Alegerile din Romania, reflectate in presa internationala de luni

articol preluat din Gardianul

Alegerile prezidentiale din Romania au provocat maxim interes si unele tensiuni atat pe teritoriul tarii noastre, cat si peste hotare. Astfel, ziare renumite ale presei din Franta, Anglia, dar si America au tratat acest subiect fierbinte.

Mai, mult, prima stire din "Le Figaro”, editia de ieri, arata ca lupta dintre cei doi candidati la Presedintia Romaniei, Adrian Nastase si Traian Basescu nu este deloc usoara.

"Cei doi candidati s-au trezit ca dupa primele estimari ale exit-poll-urilor, nu pot sa aiba un avantaj confortabil si mai au de asteptat are sau poate chiar zile”, precizeaza cotidianul citat.

Totodata, in finalul materialului destinat alegerilor din Romania, "Le Figaro” a realizar o analiza a guvernarii partidului de la putere, atragand atentia asupra coruptiei si reformei slabe in Justitie, dar admitand sucesele ce au dus la finalizarea negocierilor cu Uniunea Europeana.

La randul sau, "The Guardian” arata, ieri, ca diferenta mica dintre cei doi candidati, care desi s-au declarat castigatori, demonstreaza totusi ca lupta este foarte stransa.

Sarcini grele pentru castigatori

Agentia de stiri BBC relateaza aceeasi stare de egalitate intre Nastase si Basescu si aminteste totodata, de manifestarile simpatizantilor celor doua tabere care au urmat rezulatelor anuntate de exit-poll-uri.

"Daca Basescu nu castiga, vom avea o situatie similara Ucrainei”, arata ieri, BBC. Aceeasi sursa precizeaza de asemenea, ca oricine va ajunge la conducerea statului, va trebui sa faca unei sarcini dificile, aceea de a accelera reformele necesare pentru integrarea Romaniei in Uniunea Europeana.

Spatii largi au fost acordate acestui subiect si in pagineile "Financial Times”, iar "New York Times” si "Washintgon Post” au anuntat la unison faptul ca lupta dintre Nastase si Basescu este una "pe viata si pe moarte”, insa ambii politicieni s-au grabit sa-si anunte victoria.

Chiar si mass media din Noua Zeelanda si-a indreptat atentia catre alegerile din tara noastra. In aceste sens, "Extra News” sustinea ca este greu sa faci un pronostic privind castigatorul, tinand cont de rezultatele stranse aratate de primele sondaje. "Nu se stie cine va fi presedinte”, a precizat sursa.

Gardianul - 14 decembrie 2004

Victoria lui Basescu, bine primita in strainatate

articol preluat din Cotidianul

PSD a pierdut din cauza imaginii de partid corupt, cu politicieni care isi afisau cu ostentatie averile. Tinerii si orasenii s-au mobilizat pentru a-l vota pe Traian Basescu si au sarbatorit apoi victoria in Piata Universitatii. Multi nu au putut vota, pentru ca sectiile de votare suplimentare au fost inchise in fata oamenilor care stateau la coada.

Noul presedinte poate acum sa incline decisiv balanta in Parlament, prin numirea premierului. Acestea sint citeva dintre comentariile presei europene.

Reuters: Presedintele va inclina balanta in Parlament

„Liderul Opozitiei de centru, Traian Basescu, a cistigat cursa strinsa impotriva premierului de stinga, Adrian Nastase. Aceasta urmeaza unui vot la fel de strins pentru Parlament, acum doua saptamini, care a dus la divizarea Camerei Deputatilor tocmai cind Romania are nevoie sa accelereze reformele pentru a-si indeplini visul de aderare la UE in 2007.

Prin urmare, rezultatul alegerilor prezidentiale este crucial, intrucit noul presedinte este cel care va numi prim-ministrul si va inclina balanta in Parlament. (…) Desi a realizat cresterea economica si a adus Romania in pragul aderarii la UE, imaginea PSD a fost afectata de scandaluri si de afisarea ostentativa a bogatiei de catre unii dintre membrii sai deveniti oameni de afaceri“.

CNN: Sute de oameni in Piata Universitatii

„Sute de sustinatori ai lui Basescu, care este primarul Capitalei, s-au adunat duminica in Piata Universitatii din centrul orasului, dansind si scandindu-i numele. Zeci de jandarmi i-au incercuit pe demonstranti, care fluturau baloane si steaguri portocalii cu insemnele Aliantei D.A. Sustinerea lui Nastase vine in principal de la alegatorii mai batrini, din zonele rurale si mai sarace.

Voturile pentru Basescu s-au concentrat in orasele mai mari si in vestul tarii. Analistii spun ca sansele lui au depins de prezenta la scrutin a votantilor tineri si din mediul urban. (…) Rezultatele initiale ii confereau lui Nastase un avantaj, care s-a redus pe parcursul zilei, pe masura ce alegatorii de la oras si-au exprimat votul.

Dintre cei care au votat seara, majoritatea au fost sustinatori ai Opozitiei“.

AP: Atmosfera sumbra la PSD

„Basescu le-a cerut sustinatorilor sai sa sarbatoreasca pasnic si apoi sa paraseasca Piata Universitatii, pentru a se intoarce luni seara sa celebreze victoria. In timp ce adeptii lui Basescu se bucurau, atmosfera de la sediul partidului lui Nastase era sumbra.

(…) Basescu, celebru pentru stilul sau direct, si-a cistigat faima nationala acuzind Guvernul social-democrat ca promoveaza coruptia si distruge democratia.“

Deutsche Welle: Sectii de votare inchise in nasul alegatorilor

„Comisia electorala s-a grabit sa inchida 10 sectii de votare suplimentare care fusesera deschise de Municipalitatea Bucurestiului, pe motiv ca ar fi ilegale.

Principala organizatie de aparare a drepturilor omului, Pro Democratia, a criticat aceasta actiune, afirmind ca mii de oameni se asezasera la coada in fata sectiilor de votare deschise pentru persoanele care nu se aflau in localitatile lor de resedinta“.

Cotidianul - 14 decembrie 2004