5 israelieni au fost ucisi iar alti 6 au fost raniti intr-un atac al militantilor palestinieni.

Potrivit unor relatari, intr-un tunel ce trecea pe sub un punct de control israelian din zona Rafah s-a produs o explozie, urmata la scurt timp de inca una.

Organizatia militanta Hamas si-a asumat responsabilitatea pentru atac, pe care l-ar fi dus la indeplinire cu sprijinul unei alte organizatii, Soimii Fatah.

Militarii israelieni au ripostat, reusind sa omoare doi militanti.

Cateva ore mai tarziu, au intrat in actiune si elicopterele israeliene, care au tras cu rachete asupra unor tinte din Gaza City.

Au fost avariate sau distruse mai multe cladiri, printre care si o topitorie. Nu s-au inregistrat victime, dar o centrala electrica a fost distrusa, lasand pe intuneric o buna parte din oras.

In cursul diminetii de luni, fortele israeliene au impuscat un militant Hamas in orasul Nablus, din Cisiordania. Potrivit unor surse israeliene, el era cautat pentru organizarea mai multor atentate sinucigase.

Atacul din tunel

Atacul de la punctul de control Rafah a fost cel mai grav din perioada care a trecut de la moartea liderului palestinian Yasser Arafat.

Potrivit Hamas, a fost detonata o bomba de o tona si jumatate, tunelul avand, potrivit Soimilor Fatah, o lungime de 800 de metri.

Mai multe cladiri s-au prabusit ca urmare a exploziei, iar altele au fost grav avariate. Doi militari israelieni au fost ucisi pe loc, iar altul a fost prins sub daramaturi.

Ulterior, doua persoane inarmate au atacat postul de control, omorand alti doi soldati, inainte de a fi la randul lor doborati.

Punctul de trecere de la Rafah, care este singura legatura a palestinienilor din Gaza cu restul lumii, va fi inchis pe o perioada neprecizata.

Adjunctul ministrului israelian al apararii, Zeev Boim, a cerut autoritatilor palestiniene sa tina sub control miscarile militante, daca vor continuarea negocierilor de pace.

Un purtator de cuvant al Hamas a declarat ca punctul de control simboliza umilintele zilnice pe care trebuie sa le indure palestinienii, si a promis ca atacurile vor continua "pana cand ocupantii vor fi izgoniti de pe teritoriul nostru".

Reprezentantul Soimilor Fatah a spus ca atentatul a fost raspunsul militantilor la "asasinarea lui Yasser Arafat". Multi palestinieni cred in continuare ca Israelul e de vina pentru boala misterioasa care l-a rapus pe liderul lor.