Niciodata nu a visat PSD ca va ajunge in situatia de a pierde totul. Pana mai ieri, presedintii se tot laudau ca vor ramane la putere si de acum inainte. Atat guvernarea, cat mai ales Presedintia erau ca si adjudecate. Chiar Adrian Nastase anuntase intre cele doua tururi de scrutin ca formarea majoritatii este un lucru deja cert.

Batuse palma si cu UDMR, dupa ce se oficiase logodna cu PUR in cancelaria PSD. Marko Bela si Dan Voiculescu cantau deja in corul lui Adrian Nastase, singura problema ce ramasese de rezolvat fiind acel mic supliment legat de asigurarea majoritatii la Senat care insemna reprezentantii minoritatilor altele decat cea maghiara.

Nenorocirea pentru PSD s-a intamplat duminica trecuta, cand candidatul Nastase a fost surclasat de omul de care s-a ferit intotdeauna: Traian Basescu. La aflarea primelor estimari, pesedistii au batut din palme. Unii s-au repezit sa-l felicite pe candidatul lor, pe care l-au vazut deja instalat la Cotroceni.

Cotoii din PSD s-au abtinut, marja de eroare fiind considerata foarte periculoasa, avand in vedere pulsul votarii marit din seara zilei de duminica. A fost momentul crucial, cand puntile de legatura sentimentala cu Nastase au intrat in fibrilatie.

Capii PSD, ma refer la baronii voievozi ai partidului, si-au dat seama ca liderul lor ii poate trimite intr-o zona a politicii neconforma cu asteptarile. La ora 21, cand urnele s-au inchis, s-a ales praful de tot, calculele, inclusiv ale Puterii, fiind in favoarea candidatului Aliantei D.A. Esecul lui Nastase era evident. Si nu se mai putea face nici o miscare salvatoare.

Castelul de carti de joc al iluziilor se naruise complet. De aici si reactia de respingere, chiar daca s-a manifestat pe ocolite, fata de premier din zilele care au urmat.

Este clar ca activul de baza din PSD il va parasi pe Adrian Nastase. Atentia se va indrepta spre Ion Iliescu, noul, de fapt vechiul, numar unu, care redevine liderul partidului. Daca vreti, infrangerea lui Nastase pune in ecuatie viitorul PSD, mai ales in situatia in care, este posibil, va pierde si guvernarea.

Voievozii acestui partid de la centru si din teritoriu nu au cum sa treaca peste greselile lui Nastase. Ii vor pune in carca faptul ca s-a grabit cand s-a inteles cu UDMR, ingustand marja de manevra, atat de importanta in turul al doilea. Inclusiv atunci cand i-a promis PUR atat de multe locuri pe listele parlamentare.

Pretentiile liderilor celor doua partide, exprimate intre cele doua tururi, i-au facut pe pesedisti sa-si smulga parul din cap. Dezamagirea a fost insa totala cand s-a vazut cum au votat maghiarii in al doilea tur. Atunci s-a scurtcircuitat colaborarea dintre UDMR si PSD.

Adrian Nastase n-a avut puterea sa intuiasca ce fel de stofa au maghiarii, care, oricum, nu sunt pregatiti sa guverneze asa cum vor ei. Una peste alta, alianta cu UDMR a fost catastrofala. Dovada: intentia lui Marko Bela de a trece de partea lui Basescu in vederea constituirii acelei majoritati necesare formarii noului guvern.

La fel si PUR se gandea luni, pe ascuns, sa se reorienteze pentru a nu ramane pe dinafara, chiar daca Iliescu ii transmite ca nu procedeaza cum trebuie. Cele doua formatiuni politice pot decide cine va guverna de acum inainte. Ultimele semnale anunta inconsecventa UDMR si PUR de a hotari o data pentru totdeauna incotro vor merge.

Un lucru este insa cert, acela ca PSD se vede obligat sa dea inapoi, colaborarile in care a crezut foarte mult fiind nesigure. S-a fentat singur. Pana una-alta, Iliescu nu renunta la ideea formarii unui guvern. Trage toate sforile pentru a-i convinge pe cei din PUR sa mareasca peste limita maxima pretentiile la Alianta, cerand imposibilul.

In spatele cortinei, baronii voievozi dau semne de neliniste. Inca mai spera ca nu vor pierde totul.