UDMR si PUR se invita reciproc la tradare

articol preluat din Cotidianul

„Prioritatea prioritatilor pentru presedintele Romaniei este formarea unei majoritati care sa permita abordarea cu toata forta a procesului de integrare in Uniunea Europeana“. Acestea au fost primele declaratii date ieri de noul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, dintr-un discurs asteptat cu nerabdare de intreaga presa.

El a spus ca integrarea in UE este „o obligatie extrem de mare si de dificila, care nu poate fi realizata decit de un guvern cu o puternica sustinere parlamentara“.

Mai exact, presedintele ales a tinut sa precizeze ca va incerca sa formeze aceasta majoritate in jurul grupurilor parlamentare PNL si PD, care detin cele mai multe mandate in forul legislativ, prin atragerea partidelor democratice, respectiv a PUR si UDMR.

PUR e aproape de a ceda

Ieri, liderul PUR, Dan Voiculescu, a facut ceea ce cu o zi inainte tinea doar de un scenariu de sertar. Aflat la Senat, Voiculescu a declarat ca formatiunea politica pe care o conduce va reanaliza formula in care va participa la guvernare.

Cu citeva ore inainte, PUR isi declara „independenta politica“, ceea ce constituia practic prima bresa in coalitia PSD-PUR-UDMR formata inaintea celui de-al doilea tur.

La rindul sau, vicepresedintele PUR Codrut Seres a afirmat ca umanistii au avut un protocol de colaborare cu Partidul Social Democrat ce prevedea cistigarea alegerilor prezidentiale de catre PSD, fapt ce nu s-a intimplat si, in consecinta, sint posibile renegocieri.

UDMR ridica miza

Negocierile cu UDMR par mult mai grele In cursul diminetii, reactiile la virful Uniunii erau contradictorii. O parte, printre care si Peter Eckstein, dadea de inteles ca va merge deja la negocieri cu liderii Aliantei. Cealalta parte, Gheorghe Frunda, dar si Marko Bela, nici nu lua in discutie acest lucru.

„Respectam intelegerea cu PSD“, afirmau pe rind cei doi, pentru ca, ceva mai tirziu, liderul UDMR sa para ca s-a razgindit. El a declarat ca Uniunea isi mentine deocamdata pozitia in legatura cu colaborarea cu PSD, insa a precizat ca, in cazul in care PSD va ramine fara sprijinul PUR, formatiunea sa va analiza situatia. Dar toata lumea pare sa fie de acord cu un lucru.

UDMR e in situatia de a cere Aliantei mai mult decit ar fi primit de la PSD si acesta e motivul pentru care declaratiile de acum ale liderilor ei ramin ambigue. Practic, nu fac altceva decit sa ridice cit mai mult miza.

Cotidianul - 14 decembrie 2004

PUR: Cu sacii PSD in caruta si sufletul la Guvernul Aliantei

articol preluat din Gardianul

PUR isi reafirma, "independenta politica si doctrinara - constanta a comportamentului" partidului si asigura alegatorii ca parlamentarii sai vor respecta promisiunile facute.

Intr-un comunicat remis, ieri, Mediafax, intitulat "Interesul national mai presus de orice motivatii si ambitii", PUR constata ca alegerile parlamentare si prezidentiale recent desfasurate au constituit o expresie a maturitatii si spiritului civic ale electoratului roman.

"Rezultatul lor echilibrat denota transformarile survenite in structura populatiei Romaniei si in gradul ei de intelegere, dar si faptul ca obiectivele esentiale pentru tara sunt asumate, practic, de toate formatiunile politice concludente", sustin umanistii.

UDMR: Cu un ochi pe Alianta si celalalt fixat pe PUR

Liderul UDMR Marko Bela a declarat, ieri, ca Uniunea isi mentine deocamdata pozitia in legatura cu colaborarea cu PSD, avand in vedere ca nu exista acum o alta majoritate guvernamentala, insa a precizat ca, in cazul in care PSD va ramane fara sprijinul PUR, formatiunea sa va analiza situatia.

"In acest moment, pana ce altii isi mentin pozitia, ne mentinem si noi pozitia, fiindca nu vedem o alta majoritate guvernamentala", a raspuns Marko unei intrebari legate de continuitatea colaborarii cu PSD.

Raspunsul a venit in contextul in care Marko Bela amintise ca printre criteriile "foarte clare" ale Uniunii se numara cel al excluderii PRM dintr-o eventuala colaborare in vederea guvernarii.

Gardianul - 14 decembrie 2004