PSD a Incercat sa-i distruga imaginea lui Theodor Stolojan cu ajutorul americanilor de la Greenberg Rosner Research, firma care i-a lucrat strategia de campanie partidului de guvernamint. Acest fapt reiese din documentele de campanie ale PSD, in posesia carora am intrat in cursul zilei de ieri.

Americanii au „sapat“ pe mai multe fronturi, cele mai importante fiind perioadele petrecute de Stolojan la Palatul Victoria (1991-1992), respectiv Banca Mondiala (1994-1999).

In documentul intitulat „Negative campaign on economy“ (Campanie negativa pe economie), strategii Greenberg isi sfatuiesc clientii sa atace afirmind ca „dezastruoasele decizii luate (de Stolojan - n.a.) ca prim-ministru au generat perioada cu cea mai proasta economie de la revolutie incoace si cel mai ridicat nivel al saraciei“.

Americanii au incercat sa demonteze si mitul abilitatilor economice cistigate de Stolojan in perioada petrecuta la Banca Mondiala: „... a obtinut aceleasi rezultate acolo ca in perioada mandatului de prim-ministru. (...) Nu exista dovezi ca ar fi ajutat tarile pentru care a lucrat.

De pilda, si-a petrecut mult timp focalizindu-si atentia pe Republica Moldova. In anii in care Stolojan a consiliat Moldova, economia tarii a avut de suferit“.

Dupa acest pasaj, urmeaza un comentariu al superiorului expertului care a redactat materialul, cerindu-se date care sa sustina atacul: „Sa aflam rata somajului, PIB-ul in prabusire; putem pomeni de alte tari in care munca sa a produs rezultate proaste?“. Raspunsul expertului este: „Lucram la asta, nu am obtinut inca nimic“.

Materialul a fost redactat pe 23 septembrie 2004 (de atunci dateaza ultima modificare). Pe 1 octombrie 2004, Stolojan si-a anuntat retragerea din cursa prezidentiala.