BEC a comunicat luni seara, la orele 19.00., rezultatele finale ale alegerilor prezidentiale, dupa numararea tuturor voturilor legal exprimate. Astfel, Traian Basescu a devenit noul presedinte al Romaniei obtinand 51,23% (5.126.794 voturi) in timp ce Adrian Nastase a obtinut un scor de numai 48,77% (4.881.520 voturi).

Luni la ora 15.15, noul presedinte Traian Basescu a tinut primul sau discurs la sediul Aliantei D.A. Dupa multumirile protocolare, Basescu a enumerat principalele obiective ale inceputului de mandat: crearea unei majoritati parlamentare stabile, in jurul nucleului D.A.

, crearea unui guvern capabil sa indeplineasca obligatiile asumate de Romania in negocierile cu UE si transformarea institutiei prezidentiale in garantul respectarii legilor si a Constitutiei de catre toate institutiile statului. Basescu a precizat ca libertatea presei si a societatii civile sunt fundamentale intr-un stat democratic.

Pe termen mediu, presedintele are drept tel refacerea coeziunii natiunii, recastigarea demnitatii de roman prin eradicarea saraciei si prin a acorda tinerilor sanse de a se realiza profesional in propria tara.

Institutia prezidentiala va cere trecerea coruptiei la nivel inalt in randul actiunilor de subminare a sigurantei nationale si, in consecinta, combaterea acesteia va intra in atributiile Consiliul Suprem de Aparare a Tarii.

  • Document video:

  • Prioritatile presedintelui Basescu

    Planurile lui Traian Basescu la Cotroceni
    preluare BBC

    Traian Basescu a multumit, luni, contracandidatului sau Adrian Nastase, pentru ca l-a sunat pentru a-l felicita si a declarat ca "prioritatea prioritatilor" sale este formarea unei majoritati parlamentare pentru buna desfasurare a procesului de integrare in UE.
    Potrivit rezultatelor finale provizorii anuntate de BEC, Traian Basescu a obtinut 51,23% din voturile exprimate pe 12 decembrie.

    Luni la ora 15.15, noul presedinte Traian Basescu a tinut primul sau discurs la sediul Aliantei D.A.
    Foto AP

    Traian Basescu si-a prezentat, intr-o conferinta de presa extraordinara, prioritatile pe care le va avea in timpul mandatului sau in planul politicii interne si externe.

    Politica externa

    In plan extern, el a spus ca obiectivul numarul 1 este integrarea in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007 si a precizat ca romanii trebuie bine informati despre costul integrarii.

    El a mai vorbit despre relatia de parteneriat cu SUA si Marea Britanie, intarirea rolului Romaniei in NATO si dezvoltarea de bune relatii cu tarile din fostul bloc sovietic, respectiv Ucraina si Belarus.

    De asemenea, noul presedinte ales a subliniat stabilirea unei relatii de parteneriat cu Republica Moldova, spunand ca Romania are obligatia sa-i trateze pe moldoveni ca pe buni romani.

    Majoritate parlamentara cu PUR si UDMR

    Traian Basescu a declarat, luni, ca, pentru buna desfasurare a integrarii in UE intentioneaza sa realizeze o majoritate parlamentara in jurul grupului Aliantei PNL-PD, avand in vedere atragerea partidelor democratice, respectiv PUR si UDMR.

    "Intentia mea este sa realizez aceasta majoritate in jurul grupului parlamentar al Aliantei PNL-PD. Plec de la premisa ca Alianta are 161 de mandate, iar PSD 160 in cele doua Camere ale Parlamentului", a subliniat Basescu.

    Intentia mea este sa realizez aceasta majoritate in jurul grupului parlamentar al Aliantei PNL-PD. Plec de la premisa ca Alianta are 161 de mandate, iar PSD 160 in cele doua Camere ale Parlamentului.

    El a spus ca este vorba despre o majoritate care sa permita "abordarea cu toata forta" a procesului de integrare in UE.

    Basescu a sustinut ca dupa incheierea capitolelor de negociere au ramas obligatii extrem de mari, importante si dificile care por fi rezolvate "numai de un guvern cu o puternica sustinere parlamentara".

    PUR si-a reafirmat, luni, in primul comunicat dat publicitatii dupa alegerile prezidentiale, "independenta politica si doctrinara - constanta a comportamentului" partidului, aratand ca dispune de posibilitatea de a-si construi grupuri parlamentare semnificative in ambele Camere. PUR are 18 mandate de deputat si 11 de senator.

    Liderul UDMR, Marko Bela, a declarat, tot luni, ca Uniunea isi mentine deocamdata pozitia in legatura cu colaborarea cu PSD, avand in vedere ca nu exista acum o alta majoritate guvernamentala, insa a precizat ca, in cazul in care PSD va ramane fara sprijinul PUR, formatiunea sa va reanaliza situatia. UDMR are 22 de mandate de deputat si 10 de senator.

    Depolitizarea institutiilor statului

    Presedintele ales Traian Basescu a declarat ca o prioritate imediata ca sef al statului va fi aceea de a scoate institutiile statului de sub influenta politica.

    "Aceste institutii trebuie sa functioneze conform Constitutiei si regulamentelor lor de functionare. Nu este permis amestecul politicului in Justitie, Politie, Parchet", a completat Basescu.

    El a spus ca va fi un presedinte care va veghea ca institutiile statului sa fie scoase de sub orice influenta politica.

    "Institutiile politizate trebuie depolitizate si puse in slujba natiunii, nu a unui partid sau altul", a subliniat Basescu.

    El le-a transmis sefilor institutiilor statului ca "nu se schimba stapanii" si i-a avertizat sa nu inceapa sa se "reorienteze".

    "Schimbarea PSD nu inseamna ca au venit noi stapani de la Alianta. Eu le cer sefilor institutiilor statului sa-si faca datoria legal, fara influente politice. Ii rog sa nu se pregateasca sa se reorienteze. Le cer sa inceapa sa respecte legea de astazi, daca nu au facut-o pana acum" a afirmat Basescu.

    Coruptia - o problema de siguranta nationala

    Candidatul Aliantei Traian Basescu a declarat ca, dupa ce va depune juramantul de presedinte, va introduce in strategia de aparare a tarii, ca sef al CSAT, problema coruptiei.

    "In acest moment, coruptia la nivel inalt este pe cale sa devina o amenintare la adresa sigurantei nationale. Din acest motiv, trebuie tratata ca atare, iar CSAT va adopta o hotarare in acest sens", a subliniat Traian Basescu.

    El a precizat ca, dupa ce va fi adoptata o asemenea hotarare in CSAT, institutiile componente ale Consiliului Suprem de Aparare a Tarii vor avea ca prioritate lupta impotriva coruptiei.

    "Indiferent ca aceste institutii sunt MI SRI, SIE, Ministerul Justitiei sau Ministerul Finantelor, pentru toate prioritatea zero va fi lupta impotriva coruptiei", a mai spus domnul Basescu.

    Presa romana "va redeveni libera"

    "Presedintele ales Traian Basescu Basescu a declarat ca, in calitate de presedinte va garanta ca in Romania "presa va redeveni libera".

    "Un lucru important pe care Romania l-a pierdut in ultimul timp a fost libertatea presei. Va garantez, ca viitor presedinte al Romaniei, ca presa va redeveni libera", a mentionat Basescu.

    El a spus ca orice stat sau politician care subordoneaza libertatea presei va ajunge in cele din urma "sa ia libertatea poporului".

    "Imi voi face un titlu de onoare din a garanta si a sustine libertatea presei", a conchis Basescu.

    BBC