Pe linga un mediu de afaceri prietenos, stabilitate economica sau un nivel scazut al coruptiei exista si branding-ul de natiune. Specialistii il definesc ca pe o modalitate prin care o organizatie comunica despre ea si se diferentiaza fata de altele in ochii audientei sale. Branding-ul de natiune este aproximativ acelasi lucru, numai ca se aplica la nivelul intregului stat.

Perceptia Romaniei in lume este departe de realitate

Specialistii sustin ca orice natiune este un brand, implicit si „Romania“. Ramine de vazut care este eficienta acestuia. „Brand-urile se pot baza pe favorabilitate sau pe nefavorabilitate. Este gresit sa gindim ca un brand este brand doar daca este pozitiv, favorabil. Drept pentru care, da, Romania este un brand si nu neaparat unul capabil sa creeze fani si simpatie.

Este un brand incarcat de clisee (nedrepte, nu-i asa?) negative. Asocierile pe care Romania le naste in mintea romanilor si a lumii intregi nu sint cele mai placute si nici cele care ar trebui sa fie. Perceptia Romaniei in lume este cam departe de realitatea Romaniei.

Si nu putem sa nu ne pese de acest lucru atit timp cit apartinem acestei comunitati si am hotarit sa traim pe aceste meleaguri“, apreciaza Aneta Bogdan, Managing Partner la Brandient. Cum s-a ajuns la acest lucru?

Pentru romani, marca e vie

„Faptul ca avem un brand de tara cu probleme de imagine este rezultatul modului in care am comunicat (noi toti!), de-a lungul ultimilor 15 ani, identitatea noastra nationala si pozitionarea (promisiunea) noastra. Fiindca doar noi am generat prin actiunile noastre aceasta imagine - ea nu s-a format din neant, ci din neatentia si neprofesionalismul nostru“, mai explica Aneta Bogdan.

Daca pe plan extern Romania nu trezeste cele mai mari simpatii, pe plan intern se pare ca sintem obligati sa privim cu o mai mare ingaduinta propria tara. „Romania ca brand are mai multe categorii de public. Si cel mai important, adica cel care cunoaste cel mai bine brand-ul, cel care interactioneaza cel mai bine si cel care il defineste, este chiar publicul intern: locuitorii tarii.

Deseori, acesta este ignorat in procesul de construire a brand-ului national“, ne-a declarat Marius Ursache, Chief Creative Officer la Grapefruit, agentie de consultanta pentru branding si design interactiv.

Cum percep romanii tara lor? „In interior, «cumparam» cu totii in fiecare zi Romania si se pare ca, in ciuda esecului partial inregistrat de «Fabricat in Romania», brand-ul este viu in mintea consumatorilor sai.

Cu toate acestea, ii lipsesc cu siguranta o seama de atribute majore ale unui brand, printre care cel mai important este reprezentat de regulile care sa prescrie mecanica de brand“, este de parere Dragos Iliescu, director general la D&D Research.

Promovarea tarii a costat 260 de miliarde de lei

Ministerul Turismului a cheltuit anul acesta in jur de 260 de miliarde de lei pentru promovarea Romaniei. Cel mai important program, „Romania mereu surprinzatoare“, a insumat mai multe actiuni, printre care spoturi tv, unul general si mai multe tematice, brosuri, harti, filme si fotoreportaje. Efectele asupra branding-ului national se pare insa ca nu au fost pe masura.

„Au existat de-a lungul timpului multe, chiar foarte multe actiuni care sa sprijine mai bine imaginea Romaniei in lume. Din pacate, nu a existat inca un program-umbrela, strategic si vizionar, care sa aduca sub el toate aceste actiuni separate. Astfel ca, in loc sa se creeze un efect de amplificare, s-a creat unul de diluare“, este de parere Aneta Bogdan.

Alta explicatie a esecului ar fi ca procesul de branding national trebuie sa fie permanent, nu sporadic. „Marea majoritate a „campaniilor“ de branding national sint facute cu scopul imbunatatirii performantei turismului.

Rezultatul lor este insa o crestere minora a notorietatii ofertei romanesti in domeniu, dar nu influenteaza perceptia de ansamblu asupra Romaniei ca natiune“, sustine Marius Ursache.

Un brand „pozitiv“ aduce mai multi bani

Avantajele unui brand ce trezeste perceptii pozitive sint in primul rind de factura economica. „Romania trebuie sa devina un brand capabil sa nasca perceptii pozitive, atit in interiorul ei, cit si in afara.

Aceasta va ajuta la maturizarea societatii romanesti si la acceptarea procesului de schimbare prin care trece, va atrage investitii straine, va atrage turisti straini si va face marfurile romanesti sa fie mai cerute si mai bine vindute dincolo.

Intr-un cuvint, va face ceea ce, generic vorbind, face orice brand pentru un produs sau un serviciu - reputatie, crestere, valoare“, mai apreciaza Aneta Bogdan.