Daca ar fi sa dam crezare vechiului adagio, ar trebui sa ia totul! In cazul alegerilor noastre, cele din anul de gratie 2004, lucrurile sint ceva mai nuantate.

La categoria "Invingator intre invingatori" concureaza, singur, marinarul. Recordul la proba politica "salt in functie", detinut pina de curind de domnul Ciorbea, care de la Primarie ajunsese pina la Palatul Victoria, a fost spulberat de acest "Serghei Bubka" al politicii romanesti, Traian Basescu. Record mondial absolut, ce mai! Aproape, daca ne aducem aminte ca si J.

Chirac a sarit din pantofii de primar al Parisului in papucii de Presedinte al Frantei, acum citiva ani. Oricum, tot record ramine, macar balcanic! Cind este vorba despre cistig, insa, singurul lucru pe care Traian Basescu este sigur ca-l va capata este biroul patrat rezervat Presedintelui Romaniei la Palatul Cotroceni.

Daca citim cu atentie Constitutia, Traian Basescu mai preia si functia de Presedinte al CSAT, adica al institutiei care discuta si dezbate problemele securitatii si ale apararii tarii. Tot la capitolul achizitii, noul Presedinte isi va mai putea trece in cont si trusa de stilouri cu care va semna legile aprobate de un Parlament pe care nu-l va putea controla.

In plus, Traian Basescu, Presedintele, va achizitiona si un impresionant teanc de bilete de avion, cu care se va deplasa pe itinerarii dintre cele mai interesante pentru a da mina cu alti sefi de stat, or de guvern, pentru a sta la taclale si a lua micul dejun, prinzul sau cina, intr-un cadru oficial.

De rest, adica de politica externa reala, se va ocupa, desigur, Guvernul, asa cum ii sta bine unei republici constitutionale si nehotarite, ca a noastra. Desigur, nu in ultimul rind, Traian Basescu va mai lua cu el, la Cotroceni, o echipa de consilieri.

In sfirsit, cistigatorul alegerilor prezidentiale va avea privilegiul sa se adreseze natiunii, de la tribuna Parlamentului sau de la televiziunea pe care si-o va alege, pentru a ne spune ce mai crede si ce mai simte domnia sa cu privire la noi, adica natia romana.

Unde este, insa, puterea politica? Marea miza pentru care s-a dat atita amar de lupta? Pai, de fapt, nu e! Adevarul despre aceasta putere este altul decit isi inchipuie majoritatea competitorilor si chiar a celor care le dau voturile candidatilor. Ea nu zace intr-o incapere secreta a Cotrocenilor, nici prin sediile nesecrete ale serviciilor secrete, nici altundeva, anume.

Daca e sa fie, ea tine de capacitatea unei persoane, ajutata de institutii specializate, de a controla, direct sau indirect, resorturile care fac oamenii sa se miste "teleghidat", urmind liniile de forta ale propriilor slabiciuni, pe cele ale interesului personal, ori ale orgoliului si amorului propriu.

La intrebarea "Cit de puternic este Basescu?" nu ne poate raspunde nici trecutul, nici prezentul, ci doar viitorul. Un viitor care poate face din noul nostru presedinte un alt Constantinescu, ori un alt Iliescu. A treia cale nu exista!

La capitolul "Invingatori printre invinsi" concureaza, de asemenea singur pe loc, inca primul nostru ministru, Adrian Nastase. Asa cum Roman a pierdut pariul cu agricultura, cu PD-ul, cu Basescu si in general cu politica, tot asa a pierdut si Nastase pariul cu Cotroceniul. Tot ca si Roman isi inchipuie, probabil, ca va mai avea si a doua sansa.

S-ar putea sa i se dea aceasta iluzie, chiar sa-i fie cultivata. Realitatea sta insa ca in metafora eminesciana a stelei ce-a murit: "...era pe cind nu s-a vazut, azi o vedem si nu e!" Cu toate acestea, inca premierul nostru ar putea cistiga copios din actualele alegeri.

Spre exemplu, functia de prim-ministru, pentru care este cel mai bine plasat, daca PSD va reusi sa mentina politic majoritatea parlamentara pe care a desenat-o dupa alegerile parlamentare.

Ideea unei evadari de ultim moment a celor doi oportunisti, PUR si UDMR, probabil ca va trece pentru o clipa prin mintile multora, dar s-ar putea ca cei doi sa se gindeasca de doua ori daca dau vrabia din mina pe cioara de pe gard! Mai probabil mi se pare si pentru credibilitatea lor si pentru viitorul lor politic sa-si mentina angajamentele facute fata de PSD, incasind beneficiile guvernarii,

fara alte costuri suplimentare.

Cu voia dumneavoastra ultimul pe lista, la clasa "Cistigator de voie, cu voie, de nevoie si din toate pozitiile", Ion Iliescu, dualul nostru presedinte de partid si tara. Cel care ramine "baza temeliei" tuturor combinatiilor si a solutiilor politice care, inainte de a deveni realitate, incep prin a fi zvonuri sau prea putin intelese declaratii de presa.

Dupa cum se vede, cistigatorul nu ia chiar totul! O fi de vina scena politica a Romaniei, atit de impregnata cu originalitate? O fi de vina mina ascunsa a sortii? O fi spiridusul lui Maxwell? O fi altcineva cu alt nume propriu?