Romania a incheiat formal negocierile de aderare la UE

articol BBC

Romania si Bulgaria au incheiat formal negocierile de aderare la Uniunea Europeana. Vineri, liderii europeni vor confirma la Bruxelles ca cele doua tari vor semna un tratat de aderare comun in aprilie sau cel mai tarziu mai, si ca vor adera la 1 ianuarie 2007, dar numai daca isi continua reformele.

Uniunea Europeana a sfatuit in acelasi timp Romania ca nu are motive sa redeschida vreun capitol de negociere.

Romania si Bulgaria au facut cale lunga din 2000, cand Uniunea Europeana a deschis negocierile de aderare dandu-si seama de importanta sud-estului european in urma razboiului din Kosovo.

Desi n-au prins din urma primul tren al aderarii la 1 mai, cele doua tari fac totusi parte din acelasi convoi, numit a cincea extindere a Uniunii.

Pentru Romania si Bulgaria insa conditiile sunt ceva mai stricte.

Tratatul de aderare comun va contine o clauza noua care permite amanarea oricareia dintre ele cu un an daca nu isi respecta promisiunile facute in timpul negocierilor.

Pentru Romania, aceasta clauza poate fi declansata mai simplu decat pentru Bulgaria, prin votul majoritatii calificate a tarilor membre, in doua capitole delicate - justitia si afacerile interne si concurenta.

Presedintele ales Traian Basescu a indicat totusi ca ar putea cere renegocierea capitolului concurenta, mai ales in privinta productiei siderurgice.

L-am intrebat deci pe comisarul pentru extindere Olli Rehn, care saptamana trecuta s-a declarat nemultumit de incheierea precipitata a negocierilor cu Romania, daca e posibil ca Bucurestiul sa obtina conditii mai bune.

"Din punctul de vedere al Comisiei ar fi tentant sa aprob propunerea domnului Basescu pentru ca initial n-am fost multumiti cu rezultatul negocierilor, mai ales pentru ca ni s-a parut prea generos fata de Romania" a declarat domnul Rehn.

Nu cred ca exista vreun motiv sa redeschidem negocierile, pe care de abia le-am inchis.

Comisarul pentru extindere Olli Rehn

"Dar serios vorbind", a spus Olli Rehn, "nu cred ca exista vreun motiv sa redeschidem negocierile, pe care de abia le-am inchis".

"Sper", a spus comisarul european, "ca in Romania exista un consens politic general privind obiectivul aderarii la Uniunea Europeana si la finalizarea reformelor, inclusiv in domeniul concurentei si subventiilor de stat.

Ministrul de externe Mircea Geoana respinge si el ideea renegocierii.

"Asta ar insemna practic redeschiderea unei cutii a Pandorei in care calendarul nostru politic ar putea fi pus sub discutie. Semnarea tratatului de aderare impreuna cu Bulgaria, este deja confirmata, probabil pentru inceputul lui mai" spune domnul Geoana.

"Nu ne putem permite ca Romania sa reintre intr-o faza de nesiguranta si de aceea sunt convins ca, pe masura ce liderii politici care vor forma viitoarea structura de putere in Romania vor lua dosarele si vor studia mai atent ce s-a intamplat in zona integrarii europene, vor ajunge la aceeasi concluzie ca si noi", a declarat Mircea Geoana.

"Ar fi pacat de Dumnezeu", conchide Mircea Geoana, "ca Romania sa piarda urmatorii doi ani, cand trebuie facut ceea ce a mai ramas de facut pentru ca tara sa intre pe usa din fata in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007".

Conditiile de aderare includ si pachete financiare generoase pentru cele Romania si Bulgaria.

Este vorba despre 10,6 miliarde de euro pentru Romania, in perioada 2007-2009, sub forma unor subventii structurale si agricole, respectiv 4,4 miliarde pentru Bulgaria.

Potrivit deciziei ministrilor de externe UE, Romania va prelua presedentia Uniunii intre iulie si decembrie 2019, in timp ce Bulgaria va avea presedentia cu un an inainte intre iulie si decembrie 2018.

BBC

Basescu ataca negocierile pe otel

articol preluat din Cotidianul

Noul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, a declarat ca are in vedere renegocierea unor capitole de aderare cu Uniunea Europeana, capitole deja inchise, dar care au fost considerate de Basescu „extrem de dezavantajoase“. Presedintele s-a referit la capitolele Energie si Concurenta.

In primul caz, Basescu a spus ca „alinierea pretului energiei la 1 ianuarie 2007 este un dezastru pentru orice roman“ si ca „va trebui sa cerem o perioada de tranzitie de 10-15 ani“. Referitor la concurenta, presedintele a apreciat drept dezavantajoasa „reducerea productiei de otel cu doua milioane de tone pe an“.

Aceste nuantari ale lui Basescu vin dupa acuzele aduse guvernarii PSD in campania electorala, care a fost invinuita ca a negociat „in genunchi“ aderarea, fara sa tina seama de nevoile Romaniei si fara sa faca publice adevaratele costuri ale integrarii.

Bruxelles: nu e interzis, dar nu e bine

Declaratia noului presedinte a stirnit imediat o reactie la Bruxelles. Ministrul olandez de Externe, Ben Bot, a spus ca redeschiderea unor capitole de negociere intre Romania si Uniunea Europeana ar fi in detrimentul Romaniei. Olanda asigura in prezent presedintia semestriala a Uniunii Europene. „Nu as recomanda Romaniei sa urmeze aceasta cale.

Daca vor sa redeschida aceste capitole, este dreptul lor. Dar va fi in detrimentul Romaniei“, a afirmat ministrul olandez.

Totusi, UE nu face din declaratia lui Basescu o tragedie. Bot a spus ca data-tinta pentru semnarea tratatului de aderare (inceputul lui mai, in cea mai pesimista varianta) ar putea fi mentinuta chiar in eventualitatea in care Romania redeschide cele doua capitole de negociere. „Am avea inca 4 luni de negocieri. Speram ca negocierile vor putea fi incheiate pina la sfirsitul lui aprilie.

Dar acestea sint inca zvonuri“, a precizat Bot.

De ce a gresit noul presedinte

Daca din punct de vedere politic declaratia lui Basescu poate fi valida, fie si prin faptul ca PSD le-a ascuns romanilor cit ii costa aderarea, din punct de vedere tehnic ea este o eroare. Romania nu va trebui sa renunte la doua milioane de tone de otel pe an, ci la doua milioane de tone in perioada 1993-2009.

In urma negocierilor s-a stabilit ca Siderurgica Hunedoara sa inchida capacitati siderurgice de 480.000 de tone, iar Combinatul Siderurgic Resita - de 340.000 de tone. De acum pina la sfirsitul lui 2008. „Este vorba despre echipamentele foarte vechi, uzate, la care Romania renunta de multi ani“, a spus actualul negociator adjunct, Leonard Orban.

Referitor la energie, Basescu nu poate fi acuzat de rea-intentie, ci mai ales de faptul ca a fost prost sfatuit, pentru ca lucrurile sint mult mai detaliate si un om politic nu poate sa le stie pe toate.

Nu exista o „aliniere“ a preturilor la energie nici in UE, deci Romania nu trebuie sa-si „duca“ nicaieri pretul pina in 2007. Singura cerinta a UE este ca preturile sa acopere costurile, cerinta ce tine de economia de piata functionala. „Pretul la energie nu a fost subiect de negociere.

Doar anumite elemente din pret sint discutate (accizele, care vor trebui sa ajunga la un nivel minim la nivel de UE - n. red.), dar ele s-au negociat in cadrul altui capitol (impozitarea - n. red.). Pretul global nu face parte din legislatia comunitara. Cum sa redeschid ceva ce nu am negociat?“, spune Orban, care, potrivit propriei declaratii, nu este membru al nici unui partid.

Orban: renegocierea e imposibila

Contrazicindu-l partial pe oficialul european citat mai sus, Leonard Orban sustine ca „nu va mai exista, procedural, nici o posibilitate a redeschiderii subiectelor negociate“. „Dupa reuniunea ministrilor de Externe de azi (ieri - n. red.), va veni decizia Consiliului European, care va insemna incheierea politica a negocierilor de aderare“, a explicat Leonard Orban.

Ionut Popescu: De vina e agitatia din campanie

Unul dintre consilierii lui Basescu in campania electorala, analistul Ionut Popescu, pune declaratiile noului presedinte sub impulsul starii de agitatie specifice campaniei electorale. „Cred ca oficialii europeni iau in calcul si faptul ca Romania vine acum dupa o campanie electorala extrem de agitata.

Ei s-au simtit datori sa raspunda, dar inteleg cum se mai fac astfel de declaratii in campanie electorala“, a spus Popescu. „Semnalul (lui Basescu - n. red.) era ca negocierile nu s-au facut cu destula transparenta“, a spus analistul.

Cotidianul