La sectiile de votare din cartierele Capitalei, alegerile par un joc fara arbitru. Buletine de vot ascunse prin mape sau fluturate pe trotuar, liste de alegatori cu nume, adresa completa, cod numeric personal, seria si numarul buletinului de identitate afisate in vazul lumii.

Ieri, ora 9.30. O zi de duminica in care oamenii se scurg incet catre sectiile de votare. La Scoala nr. 145 din cartierul bucurestean Colentina vreo cinci alegatori si trei medici de la Ambulanta asteapta in fata Sectiei de votare nr. 227.

„Domnul Andrei Meghesan, membru al comisiei de votare, a fost gasit cu 14 buletine de vot, pe care le pusese intr-o mapa“, ne-a lamurit observatorul George Peiu, de la Asociatia Ziaristilor „Ariadna“.

Citiva politisti, chemati de Andrei Meghesan (PNG) ca sa-l scape de excluderea din comisie, le-au trintit usa in nas alegatorilor si medicilor si, in clasa de „Grupa mare“, au luat la puricat buzunarele si izmenele lui Meghesan. Un alegator, satul de atita asteptare, a dracuit stampila si pe jandarmul care pazea sectia: „Sa votati voi cu cine stiti, io plec!“. Medicii injura si ei, mai cu perdea.

A durat o ora interogatoriul penegistului „care a creat niste probleme de scandal“, vorba directorului scolii. Tremurind de nervi, striga cit il ajungea holul lung al scolii (desi zicea ca si-a uitat salata de boeuf acasa), Meghesan s-a plins ca presedintele sectiei de votare l-a trimis sa manince in alta sala, „ca sa-si faca el de cap“.

In celelalte sectii de la Scoala 145, acalmie si, din cind in cind, cite-un alegator sau doi care, dupa ce voteaza, trec pe la biserica sau se-ndreapta spre piete.

Votul de pe strada

10.35, Scoala nr. 46, zona Iancului. In fata cladirii, pe trotuar, un tinar cu pardesiu si cravata, membru al unei comisii de votare, flutura un buletin de vot prin fata Marianei Simion, o femeie la 58 de ani, pe care amputarea din sold a unui picior a aruncat-o intr-un carucior cu rotile.

„Hai, doamna, votati!“, insista tinarul pe linga femeia care voia sa voteze fara ca ochi straini sa vada unde-a pus ea stampila rosiatica. Cind am ajuns in fata scolii si am intrebat ce se intimpla, femeia si sotul ei tocmai renuntasera sa se mai lupte cu tinarul. „Haideti, doamna, haideti, ca gasim doi jandarmi sa va urce cu carutul pe scari...

“, se lasa induplecat, cu ochii la noi, un membru al comisiei de la sectia unde urma sa voteze Mariana Simion. A apucat o roata a carutului si, impreuna cu un tinar, a dus-o pe femeie la vot. „Acum doi ani m-au obligat sa votez in strada, cind trebuia sa vina la mine acasa, ca i-am chemat.

Nici acu’ n-a venit si nici pe 28 noiembrie“, se plinge femeia din toti plaminii, singurele organe viguroase pe care se poate baza.

Transparenta in exces

11.15, sectorul 1, Liceul „N. Iorga“. Listele cu alegatorii circumscriptiei au fost afisate in vazul tuturor, pe geamurile usii de la intrarea in cladire: numele alegatorilor, codul numeric personal, adresa cu bloc, scara, apartament, seria si numarul de buletin ale fiecaruia.

„Nu e normal, nu cred ca legea cere sa se faca publice informatii de uz personal“, ii spune un domn sotiei, cu ochii pe lista. „Asa am primit ordin de la primarie, pentru transparenta“, spune presedintele Sectiei 53. Afirmatia ei a fost contrazisa de judecatorul Gheza Farmathy, de la Oficiul Electoral al Sectorului 1. El crede ca presedintii sectiilor de la Liceul „N.

Iorga“ au inteles gresit legea, care precizeaza ca listele trebuie sa fie puse la dispozitia electorilor, iar nu afisate, cu doua zile inaintea alegerilor, pentru ca alegatorii sa poata verifica daca numele lor este pe liste sau sa sesizeze eventualele greseli.

In sectorul 3, pina la ora prinzului, nici un incident. Jandarmii erau cu ochii-n patru, membrii comisiilor de votare asteptau casoletele cu pulpe de pui, pe care le vor minca deasupra listelor cu votanti. Abia dupa ora 16.00 va incepe inghesuiala, preconizeaza o doamna presedinte de sectie.