Criticile ambasadorului american stirnesc scandal in capitala bulgara

Oficialii bulgari l-au criticat, luni, pe ambasadorul american la Sofia, James Pardew, care a acuzat justitia bulgara ca nu depune suficiente eforturi pentru combaterea crimei organizate si a coruptiei, relateaza Bulgaria News Network. “Aceste afirmatii demonstreaza ca ambasadorul american nu este un diplomat de cariera”, a declarat presedintele parlamentului, Ognian Gerdzikov.

“Un om de stat, un politician sau un ambasador bulgar nu si-ar permite sa faca astfel de afirmatii despre situatia din Statele Unite, desi am putea daca am vrea”, a spus el.

La rindul sau, Rosen Dimov, presedintele unei asociatii a procurorilor bulgari, a calificat declaratiile lui Pardew drept “extrem de necinstite”. “Nu stiu daca aceste critici sint cauzate de lipsa de informare sau reprezinta un sprijin direct pentru unii politicieni. Stiu doar ca acuzatiile nu sint adevarate”, a spus Dimov.

“De asemenea, stiu ca aceasta nu este si parerea Statelor Unite”, a adaugat el. Un alt procuror cu rang inalt, Spartak Docev, a apreciat comentariile facute de Pardew drept “interferente”, care “depasesc limitele diplomatiei”.

Justitia, subordonata puterii politice

Atacurile oficialilor bulgari survin dupa ce, saptamina trecuta, ambasadorul Pardew afirma ca “sistemul judiciar bulgar pur si simplu nu a fost eficient in combaterea crimei organizate si a coruptiei”.

“Ca observator din exterior nu pot ignora faptul ca puterea judiciara este folosita de multe ori in scopuri politice, in special pentru intimidarea presei sau a celor care fac dezvaluiri referitoare la coruptie”, a explicat el.

Procurorii au desfasurat anchete neconcludente referitoare la coruptie, printre cei vizati numarindu-se fostul premier Ivan Kostov si primarul capitalei Sofia, Stefan Sofianski. Multe persoane au considerat aceste actiuni motivate politic.

Situatia sistemului juridic bulgar s-a dovedit a fi principalul obstacol in calea eforturilor tarii de a adera la UE in 2007. Uniunea Europeana a inchis negocierile de aderare cu Bulgaria in luna iunie, dar a avertizat ca guvernul de la Sofia trebuie sa aplice o reforma a justitiei si a sistemului de aplicare a legii.

Raportorii UE au criticat in mod special anchetele desfasurate in Bulgaria, care sint supervizate de procurori.