Vitali Klitschko este dovada vie ca boxul nu e doar un sport pentru brute.

Gigantul ucrainean de doi metri are toate calitatile fizice necesare unui boxer de succes. In plus, este primul boxer cu un doctorat care detine titlul mondial la categoria grea si ar intra mai degraba intr-o polemica despre politica ucraineana decat intr-o altercatie cu cineva.

El si-a aparat cu succes titlul in fata challengerului Danny Williams, intr-o partida ce a avut loc sambata seara, la Las Vegas.

Williams va tine minte probabil multa vreme pumnii pe care i-a incasat.

Stilul lui Klitschko poate parea greoi, dar loviturile sale au o precizie de invidiat si forta unui tren in plina viteza.

In plus, ucraineanul adopta o pozitie usor laterala, care ii micsoreaza expunerea in fata adversarului si il face si mai greu de atins.

Nu e ce pare a fi

Multi occidentali il compara pe Klitschko cu Ivan Drago, personajul sovietic, negativ, dintr-unul din filmele cu Rocky.

Insa ucraineanul are un doctorat in filosofie si, chiar daca mai pastreaza accentul sau natal, vorbeste patru limbi de circulatie internationala.

Vitali Klitschko a recunoscut ca a fost la un pas de a amana meciul cu Williams pentru a se intoarce in Ucraina, sa participe la manifestatiile opozitiei.

Fisa personala

Nascut: 19/07/71

Originea: Belovodsk, Kirgizstan

Religie: Ortodox

Inaltime: 2.10 m

Antrenor: Fritz Sdunek

Victorii: Williams (decembrie 2004), Sanders (aprilie 2004), Hide (iunie 1999)

Infrangeri: Lewis (iunie 2003), Byrd (aprilie 2000)

A renuntat in ultimul moment, trimitandu-l pe fratele lui sa se ocupe de politica si concentrandu-se pe pregatirea luptei de sambata.

El spera ca victoria obtinuta va fi o inspiratie pentru concetatenii sai care continua lupta.

Vitali Klitschko si fratele lui, Vladimir, au atras atentia publicului de foarte tineri, de la primele tentative de a se lansa in kickboxing.

Pentru cunoscatori, era doar o chestiune de timp pana ca unul dintre ei sa devina campion.

Iar ocazia s-a ivit anul acesta, cand titlul mondial la categoria grea a devenit vacant prin retragerea britanicului Lennox Lewis. In luna aprilie, Vitali Klitschko a devenit noul campion, invingandu-l prin knockout, in 8 runde pe Corrie Sanders.

Dupa victoria de sambata, si-a pastrat coroana de rege al categoriei, dar pentru cei care au apucat sa il cunoasca mai bine, asta conteaza mai putin.

Cand se va fi retras din competitie, poate ca multi vor spune "il mai tii minte pe ucraineanul acela gigant ?".

"Era destul de bun si la box".