Solutia, respinsa o data de parlament, este reintrodusa intr-un proiect de lege al MEC

Un proiect al legii energiei termice reintroduce conditia existentei “cosurilor de evacuare inalte cit blocul” pentru cei care vor sa-si instaleze centrale de apartament. Aceasta solutie a mai fost propusa acum doi ani, intr-o ordonanta de urgenta, cind debransarea de la sistemul centralizat de termoficare incepea sa se transforme in fenomen de masa.

La acea vreme, obligativitatea construirii cosurilor de evacuare a fost aspru criticata, inclusiv de specialisti in energie termica, acestia catalogind-o piedica legislativa. De altfel, solutia a fost respinsa de parlament.

“Debransarea apartamentelor de la reteaua centralizata de incalzire in scopul instalarii unui sistem individual va fi permisa doar cu acordul scris al asociatiei de proprietari si/sau locatari si cu conditia ca gazele arse sa fie evacuate printr-un cos care sa depaseasca acoperisul blocului”, informeaza Mediafax.

Aceasta propunere a fost inclusa in noul proiect al legii energiei termice, elaborat recent de Ministerul Economiei si Comertului (MEC) si supus dezbaterii publice pina aproape de sfirsitul lui septembrie 2004. Cosurile de evacuare pentru centrale individuale nu reprezinta o noutate insa.

Aceasta solutie a fost avansata prima data acum mai bine de doi ani, cind executivul analiza un proiect de ordonanta de urgenta privind organizarea si functionarea sistemelor publice de energie termica. La acel moment, reprezentantii guvernului sustineau ca propunerea vizeaza mentinerea gradului de poluare in limite rezonabile, explicatie care a stirnit ilaritate in rindul specialistilor.

Imediat, acestia au catalogat propunerea ca fiind o gaselnita legislativa pentru a reduce ritmul debransarilor.

Criticile specialistilor au fost luate in considerare de parlamentari, care au aprobat ordonanta privind serviciile de termoficare, respingind insa conditia montarii de cosuri de evacuare.

Actul normativ initiat de MEC propune ca modificarea sistemelor de incalzire a blocurilor si ansamblurilor de locuinte sa se faca numai prin hotarire a asociatiei de proprietari, sa se aduca la cunostinta primariei si sa nu se realizeze in sezonul de incalzire.

Conform propunerii, proprietarii de apartamente care si-au montat centrale individuale au obligatia sa detina contract de service permanent cu o firma autorizata si raspund impreuna - civil sau penal, dupa caz - pentru eventuale pagube si victime provocate de proasta functionare a centralei termice.

Proprietarii de apartamente care, la momentul intrarii in vigoare a actului normativ, au alte sisteme de incalzire le pot mentine pe cele legal montate. Propunerea legislativa a Ministerului Economiei include si prevederi care permit concesionarea si privatizarea sistemelor centralizate de termoficare.