Daca ati crezut ca TVR este o televiziune publica a carei principala misiune a fost indoparea publicului cu ouale lui Nastase, subestimati subtilitatea agentilor de propaganda din institutia pecare o platim cu totii. Va oferim in premiera cåteva exemple de cenzura care vorbeste despre sensibilitatile internationale ale stimabililor teveristi.

Unul se referala prietenul lui Adrian Nastase, Silvio Berlusconi. Premierul italian a fost, saracul, victima unei indelungi hartuieli in justitia de acasa de la el. Cåteva intåmplari din trecutul sau nebulos – in care e vorba despre legaturi cu mafia, trafic de influenta, mita etc. – au ajuns in instanta.

In aprilie, cånd au aparut in presa internationala stiri despre unul dintre procese, TVR1 a fost pe faza si a facut o corespondenta telefonica din Itala. Imediat dupa, redactorului sef al departamentului international i-a cazut un telefon in cap de nu s-a mai vazut Berlusconi pe TVR luni in sir.

Asta påna la finele saptamånii trecute, cånd prima pagina a presei mondiale a continut doua stiri succesive : mai intåi faptul ca Berlusconi a fost achitat de Curtea Suprema de Justitie si apoi faptul ca, intr-un alt proces, Marcello del Ultra, måna drepata a premierului italian (cu functii in Fininvest, cu functii in partidul Forza Italia), a fost condamnat la 9 ani de inchisoare.

Stirea cu Berlusconi a fost inclusa in sumarul actuialitatilor de vineri seara si a rezistat acolo ehehehei, aproape o jumate de ora. Dupa care a cazut in jurnalul de noapte. Lupta pentru restaurarea democratiei in Ucraina a pus si ea in dificultate cenzorii din Televiziunea romåna. Pentru mult asteptata decizie a Curtii Supreme din Kiev, TVR1 avea, civilizat, pregatit un duplex.

Dar hotarårea judecatorilor ucrainieni - invalidarea alegerilor pentru fraude majore – a devenit, brusc, incomoda pentru o tara in care se discuta despre fraude, asa ca duplexul s-a transformat intr-o corespondenta telefonica, la råndul ei piticizata in grosul stirilor. |n sfårsit, såmbata, in preziua alegerilor, cele doua subiecte tabu s-au intålnit.

Ceasu’ rau a adus doua stiri cap de afis mondial, care au stricat buna dispozitie a cenzorilor teveristi. Mai intåi medicii austrieci au confirmat otravirea liderului opozitiei ucrainene ; cealalta se referea la condamnarea la 9 ani de inchisoare administrata lui Marcello del Ultri. N-au fost scoase, ca era prea de tot, dar au fost neutralizate prin ingropare in gunoistea de informatii.

Stirea despre Iuscenko a fost ultima. Pe primul loc s-a calificat o informatie de mare importanta pentru o tara care urma sa voteze a doua zi : o turma de oi a fost luata de ape. Cu toate astea, uite ca turma s-a trezit.