Ce 12 decembrie nebun! Pină in jurul orei 17.00, turul doi si turul intii al prezidentialelor semănau ca două picături. Năstase in frunte, Băsescu tirindu-se in urma sa, la un 7-8% de neclintit. Lucrurile au dat semne de schimbare pe la 17.

30, cind pe canale neoficiale a inceput să se vorbească de faptul că distanta s-a micsorat, ajungindu-se la o diferentă de 3-4%. O oră mai tirziu, Năstase si Băsescu erau umăr la umăr. Peste alte 20 de minute, sursele noastre din INSOMAR si CURS dădeau acelasi verdict: Băsescu se află inainte cu 2%.

Din acest moment, am intrat in zona crepusculară. Telefoanele sefilor institutelor de sondare a opiniei publice au devenit brusc inaccesibile. Dacă in urmă cu două săptămini nu era nici o problemă să afli cit de bine stau PSD si Năstase in sondaje, ieri, cind balanta a inceput să incline in favoarea lui Băsescu, toată lumea a amutit.

Ca prin farmec, rezultatele au redevenit secrete. A inceput să plouă cu zvonuri contradictorii, cele mai insistente sugerind că Năstase a recuperat handicapul si se indreaptă spre victorie.

Din acesti curenti de opinie contradictorii nu avea să se nască decit rezultatul pe care l-ati aflat aseară la ora 21.00: Băsescu-Năstase: 50%-50% sau undeva pe acolo.

Un amănunt insă a arătat cine are prima sansă să devină viitorul presedinte al Romaniei. Cine lipsea aseară de lingă Adrian Năstase, in momentul anuntării sondajelor la iesirea de la urne? Surpriză! Ion Iliescu. Tătuca. Zeul si diavolul ultimilor 15 ani romanesti.

Absenta lui de lingă Adrian Năstase spune mai mult decit o sută de sondaje. A fost primul semnal că pe Adrian Năstase il paste dezastrul.

In urmă cu două săptămini, cind se anuntau primele cifre ale succesului PSD+PUR in alegerile parlamentare, Ion Iliescu ridea cu gura pină la urechi. Brat la brat cu Năstase, savura victoria impotriva naturii obtinută de partidul pe care l-a mosit. Toate conflictele avute cu pupila sa in ultimii patru ani păreau date uitării.

Ieri-seară, Oda Bucuriei a fost inlocuită de un mars funebru. Ion Iliescu a sosit la sediul PSD cu un sfert de oră inaintea anuntării exit-poll-urilor, insă nu a mai iesit din birou pentru a fi alături de Năstase la rezultatele sondajelor.

Desi unul dintre ele, cel realizat de CURS, ii dădea acestuia din urmă, măcar pentru o oră, un usor avans.

De ce a făcut Ion Iliescu un pas inapoi? Cel mai probabil, pentru că simte esecul omului pe care l-a propulsat la virful politicii si nu vrea să fie in nici un fel asociat cu el.

Un esec (asa cum se profilează el acum, cind sustinătorii PSD se multumesc să privească in tăcere demonstratia de efuziune din Piata Universitătii) care ar fi cu atit mai usturător cu cit Năstase a avut la dispozitie resurse incomparabil mai mari decit Traian Băsescu.

La ce i-a folosit insă armata de activisti disciplinati ai partidului, care s-au intrecut in simulări cu autobuzele? Dar armata “sub acoperire” de functionari ai statului, dispusi să inchidă ochii la fraude? Dar banii cheltuiti cu nemiluita pe materiale propagandistice, pe propagandisti si ziaristi nehaliti si pe momeli electorale?

Asa cum arată lucrurile acum, rezultatul alegerilor prezidentiale va reprezenta incă un semn că romanii au evoluat. Că nu mergem inainte atit de repede pe cit ne-am dori, dar că nici nu stăm pe loc.

Că sintem in stare să ne trezim măcar in al doisprezecelea ceas si că nu mai sintem dispusi să inghitim o nouă dementă ˆ la Ceausescu.

Este un semn decisiv că avem un viitor si că nu vrem să ni-l trăim la periferia lumii civilizate.

Mai este un hop de trecut. Numărătoarea voturilor. Sper din tot sufletul ca acest Ghergut, seful BEC, să-si inghită fierea impotriva lui Băsescu si să facă adunarea corect. Pentru că milioanele de romani care au votat schimbarea nu se vor impiedica de un ciot pentru a pune capăt unui vis urit.