microbuzelor ii indeamna pe toti sa urce in masinile lor. “M-a intrebat daca merg la vot si le-am zis ca Dumnezeu mi-a dat picioare si mie, asa ca merg singur. Acolo te ametesc si incearca sa te faca sa votezi PSD-ul”, precizeaza Marius Maftei.

In Vrancea, primar PSD catre ziaristi:

"Ce cautati, ma, aici? Plecati, ca va iau cu tobele!"

Citiva observatori Pro Democratia au fost efectiv izgoniti din sectiile de votare din Vrancea. Ciprian Bobeica a fost dat afara din Sectia de votare nr. 238, din centrul comunei Ploscuteni, si obligat sa stea la o distanta de 500 de metri, iar asta cu ajutorul politistilor.

Presedintele sectiei, Maricica Iancu, i-a spus acestuia ca mai exista un observator OADO si nu mai poate permite accesul unui al doilea intrucit ii interzice legea.

Maricica Iancu este referent la Primaria Ploscuteni si sotia secretarului primariei, Iulian Iancu, cunoscut ca un pesedist infocat. Abia dupa interventia judecatorului Liviu Celmare, presedintele BEJ Vrancea, observatorul a fost primit in incinta.

De altfel, simbata seara, primarul PSD Stefan Solomon s-a interesat la Focsani daca nu cumva ii va fi trimis in comuna un observator Pro Democratia, lasind sa se inteleaga faptul ca i-ar strica planurile. Tot aici au fost inregistrate mai multe voturi multiple la primul tur de scrutin.

Potrivit judecatorului Liviu Celmare, a fost nevoie sa o ameninte pe Maricica Iancu cu amenda pentru a actiona in conformitate cu legea. Trebuie spus ca in Ploscuteni, unde primarul este un veritabil baron comunal, PSD a reusit sa ia 90a din optiunile electoratulul. De altfel, in ziua votarii, Stefan Solomon i-a amenintat si pe jurnalisti.

Primarul a iesit extrem de nervos din sectie si le-a spus ziaristilor sa paraseasca imediat zona pentru ca “aici eu fac legea!”. “Ce cautati, ma, aici? Hai, plecati, ca va iau cu tobele!”, le-a spus edilul PSD celor doi ziaristi care incercau sa stea de vorba cu citiva localnici. Si la Sectia de votare nr.

120 din Bolotesti presedinta sectiei, Elena Istrate, a incercat sa impiedice accesul reprezentantului APD. Dupa ce i-a acuzat pe observatori ca nu cunosc legea, la interventia BEJ, acestia au fost primiti in sectie.

In Poiana Cristei, presedintele sectiei de votare, Ionel Ciuplea, nimeni altul decit contabilul primariei, nu a vrut sa primeasca contestatiile depuse de observatori. Acestia au spus ca se vota in exces pe liste speciale. In plus, Ionel Ciuplea i-a amenintat si pe jurnalisti, incercind sa-i dea afara din sectie. “Stati aici sa ma stresati, va rog sa iesiti afara.

Nu dau nici un fel de informatii decit diseara”, le-a spus acesta jurnalistilor. Primarul Zamfirel Oprea a stat toata ziua in preajma sectiei, unde dadea mina cu alegatorii sau ii transporta la sectie cu masinile consilierilor pesedisti. Cind ziaristii au vrut sa stea de vorba cu primarul, pentru a-i cere citeva explicatii, acesta s-a incuiat efectiv intr-un birou din primarie. (Silvia Vrinceanu)

Sesizarile Aliantei D.A. - nereguli in Vrancea

Alianta D.A. a protestat fata de faptul ca presedintii Sectiilor de votare 240 si 241 din localitatea Poiana Cristei inmineaza cetatenilor cite doua buletine de vot, indemnindu-i sa voteze cu candidatul PSD Adrian Nastase. Desi i-a fost adus la cunostinta ce se intimpla, presedintele BEJ spune ca nu poate face nimic, fiind presat de Marian Oprisan si alti membri marcanti ai PSD.

In municipiul Focsani, echipele de campanie ale Aliantei au fost oprite de mai multe ori de echipaje ale politiei si amenintate de batausi necunoscuti. Unul dintre geamurile sediului de campanie al Aliantei a fost spart. Uniunea PSD+PUR a condamnat “cu fermitate actul vandalilor” si a cerut IPJ Vrancea ca acest caz sa fie rezolvat cu maxima promptitudine.

Alianta s-a plins si de faptul ca pe intreg teritoriul judetului Vrancea s-au distribuit fluturasi calomniosi cu antetul D.A. si semnaturile deputatilor liberali Corneliu Momanu si Nini Sapunaru. Fluturasii indemnau simpatizantii liberali sa nu voteze cu Traian Basescu. Cei doi deputati au sesizat Parchetul Focsani.

Mai multe microbuze si autobuze au fost rechizitionate de Uniunea PSD+PUR pentru a transporta muncitori sezonieri la sectiile de votare.

Primari, viceprimari PSD si alti reprezentanti ai administratiei publice din Vrancea continua si in ziua alegerilor campania electorala pentru Adrian Nastase.

Sesizarile Aliantei - nereguli in Ilfov

Alianta D.A. a sesizat mai multe “incalcari flagrante” ale legii electorale in judetul Ilfov:

In orasul Voluntari, Serviciul de evidenta a populatiei a pus abuziv vize de flotant pe buletinele a sute de cetateni pentru ca acestia sa poata vota pe listele speciale.

Tot in Voluntari, la Sectia de votare nr. 32, viceprimarul localitatii a facut propaganda in favoarea lui Adrian Nastase.

In comuna Cernica, primarul PSD Gelu Apostol a stat in incinta unei sectii de votare, indemnind cetatenii sa voteze cu Adrian Nastase, scandind lozinci electorale.

Presedintele Biroului de circumscriptie nr. 25 Ilfov, judecatoarea Nicoleta Cristus, a incalcat grosolan legea prin decizia abuziva de infiintare a sapte sectii de votare speciale.

Sesizari PSD+PUR - nereguli in Ilfov

Reprezentantul PD dintr-o sectie de votare a scos din sectie steagul UE, motivind ca acesta este “insemn electoral al PSD”.

In orasele Buftea, Otopeni, Popesti-Leordeni si in comunele Afumati si Balotesti reprezentantii D.A. din sectiile de votare refuza sa-si exercite atributiile legale si recomanda alegatorilor sa voteze cu Traian Basescu.

Primarul PNL al comunei Clincei a organizat caravane, distribuind pachete cu alimente in scopul de a mitui alegatorii.

Sesizari Pro Democratia - nereguli in Ilfov

In localitatea Mogosoaia, presedintele Biroului sectiei de votare a aplicat stampila “Votat” in numele unei doamne in virsta pe numele lui Adrian Nastase, in vazul tuturor celor prezenti.

In comuna Cernica, doua automobile au adus la vot 10 persoane care au dorit sa voteze doar insotite de cineva, pe motiv ca nu pot vota singure. Si in localitatea Pantelimon, mai multe autoturisme au adus cetateni la vot.

Sesizarile Uniunii PSD+PUR - nereguli in Teleorman

Uniunea PSD+PUR a sesizat ca in Sectia de votare nr. 83 din Videle se aflau, in acelasi timp, ca observatori ai ziarului “Cuvintul teleormanean”, cinci membri marcanti ai Aliantei D.A., in frunte cu presedintele PD Videle, Lucian Militaru, incercind sa influenteze procesul de votare.

Organizatia PSD+PUR Teleorman mentioneaza ca, in urma sesizarii, au fost retrase acreditarile celor 77 de redactori/reporteri din partea ziarului “ Cuvintul teleormanean”

In fata unei sectii de votare din Videle, Uniunea PSD+PUR a sesizat ca pe o raza de 100 de metri sint afise cu Traian Basescu.

Alianta D.A. a sesizat ca primarul PSD al comunei Beuca a conditionat distribuirea ajutorului social de votul pentru Adrian Nastase.

La Sectia de votare 21 din Alexandria, in care puteau vota si cei din afara localitatii, listele suplimentare erau scrise de mina, fara stampila si nenumerotate. In urma discutiilor reporterilor EVZ cu oficialii sectiei, acestia s-au apucat sa le numeroteze. Membrii Biroului sectiei de votare au declarat ca nu au primit liste tipizate, cu antet.

La Sectia 157 din Balta Sarata, judetul Teleorman, conform unei sesizari a Asociatiei Pro Democratia, stampila sectiei disparuse inca de dimineata, in jurul orelor 10.30-11.00. Presedintele sectiei, Iulica Olteanu, nu era prezent.

Cind a aparut, a refuzat sa discute cu reporterii “Evenimentului zilei”, pe motiv ca acreditarea acestora nu e valabila si pentru judetul Teleorman. Apoi s-a enervat si a scos din buzunar stampila care disparuse dimineata (cea cu care se stampileaza buletinele de vot si actele electorale, nu o stampila de vot).